Ελληνοτουρκικά: Βήματα προόδου, «αστερίσκοι» – Ανοίγει ο δρόμος για πώληση F-35 στην Ελλάδα — Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη από τον ΟΗΕ

UN General Assembly Greece

Με ξεκάθαρη την ελληνική θέση, που υποδεικνύει στην Άγκυρα το δρόμο του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο επισφραγίστηκε η νέα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Το βλέμμα πλέον στρέφεται στην έναρξη του πολιτικού διαλόγου σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, οπότε αναμένεται να “ανοίξει” επί της ουσίας η συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

«Αναμφίβολα, οι μακροχρόνιες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν.Η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεων μας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ως Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να αποφύγουμε κινήσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης (…) Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσέγγιση του Μητσοτάκη. Η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικό άλμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» επισημαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, απ’ όπου ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, επανέλαβε πως είναι ακλόνητη η θέση της Ελλάδας για λύση ενός κράτους στην Κύπρο στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων η κοινότητα, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης

Κλιματική αλλαγή και μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Με αναφορές στις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες οφείλουν να αναλάβουν δράση μπροστά στη νέα πραγματικότητα, συνδέοντας με τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και το μεταναστευτικό, ζητώντας να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους τα βαθύτερα αιτία, που το προκαλούν.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι και να ελπίζουμε σε θαύματα. Έχω την τιμή να ηγούμαι μιας χώρας μεσαίου μεγέθους που προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντιμετωπίσει ζητήματα τεράστιας πολυπλοκότητας. Όμως, ήρθε η ώρα οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες να αναλάβουν δράση και να φέρουν αποτελέσματα» υπογράμμισε.

Με αναφορές στις μεγάλες καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία από τα πύρινα μέτωπα και την κακοκαιρία «Ντάνιελ» αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και την αβελτηρία της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Αυτή η κρίση είναι ήδη εδώ, επηρεάζει ήδη τις ζωές μας και έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας. Αυτό συνιστά αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο από πλευράς πολιτικής αλλά και στο μέτωπο της διάθεσης οικονομικών πόρων. Ξοδεύουμε «ψίχουλα» για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας. Έχουμε δύο ταμεία των οποίων οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει» ανέφερε.

Όπως γνωστοποίησε, σε επιστολή του προς τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, πρότεινε την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • Δράσεις εκτός μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις
  • Εφαρμογή ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, με κατάλληλους πόρους

Πρόσκληση από τον πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή».

Συντονισμένη προσέγγιση στο μεταναστευτικό

Στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πολιτική της Ελλάδας αυστηρή, αλλά δίκαιη.

«Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί για να προχωρήσει σε μια πολύ πιο εμπεριστατωμένη και συντονισμένη προσέγγιση. Μία προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα την εμπορία ανθρώπων και τη διακίνηση μεταναστών, και θα προωθεί νόμιμες οδούς μετακίνησης. Πρέπει να διαλύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και τα δίκτυά τους, αν θέλουμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους να ξεκινούν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια. Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα στη Μεσόγειο, πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες-εταίρους μας. Με την Τουρκία, φυσικά, αλλά και τους γείτονές μας στη Βόρεια Αφρική».

«Δε θα εγκαταλείψουμε ποτέ την Ουκρανία, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα εγκαταλείπαμε τις ίδιες τις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε.

Χάσμα στο Κυπριακό

Το χάσμα, πάντως, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στην Κύπρο διευρύνεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει από τον ΟΗΕ και στον απόηχο των τουρκικών αιτιάσεων περί διχοτόμησης, ότι το Κυπριακό είναι πριν από όλα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής.

«Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε και πάλι τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιλώντας ξανά για δύο κράτη στην Κύπρο.

«Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πρωταρχικός στόχος Αθήνας και Λευκωσίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση F-35 στην Ελλάδα

Eξελίξεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες στο θέμα των F-35 καθώς στην Ουάσιγκτον έχουν αντιληφθεί ότι οποιαδήποτε μεγαλύτερη καθυστέρηση θα μπορούσε να εκληφθεί αρνητικά από την Αθήνα και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο δόθηκε πριν από το καλοκαίρι και συνεπώς πρόκειται για μια ήδη πολύμηνη καθυστέρηση. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου από την κυβέρνηση για τα μαχητικά θα σταλεί τις επόμενες εβδομάδες και αφού πρώτα οι αμερικανοί καταλάβουν ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας στο θέμα της Σουηδιας.

Είτε ο Ερντογαν στείλει το αίτημα ένταξης, στην εθνοσυνέλευση του, όπως έχει δεσμευθεί, είτε όχι, στην Ουάσιγκτον φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να κλείσουν το θέμα των F-35 σχετικά σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι αν ο Ερντογαν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδιας τότε θα δούμε να ξεκλειδώνει και το θέμα των F-16.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση