Live – Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Άνετη «γαλάζια» νίκη σε επτά περιφέρειες – Τα αποτελέσματα στους Δήμους

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI)

Σε επτά περιφέρειες θα αναδειχθούν οι περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, σε τέσσερις περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β’ γύρο, ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται στο όριο του σφάλματος για το τι τελικά θα γίνει. Στις επτά από τις 13 περιφέρειες αυτές εξασφαλίζουν άνετη νίκη από την πρώτη Κυριακή υποψήφιοι που έχουν την υποστήριξη της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του Σταύρου Αρναουτάκη, που έχει πολυκομματική στήριξη, αλλά και της ΝΔ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, στις Περιφέρειες της χώρας φαίνεται να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Περιφέρεια Κρήτης και ο Γεώργιος Χατζημάρκος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Φάνης Σπανός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή και στην Αττική, με ενσωμάτωση 37,03% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς με ποσοστό 46,26%

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα

Στην Αττική, με ενσωμάτωση 47,63% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται να κυριαρχεί των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,53%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,79%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Ιωάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,90 ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,19%.

Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης στο 45,49% της ενσωμάτωσης προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Μέτιος με ποσοστό 41,55% ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,13%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 49,73% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής που υποστηρίζεται από τη ΝΔ με ποσοστό 40,40% ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει με 33,55% ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, που προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 40,38%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,61%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 12,78%

Στη Δυτική Μακεδονία, η εικόνα στο 47,78% της ενσωμάτωσης δείχνει ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Η εικόνα αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής: ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34,81% ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 35,69%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 45,77%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 54,90%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,36%

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,48% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 43,44%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,28%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 30,87% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 42,58%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου με ποσοστό 28,09%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 41,36%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,25%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,52%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Σωτήριος Αβραμόπουλος συγκεντρώνει το 8% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,20%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 40,04% προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκη, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,15%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,23%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,57% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 41,87%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,91%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 42,54% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 45,54%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 32,03% και περνάει στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 41,46% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,24%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 25,06%.

Τα πρώτα αποτελέσματα στους δήμους

Θριαμβευτική επανεκλογή από τον α’ γύρο εξασφαλίζουν τουλάχιστον 10 δήμαρχοι του λεκανοπεδίου Αττικής, με ποσοστά από περίπου 70% έως και σχεδόν 85% με τον Ανδρέα Παχατουρίδη να επανεκλέγεται δήμαρχος Περιστερίου για έκτη συνεχόμενη θητεία.

Με ενσωματωμένο το 27% των εκλογικών τμημάτων, στους Δήμους Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης και Λαρισαίων η εκλογή δημάρχου εξασφαλίζεται από την πρώτη Κυριακή. Αντίθετα για τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων. Το όριο του 43% για εκλογή δημάρχου που θεσπίστηκε για αυτές τις εκλογές έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνουν στον β’ γύρο 80-86 δήμοι, ενώ στις προηγούμενες εκλογές με το όριο του 50% επαναληπτικές εκλογές είχαμε σε 219 δήμους.

Για τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας, η αντίστοιχη εκτίμηση, με την ενσωμάτωση στο 27%, κάνει λόγο για εκλογή δημάρχου από σήμερα στους Δήμους Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης και Λάρισας, ενώ την επόμενη Κυριακή εκτιμάται ότι θα κριθεί η πρωτιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Μεγάλο προβάδισμα του Κώστα Μπακογιάννη. Με καταμετρημένο το 12% των εκλογικών τμημάτων, ο δήμαρχος Αθηναίων που έχει το χρίσμα της ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 41,07%, σχεδόν δύο μονάδες λιγότερες από τον πήχη του 43%, με αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει ανατροπή να χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» Γιάννης Μώραλης, κατάφερε να επανεκλεγεί στον Δήμο Πειραιά μετά τις Δημοτικές εκλογές σήμερα (08.10.2023).

Στη Θεσσαλονίκη η μάχη για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης θα δοθεί την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου, στον β’ γύρο των εκλογών, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε ποσοστό ενσωμάτωσης 25% ο νυν δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Στέλιος Αγγελούδης, θα είναι οι δύο αντίπαλοι. Σύμφωνα μάλιστα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, διαφαίνεται ντέρμπι μεταξύ τους για την πρωτιά στην πρώτη Κυριακή. Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας συγκεντρώνει 27,55%, ενώ ο Στέλιος Αγγελούδης 26,03%. Η μεταξύ τους διαφορά είναι μικρότερη των δύο μονάδων.

Στον Δήμο Πατρέων, με καταμετρημένο το 13%, ο συνδυασμός του δημάρχου Κώστα Πελετίδη καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 41,40% και ακολουθούν ο Κωνσταντίνος Σβόλης με 25,89%, ο Βασίλης Αϊβαλής με 18,43% και ο Πέτρος Ψωμάς με 14,29%.

Στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, με καταμετρημένο το 8% των τμημάτων, προηγείται με 47,22% ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος φέρεται να εκλέγεται νέος δήμαρχος από τον α’ γύρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μιχάλης Καραμαλάκης με 36,58%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στον πληττόμενο από τις πλημμύρες Δήμο Λαρισαίων. Με καταμετρημένο το 15%, ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος έλαβε το 38,73% των ψήφων, θα δώσει τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μαμάκο, ο οποίος εξασφαλίζει ποσοστό σχεδόν 50%.

Στον Βόλο, ο νυν δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, επανεκλέγεται με ποσοστό 57%, με την ενσωμάτωση στο 14%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Νίκος Παπαπέτρος με 36,54%.

Στον Δήμο Ρόδου, με ενσωματωμένο το 8,50% των εκλογικών τμημάτων, προηγείται ο νυν δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης, με 48,16% και ακολουθούν ο Αλέξανδρος Βασίλειος Κολιάδης με 25,65% και ο Νίκος Γερονικολός με 22,97%.

Στον Δήμο Ιωαννιτών, με ενσωματωμένο το 10% των τμημάτων, προηγείται ο Θωμάς Μπέγκας με 35,94% και ακολουθεί με 25,55% ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέλαβε δήμαρχος μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ.

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου βρίσκεται «μία ανάσα» από το να εκλεγεί για έκτη φορά, καθώς έχει συγκεντρώσει 77,54%, με την ενσωμάτωση να βρίσκεται αυτή την ώρα στο 20,98%.

Ο Δήμος Μυκόνου φαίνεται ότι αλλάζει χέρια αλλά επιστρέφει σε γνώριμα κι αυτό γιατί ο Χρήστος Βερώνης, που έχει διατελέσει Δήμαρχος για αρκετά χρόνια στο νησί, προηγείται σε ψήφους του Κωνσταντίνου Κουκά. Με την ενσωμάτωση στο 10,53% ο κ. Βερώνης συγκεντρώνει το 50,23% των ψήφων, έναντι ποσοστού 35,21% του κ. Κουκά. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Ανδρέας Φιορεντίνος με ποσοστό 14,55%.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Στο πολιτικό μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στάθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε από τα γραφεία του κόμματος, τονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στη ΝΔ και τις επιλογές της.

«Ως προς το πολιτικό μήνυμα αυτής της κάλπης οι πολίτες πιστεύω ότι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε. Είχα πει ότι ειδικά στις εκλογές για τους 13 περιφερειάρχες θα προσδώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα και πράγματι κατ’ ελάχιστον 7 περιφέρειες έχουν ήδη κριθεί υπέρ της ΝΔ στον πρώτο γύρο. Και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην πολύ σημαντική επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με ποσοστό που φαίνεται να ξεπερνά το 46% αλλά και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό που φαίνεται ότι ξεπερνά το 60%» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Να επισημάνω επίσης και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν περιφερειάρχες σε περιοχές όπως η Δυτ. Ελλάδα, η Ηπειρος πολύ-πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της ΝΔ».

Σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, έως τώρα προχώρησε με ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Στους τρεις μεγάλους δήμους το ΠΑΣΟΚ έδειξε τη δυναμική του:

Α) ο Γιάννης Μώραλης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηριχτεί σταθερά από το ΠΑΣΟΚ από το 2014, επανεκλέχτηκε δήμαρχος Πειραιά από την Α’ Κυριακή

Β) ο Χάρης Δούκας έκανε την ανατροπή στην Αθήνα και ως φαίνεται περνά στον δεύτερο γύρο

Γ) ο Στέλιος Αγγελούδης επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ περνά στον δεύτερο γύρο στην Θεσσαλονίκη

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Νικητής η αποχή – Πάνω από τους μισούς δεν ψήφισαν στην Αττική

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 – Κ. Αρβανίτης: Περίμενα κάτι περισσότερο από τον κ. Ιωακειμίδη – Είναι καλός αυτοδιοικητικός

Πειραιάς: Δήμαρχος ξανά ο Γιάννης Μώραλης με τον Συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» -«Η τρίτη θητεία μας να είναι καλύτερη από τις δύο πρώτες»

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση