Μ. Κατρίνης στο Πρώτο για στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα Δούκα: Η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος συγκλίσεων (audio)

katrinis

«Θυμίζω ότι ήδη από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών σε τρεις τουλάχιστον περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει και είχε στηρίξει επισήμως υποψηφιότητες που είχαν υποδειχθεί ή ανακοινωθεί από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό πολλές φορές προκύπτει ως αναγκαιότητα γιατί δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Δεν θεωρώ ότι υποδεικνύει ή σημειώνει κάτι διαφορετικό». Αυτή ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, στο ερώτημα του Βασίλη Αδαμόπουλου και της Μαρίας Γεωργίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», κατά πόσο η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Χάρη Δούκα, στο δεύτερο γύρο των εκλογών αποτελεί την αφετηρία για μια συζήτηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και των Ευρωεκλογών.

«Αυτές οι δηλώσεις, όταν γίνονται το βράδυ των εκλογών υπό το βάρος αποτελεσμάτων, τα οποία δεν είναι και πολύ καλά, καταλαβαίνετε ότι αξιολογούνται και αναλόγως. Τώρα είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ πρόωρο αυτή τη στιγμή. Εμείς με συντεταγμένο τρόπο υποστηρίζουμε τις υποψηφιότητες οι οποίες ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη από άλλες δυνάμεις» προσέθεσε ο κ. Κατρίνης.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όλα τα άλλα γίνονται τελείως αποσπασματικά και εκ του προχείρου, εννοώ σε επίπεδο διακηρύξεων και δηλώσεων. Τώρα είναι η μάχη της Κυριακής και νομίζω ότι θα πρέπει όσοι διαφωνούν ότι ο κ. Αγοραστός τα έχει κάνει καλά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ότι ο κ. Μπακογιάννης είναι πετυχημένος δήμαρχος της Αθήνας, θα πρέπει στην πράξη, επειδή το πιστεύουν και με την ψήφο τους και όχι επειδή αυτό υποδεικνύεται από κομματικές ηγεσίες, θα πρέπει να αντιδράσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

«Νομίζω ότι ήταν λίγο μια δήλωση της στιγμής, η οποία έδειξε περισσότερο την ανάγκη να μην απολογηθούν κάποιοι για τα αποτελέσματα των εκλογών, παρά την ειλικρινή διάθεση αυτό το πράγμα να γίνει βάση συζήτησης» συμπλήρωσε.

«Η αυτοδιοίκηση πάντα ήταν και είναι και πρέπει να είναι ένας χώρος συγκλίσεων. Μια αναμέτρηση μετωπική στον δεύτερο γύρο ανάμεσα σε έναν υποψήφιο που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ο Μπακογιάννης και σε ένα νέο πρόσωπο που όχι μόνο επειδή προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και επειδή η προεκλογική του ρητορική, η στρατηγική έδειξε ότι αποτελεί πραγματικά μια αξιόπιστη προοδευτική φωνή και δεν είναι τυχαίο ότι οι δυνάμεις που συγκέντρωσε ο Χάρης Δούκας είναι κατά πολύ υψηλότερες από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και συγκέντρωσε στήριξη από ανθρώπους και πρόσωπα εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ, άρα θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο σε αυτό το δεύτερο γύρο οι προοδευτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από ένα νέο πρόσωπο που εκφράζει μια άλλη αισθητική και πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκηση. (…) Θα θέλαμε σε αυτήν τη μετωπική αναμέτρηση, να δούμε και τις δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, να πουν ότι εμείς διαφωνώντας με τη θητεία του κ. Μπακογιάννη, στηρίζουμε ως καλύτερη επιλογή την επιλογή του κ. Δούκα. Δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει, αλλά εμείς θα περιμένουμε μια συνολική συσπείρωση των ψηφοφόρων, των πολιτών που ψηφίζουν είτε το κόμμα είτε την υποψηφιότητα του κ. Σοφιανού. Εμείς λοιπόν περιμένουμε να υπάρχει μια ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων. Γι’ αυτό λέμε ότι η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος συγκλίσεων» ανέφερε.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, ο κ. Κατρίνης σχολίασε πως δείχνουν ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο «και κράτησε αλλά και ενίσχυσε δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο κομμάτι των στελεχών που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και ήταν υποψήφιοι δήμαρχοι, επανεξελέγησαν δήμαρχοι». «Βλέπουμε μια εικόνα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει ηττηθεί γιατί δεν έχει πρόσωπα στο δεύτερο γύρο, τα οποία μπορεί να θεωρήσει ότι ανήκουν στο δικό του χώρο ή ότι εξελέγησαν με τη δική του στήριξη» προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια επικράτηση των υποψηφίων που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, όπως ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης σε επίπεδο Περιφερειών, που επιβεβαιώνει αυτή τη στιγμή ότι αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό».

«Εμείς είχαμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, όπως ξέρετε και στις 13 περιφέρειες προχωράμε με δικές μας υποψηφιότητες, το ποσοστά των οποίων είναι πάνω κάτω τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών στην Αττική, που είναι και το 50% του της συμμετοχής στη χώρα» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ενδοοικογενειακό ζήτημα της ΝΔ οι γαλάζιοι υποψήφιοι και οι επίσημοι αντάρτες

Ερωτηθείς, ποια είναι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ, όπου υπάρχει επίσημος υποψήφιος της ΝΔ και ανθυποψήφιος προερχόμενος από τον ίδιο πολιτικό χώρο, ο κ. Κατρίνης δήλωσε «αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι, θα έλεγα, ενδοοικογενειακό της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι κάτι που αφορά το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε καταλήξει σε μια στρατηγική που λέει ότι όπου υπάρχει επίσημος αντάρτης κάνουμε το Α ή το Β».

«Εμείς είχαμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση με δικές μας υποψηφιότητες, οι οποίες νομίζω ότι παρά το γεγονός ότι κάποιοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα μπορέσουν να περάσουν τον πήχη, τα κατάφεραν και πολύ καλύτερα» συμπλήρωσε.

«Εμείς όπως πάντα λέμε κατά συνείδηση. Είναι η άλλη του ίδιου νομίσματος οι δύο υποψηφιότητες» σημείωσε, ερωτηθείς συγκεκριμένα για την μάχη μεταξύ Στεφανή-Μουτζούρη στο Βόρειο Αιγαίο.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση