Τουρισμός: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλάζουν τους προορισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πλησιάζοντας προς το τέλος της θερινής σεζόν ο προβληματισμός για τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα επιφέρουν στις συνήθειες των τουριστών τα ακραία καιρικά φαινόμενα εξακολουθεί να είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των παραγόντων του τουριστικού κλάδου.

Οι ακραίες θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι, οι φωτιές σχεδόν σε όλη τη νότια Ευρώπη και οι πλημμύρες στη συνέχεια δημιούργησαν νέα δεδομένα για τον τουρισμό καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι περιοχές όπου καταγράφηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, θα πάψουν να είναι τόσο ελκυστικοί προορισμοί. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ot.gr και σε έρευνες που πραγματοποιούνται την περίοδο αυτή και δείχνουν πολύ ανεβασμένα τα ποσοστά όσων θέτουν ως λόγο ανησυχίας αναφορικά με την επιλογή προορισμού τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι έρευνες

Ήδη και πριν το καλοκαίρι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν καταγραφεί ως λόγος ανησυχίας από όσους σχεδίαζαν τα ταξίδια τους. Έρευνα της European Travel Commission (ETC) ανέφερε ότι το 7,6% των ερωτώμενων ανησυχούν και λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση του καιρού (extreme weather) στην επιλογή της χώρας που θα ταξιδέψουν.

Στην Ελλάδα η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων μειώθηκε κατά 1,4% ενώ στην Πορτογαλία κατά 2,2%

Παράλληλα η MG Consulting υποστηρίζει ότι οι ακραίοι καύσωνες στη νότια Ευρώπη, και ιδίως οι πυρκαγιές, ενδέχεται να συνέβαλαν στο να αλλάξουν οι τουρίστες γνώμη για τις διακοπές τους αυτό το καλοκαίρι, καθώς τα ποσοστά πληρότητας, των ξενοδοχειακών μονάδων σε αυτές τις χώρες κατέγραψαν πτώση η αναιμική άνοδο. Η εταιρεία αναφέρει ότι στην Ελλάδα η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων μειώθηκε κατά 1,4% ενώ στην Πορτογαλία κατά 2,2%. Αντιθέτως στις Βόρειες χώρες παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος. Η Τσεχία είδε αύξηση 12,1%, η Ουγγαρία +9,8%, το Ηνωμένο Βασίλειο 4,5%, η Αυστρία 3,9% και οι Κάτω Χώρες 3,7%.

Οι tour operators

Περισσότερο αισιόδοξοι οι επικεφαλής τριών από τους μεγαλύτερους tour operators στην Ευρώπη, δεν πιστεύουν ότι οι προορισμοί που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού θα υποστούν μακροχρόνια κάμψη της ζήτησης.

Μιλώντας στο συνέδριο Future of Travel Conference του Travel Weekly, ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet holidays, Garry Wilson, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι τρεις από τους προορισμούς που επηρεάστηκαν έντονα από τις δυσμενείς συνθήκες των τελευταίων μηνών θα είναι μεταξύ των προορισμών με τις περισσότερες κρατήσεις το 2024. Εγγυώμαι τόνισε, ότι η Μαγιόρκα, η Τουρκία και η Ελλάδα θα είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί το επόμενο καλοκαίρι- οι συμπεριφορές των πελατών δεν αλλάζουν σε τόσο σύντομο διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2, Steve Heapy, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν διακοπές ως αποτέλεσμα του τρόπου κάλυψης των παγκόσμιων καιρικών φαινομένων από τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επιδιώκουν τον εντυπωσιασμό

Δεν είμαι αρνητής της κλιματικής αλλαγής, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην υπάρχει όλη αυτή η υστερία γύρω από γεγονότα που συμβαίνουν συνεχώς. Είναι σχεδόν σαν να φοβίζουν τους ανθρώπους για να μην κάνουν διακοπές», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tui Northern Region, Andrew Flintham, δήλωσε ότι «σπάνια παρατηρείται διαρκής πτώση της ζήτησης για προορισμούς που πλήττονται από ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες. Μπορεί οι τουρίστες να αποφεύγουν έναν συγκεκριμένο προορισμό για ένα χρόνο, αλλά η ζήτηση τείνει να επανέρχεται πολύ γρήγορα».

Σε κάθε περίπτωση αυτό που υποστηρίζουν οι άνθρωποι του τουρισμού είναι η ανάγκη σχεδιασμού μιας ανθεκτικής υποδομής ώστε να αντιμετωπίζονται αυτά τα γεγονότα αποτελεσματικά όταν συμβαίνουν.

Η Ελλάδα, η Μαγιόρκα και η Τουρκία θα είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί το επόμενο καλοκαίρι

Ο ΣΕΤΕ

«Ο τουρισμός ζει τις τελευταίες δεκαετίες με τις κρίσεις» σημειώνει στον ot.gr ο κ. Αλέξανδρος Θάνος εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). «Παλαιότερα είχαμε την κρίση της τρομοκρατίας, στη συνέχεια την πανδημία. Και στις δύο περιπτώσεις η χώρα μας επέδειξε μία πολύ καλή αντίδραση και βγήκε τουριστικά ωφελημένη. Τώρα βιώνουμε μια νέα πραγματικότητα που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», υπογραμμίζει και συνεχίζει.

«Ήδη από το 2017 έχει ανοίξει διεθνώς και στη χώρα μας μία συζήτηση πως θα καταστήσουμε ανθεκτικούς τους προορισμούς απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σημειώνει και προσθέτει ότι η παράμετρος της ανθεκτικότητας ενός προορισμού είναι πλέον μέρος της πραγματικότητας», λέει ο κ. Θάνος και επισημαίνει τη σημασία του brand του ελληνικού τουρισμού:

«Η χώρα μας είναι ένα πολύ ισχυρό brand όπως έδειξε και η περίπτωση της Ρόδου όπου η ανάκαμψη ήρθε πάρα πολύ σύντομα μετά τις φωτιές. Το στοίχημα εκεί κερδήθηκε λόγω και των προσπαθειών των κατοίκων».

Σχέδιο ανθεκτικότητας

Χρειάζεται όμως πέρα αυτό η κατάρτιση ενός σχεδίου ανθεκτικότητας που αφορά όχι μόνο στις υποδομές αλλά και στην διαχείριση των κρίσεων και στο οποίο εντάσσονται όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες (πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικό τομέα). «Ο ΣΕΤΕ σύντομα θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες για τον μετασχηματισμό της ιδιωτικής τουριστικής οικονομίας προς την βιωσιμότητα», καταλήγει ο κ. Θάνος.

Πηγή: ot.gr

Έρχεται μέτρο «φωτιά»: Κατάσχεση του αυτοκινήτου για όσους κινούνται με υπερβολική ταχύτητα

Αφήστε μια απάντηση