Κακοκαιρία: Κρατική αρωγή και για τους πληγέντες του Elias – Δέκα τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης – «Βάλτος» σε Βόλο και Παλαμά

ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ELIAS/ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ EUROKINISSI)

Τεράστιος όγκος νερού από τα Φάρσαλα και από την υπερχείλιση του ποταμού Σοφαδίτη κύκλωσε τα πρώτα σπίτια στη μαρτυρική κωμόπολη του Παλαμά, ενώ πλημμυρικά φαινόμενα πλήττουν τα χωριά Φύλλο και Ορφανά Καρδίτσας. Την ώρα που 57χρονος άφησε την τελευταία του πνοή από λεπτοσπείρωση και άλλοι δύο νοηλεύονται, ο ένας σε ΜΕΘ, με συνολικά 10 κρούσματα στη Θεσσαλία, άμεσο κίνδυνο διατρέχουν τα χωριά γύρω από τη λίμνη Κάρλα καθώς σε πολλά σημεία τα λιμνάζοντα νερά φθάνουν το ενάμιση μέτρο. Στην πολύπαθη Εύβοια, οι Ροβιές, η Λίμνη, το Μαντούδι, το Κυμάσι, το Πευκί, έχουν κατακλυστεί από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, με τους κατοίκους σε αδιάκοπη μάχη.

Βόλος: Το ποτάμι «που αγνοήθηκε»

Σε απευθείας σύνδεση από το Βόλο ο Μάκης Νασιάδης με την κάμερα της ΕΡΤ περιγράφει «το ποτάμι που αγνοήθηκε», και προκάλεσε πλήγμα στην Αγριά. Στη μέση της κοίτης του ποταμού διακρίνεται ακόμα και κολώνα της ΔΕΗ καθώς δεν είχε νερό το χειμώνα κι έτσι μπαζώθηκε κι έγινε δρόμος. Στην κακοκαιρία Daniel έσπασε στην ανατολική πλευρά και με τον Elias στη δυτική, που ήταν χειρότερο γιατί έφερε περισσότερα φερτά υλικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μάκη Νασιάδη.

Με τη συνδρομή του στρατού, άνοιξαν ήδη δύο κεντρικοί δρόμοι από Αγριά προς Πήλιο, ωστόσο οι κάτοικοι στα ορεινά νότια χωριά απευθύνουν νέα έκκληση να απομακρυνθούν τα μπάζα.

Κάτοικος Βόλου: Σπίτια με 1,60 νερό, 70 πόντους λάσπη. Πάνω από 50 αυτοκίνητα στη θάλασσα, πάνω από 100 στη στεριά κατεστραμμένα

Το δεύτερο κύμα ήταν χειρότερο. Μηδέν έργα αν και είχαμε μέρες να προετοιμαστούμε σαν δήμος, λένε κάτοικοι του Βόλου.

Ίδια αποκαρδιωτική εικόνα σε Φάρσαλα και Πλατύκαμπο, ενώ σε λίμνη έχει και πάλι μετατραπεί ο Βλοχός αφού τα πρόχειρα αναχώματα στον Ενιπέα δε συγκράτησαν το νερό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελπίδας Κουτσογιάννη και της Ειρήνης Κυρίτση.

Κυκλωμένα από απέραντη λίμνη σπίτια του Παλαμά

Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι οι πληγέντες του Παλαμά Καρίτσας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην πλατεία του χωριού, ενώ συνεχίζουν τη μάχη κυκλωμένοι από απέραντη λίμνη.

Όπως μετέδωσε απευθείας ο Νίκος Κοντορούσης, τεράστιος όγκος νερού από τα Φάρσαλα έφτασε στα πεδινά ενώ υπερχείλισε και ο Σοφαδίτης με αποτέλεσμα να παραμένουν πλημμυρισμένα και τα χωριά Φύλλο και Ορφανά. Κλειστή είναι και η επαρχιακή οδός προς Παλαμά.

Χρ. Τριαντόπουλος: Νέα καταβολή της πρώτης αρωγής σήμερα – Κρατική βοήθεια και για την κακοκαιρία Elias μέσω Δήμων

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος στο πλαίσιο σημερινής ενημέρωσης, διευκρίνισε ότι η νέα καταβολή αφορά 575 δικαιούχους ενώ μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 36, 7 εκατ. ευρώ σε 6.648 δικαιούχους. Από τη σημερινή καταβολή ένα ποσό 558.000 ευρώ αντιστοιχεί σε 173 επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων. 

Εύβοια: Δρόμοι κομμένοι στη μέση, περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό και ανυπολόγιστες ζημιές στις υποδομές

 Οι Ροβιές, η Λίμνη, το Μαντούδι, το Κυμάσι, το Πευκί έχουν κατακλυστεί από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν κατεστραμμένα σπίτια και επιχειρήσεις.

Στην περιοχή Κρύα Βρύση, ένα σπίτι έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά που έπληξαν την περιοχή, ενώ στη Λίμνη Εύβοιας, η θάλασσα έχει αλλάξει χρώμα από τους όγκους λάσπης που κατέβασαν οι ορμητικοί χείμαρροι.

Βράχοι έχουν φράξει τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές προς  την Αιδηψό.
“Από τη μεγάλη ποσότητα νερού, άλλοι βράχοι έπεσαν κι άλλοι είναι ασταθείς, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος από Ροβιές προς Αιδηψό“, μετέδωσε ο Αλέξανδρος Μέμος για την ΕΡΤ.

Πενήντα επτά ετών ήταν ο άντρας που έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση

Ο άτυχος άντρας μολύνθηκε, τις πρώτες ημέρες των πλημμυρών στη Θεσσαλία και κατέληξε, ενώ νοσηλευόταν, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δύο ακόμη, ασθενείς με λεπτοσπείρωση νοσηλεύονται, με τον έναν, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπεία, σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνολικά, εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης έχουν καταγραφεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και ένα σε πλημμυρισμένη περιοχή της Λαμίας.

Δέκα κρούσματα, συνολικά, στις πλημμυρισμένες περιοχές, δηλαδή τα μισά από όσα καταγράφονται (20 τον αριθμό), υπό κανονικές συνθήκες, σε ετήσια βάση, σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση θεραπείας, καθώς η σοβαρή μορφή της ασθένειας προκαλεί θνητότητα 10-20 %.

Υψηλός πυρετός, έντονος πονοκέφαλος ανθεκτικός στα παυσίπονα και σοβαρές μυαλγίες, πρέπει να οδηγούν, αμέσως στο γιατρό, αν ο ασθενής έχει εκτεθεί σε διάστημα έως και τριών εβδομάδων, σε μολυσμένα νερά, χωρίς προφυλάξεις (γαλότσες , γάντια, μάσκα, γιαλιά).

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση