Επικεφαλής η Μίρα Νάιρ στο Jio MAMI στη Βομβάη

Μίρα Νάιρ

Η υποψήφια για Όσκαρ Ινδοαμερικανή σκηνοθέτις Μίρα Νάιρ («Σαλάμ Βομβάη!», «Queen of Katwe», «Οι Γάμοι των Μουσώνων» κλπ), θα είναι επικεφαλής της Κριτικής της Επιτροπής για τον φετινό διαγωνιστικό της Νότιας Ασίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Jio MAMI Mumbai. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα προβολών των καλύτερων ταινιών της Διασποράς της Νότιας Ασίας.

Η Anupama Chopra, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ Jio MAMI, ανέφερε πως «Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τη Μίρα ως επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ μας. Έχουμε μακροχρόνια συνεργασία μαζί της, οπότε μοιάζει απίστευτο ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής αυτή τη χρονιά, ιδιαίτερα με τη νέα μας κατεύθυνση για τον κινηματογράφο της Νότιας Ασίας».

Στο διαγωνιστικό μέρος της Νότιας Ασίας θα προβληθούν ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων και δευτεραγωνιζόμενων σκηνοθετών. Κινηματογραφιστές Ινδικής καταγωγής από το Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία βρίσκονται ανάμεσα στις 14 ταινίες.

Το Jio MAMI είναι το πιο διάσημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νότιας Ασίας με παγκόσμια προβολή. Επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ενός καλλιτεχνικού οικοσυστήματος για νέες κινηματογραφικές φωνές, διευκολύνοντας τις ανταλλαγές ιδεών, συνεργασιών και επιχειρηματικών ευκαιριών, φέρνοντας παράλληλα το καλύτερο του παγκόσμιου κινηματογράφου στη Βομβάη.

Σχολιάζοντας τον νέο της ρόλο ως επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής για τον διαγωνισμό της Νότιας Ασίας, η Μίρα Νάιρ είπε: «Είναι τιμή μου να προεδρεύω της Κριτικής Επιτροπής. Έχοντας παρακολουθήσει το φεστιβάλ πολλά χρόνια, [αυτός ο θεσμός έχει] μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που βλέπω [από πρώτο χέρι] τι φέρνουν οι κινηματογραφιστές στο φετινό διαγωνιστικό […]»

Με το ντεμπούτο της «Σαλάμ Βομβάη!», η Μίρα Νάιρ κέρδισε την Caméra d’or στις Κάννες, καθιστώντας την την πρώτη Ινδή σκηνοθέτη που κέρδισε αυτό το βραβείο. Η διεθνής επιτυχία του «Γάμου των μουσώνων» την κατέστησε την πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η επόμενη ταινία της θα είναι το «Αμρί», ένα πειραματικό πορτρέτο της Αμρίτα Σερ-Γκιλ. Θεατρικά ανέλαβε τη μεταφορά του «Γάμου των Μουσώνων» σε μιούζικαλ, το οποίο άνοιξε στη Νέα Υόρκη στο St Ann’s Warehouse τον Μάιο του 2023, στο Μπρόντγουεϊ.

Δυναμική ακτιβίστρια από γεννησιμιού της, η Νάιρ το 1988 ίδρυσε το Salaam Balak Trust για τα παιδιά της Ινδίας που ζουν στους δρόμους και το 2004, το Maisha Film Lab, ένα ίδρυμα κινηματογραφικής παιδείας που στηρίζονται στην εκπαίδευση κινηματογραφιστών στην Αφρική. Το 2012, της απονεμήθηκε η τρίτη υψηλότερη πολιτική τιμή της Ινδίας, το «Πάντμα Μπουσάν».

Άλλα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι ο Αυστραλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος David Michôd («Animal Kingdom»), η Φιλιππινέζα σκηνοθέτις και ερμηνεύτρια Isabel Sandoval («Señorita») και η Αιγύπτια σκηνοθέτις και παραγωγός Marianne Khoury («Let’s Talk»).

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Jio MAMI Mumbai θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, στη Βομβάη της Ινδίας. Το πλήρες πρόγραμμα ανακοινώνεται σύντομα.

www.ertnews.gr

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος