Χρ. Τριαντόπουλος: Σήμερα η 2η καταβολή της πρώτης αρωγής – Κρατική βοήθεια και για τη νέα κακοκαιρία μέσω Δήμων

Χρήστος Τριαντόπουλος

Σήμερα γίνεται η 2η καταβολή της πρώτης αρωγής εντός της τρέχουσας εβδομάδας μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Η σημερινή καταβολή αφορά 575 δικαούχους. Αυτή την εβδομάδα έχουν καταβληθεί αθροιστικά 11,1 εκατ. ευρώ και στο σύνολο μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 36, 7 εκατ. ευρώ σε 6.648 δικαιούχους.

Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος πλέον άρχισε η καταβολή της πρώτης αρωγής σε συνέχεια των στοιχείων που λάβαμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε επιχειρήσεις. Από τη σημερινή καταβολή ένα ποσό 558.000 ευρώ αντιστοιχεί σε 173 επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων. Συνεπώς ανάλογα με τη ροή των στοιχείων από την Περιφέρεια θα προχωρήσει αντιστοίχως κα η καταβολή της πρώτης αρωγής στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα οι επιτροπές κρατικής αρωγής συνεχίζουν το έργο καταγραφής των αυτοψιών για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν με τον αριθμό τους πλέον να ανέρχεται μέχρι χθες σε 5.524 αιτήσεις και 3.383 αυτοψίες.

Αντίστοιχα στοιχεία αναμένονται και από τον ΕΛΓΑ ώστε την επόμενη βδομάδα να ξεκινήσουν οι καταβολές της πρώτης αρωγής και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Μέχρι πριν από λίγο στο arogi.gov.gr είχαν γίνει 30.090 οριστικοποιημένες αιτήσεις ενώ έχουν γίνει και 4.721 προσωρινές αιτήσεις.

Παράλληλα συνεχίζεται και η διαδικασία διασταυρώσεων από τα στελέχη της ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. «Μέσα από τη διαδικασία αυτή προκύπτει και ένας αξιοσημείωτος αριθμός από τις αιτήσεις αυτές που δεν ανταποκρίνεται σε δικαιούχους ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που επιχειρείται και παραπλάνηση της διαδικασίας». υπογράμμισε ο υφυπουργός.

«Συνεπώς, θέλω για ακόμα μια φορά να υπογραμμίσω ότι η διαδικασία που ακολουθείται έχει ασφαλιστικές δικλείδες που διασφαλίζουν ότι η ενίσχυση θα πάει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και το δικαιούνται. Και η ΑΑΔΕ δεν έχει σταματήσει τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού στα χωριά που έχουν πληγεί σημαντικά με μικρά όμως αποτελέσματα καθώς έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό το έργο αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση, όσον αφορά το έργο της ΑΑΔΕ, προ ημερών έστειλε σε όλους σχετικό μήνυμα για να υποβάλουν το IBAN του στα φορολογικά τους στοιχεία, ώστε να μπορέσουν να λάβουν την ενίσχυση. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν, αρκετοί, όμως ακόμα όχι», τόνισε.

Κρατική αρωγή θα υπάρξει και για τη νέα κακοκαιρία, ανέφερε ακόμα.

«Δυστυχώς η Θεσσαλία επλήγη μέσα σε λίγες μέρες και από ένα δεύτερο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο, κυρίως ο Βόλος, αλλά και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Και για αυτό το δεύτερο ακραίο πλημμυρικό προβλέπεται και έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής με ενίσχυση για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών μέσα από τους Δήμους αυτή τη φορά, μέσα από έκτακτη επιχορήγηση που θα τους δοθεί.

»Επιχορήγηση επίσης στις επιχειρήσεις για την κάλυψη των ζημιών τους μέσα από τη συνεργασία με την Περιφέρεια και παροχή στεγαστικής συνδρομής για τα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές. Και ισχύουν φυσικά και όλα τα άλλα μέτρα» εξήγησε ο κ. Τριαντόπουλος.

Από την πλευρά του ο διοικητής της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι καταγράφηκαν 1.272 προσελεύσεις το τελευταίο 24ωρο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Από τις προσελεύσεις αυτές οι 32 έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού και οι 86 ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και από τους ελέγχους που έγιναν οι 49 είχαν θετικό έλεγχο για SARS – CoV2.

Δεν παρατηρείται συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές, υπογράμμισε.

Σήμερα 29/9 δεν διαγνώσθηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης. «Από την τελευταία ενημέρωση στις 27/9/2023 έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τέσσερα νέα κρούσματα. Επομένως ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης ανέρχεται στα εννέα εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δυο νοσηλεύονται» είπε ο κ. Σερέτης.

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση