Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο: Απαράδεκτος ο Ερντογάν στον ΟΗΕ για όσα είπε – Ανθρωποφαγία στον ΣΥΡΙΖΑ (audio)

Χατζηβασιλείου-2-1068x712

«Αυτό το οποίο είπε χθες ο Ερντογάν είναι απλώς απαράδεκτο. Είναι μη αποδεκτή η θεωρία για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Δεν πρόκειται κανείς να δεχθεί αυτή τη θεώρηση. Και είμαι ξεκάθαρος. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν την de jure διχοτόμηση και τον ακρωτηριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας». Με αυτή την δήλωση, σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, την ομιλία του Τούρκου Προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ και ενόψει της σημερινής συνάντησής του, το απόγευμα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Το Κυπριακό παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι διμερές με τη στενή έννοια. Είναι ένα ζήτημα διεθνές. Είναι ένα ζήτημα εισβολής και παράνομης κατοχής σε βάρος τρίτης χώρας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, με υπεύθυνο προφανώς την Τουρκία» τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Συνολικά αξιολογώντας την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στις Η.Π.Α, ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για «ένα διπλωματικό βέρτιγκο της Άγκυρας».

«Ενώ ο κύριος Ερντογάν επιχειρεί στην Αμερική, μια επιχείρηση γοητείας, συνάντησε τον Έλον Μασκ, από την άλλη μίλησε για επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία και προσπαθεί εν πάση περιπτώσει να ανοίξει τις πόρτες της τουρκικής οικονομίας στον δυτικό κόσμο, ταυτόχρονα τον ακούτε να επιτίθεται και να λέει ότι εμπιστεύεται το ίδιο την Ρωσία όσο και τον δυτικό κόσμο. Άρα λοιπόν, εδώ έχουμε ένα διπλωματικό βέρτιγκο της Άγκυρας. (…) Προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ιδιότητά της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και στον εναγκαλισμό που κατά καιρούς είναι πιο σφικτός με το Κρεμλίνο και καλείται προφανώς να βρει την χρυσή τομή, κάτι το οποίο πρακτικώς είναι αδύνατον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για την σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, ως πρωταρχικό στόχο έχει, να επαναβεβαιώσει τη βούληση για ηρεμία. «Να διατηρηθεί το θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί από την εποχή του πρώτου ραντεβού στο Βίλνιους. Εδώ, βέβαια, η Τουρκία καλείται να επιδείξει και συνέπεια και συνέχεια, να συνεχίσει να αφίσταται επιθετικών ενεργειών. Είναι σημαντικός ο δίαυλος επικοινωνίας. Και εμείς λοιπόν, πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρηθεί αυτή η ηρεμία. Διότι η ηρεμία αφήνει χώρο στη διπλωματία και η διπλωματία είναι εκείνη που μπορεί να δράσει ούτως ώστε να επιχειρηθεί να χτιστεί αυτό που λείπει, η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη είναι το βασικό θεμέλιο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε για τα υπόλοιπα ζητήματα που μας χωρίζουν με κορωνίδα βέβαια τη βασική μας διαφορά, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Στα της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας και ερωτηθείς για τις εξελίξεις στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε «εμείς θέλουμε μια σοβαρή αντιπολίτευση με έναν νέο ηγέτη που θα κινείται χωρίς λαϊκισμό, μακριά από τοξικότητα και από πολωμένο κλίμα. Περιμένουμε λοιπόν τον νέο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιπαρατεθούμε με ιδέες και προτάσεις. Εδώ όμως, με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου εδώ και χρόνια μας λένε τα στελέχη του ότι οι αρχές και οι ιδεολογίες είναι πάνω από πρόσωπα, βλέπουμε σήμερα μία τέλεια ανθρωποφαγία. Άρα λοιπόν, είναι μύθος ότι στην Αριστερά ρυθμιστής είναι οι αρχές και οι αξίες. Δεν έχει φανεί αυτό μέχρι σήμερα από την εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι».

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση