Χορήγηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα

money-768x512

Πακέτο πέντε παρεμβάσεων για την διευκόλυνση των δανειοληπτών αλλά και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ανοίγει ο δρόμος για χορήγηση στεγαστικών δανείων ακόμη και από μη τραπεζικά ιδρύματα ενώ συναλλαγές έως 500 ευρώ θα μπορούν να γίνονται μέσω κινητού χωρίς καμία προμήθεια.

Μεγάλη απόσταση χωρίζει τα δάνεια καταθέσεων των τραπεζών από τα δάνεια πάσης φύσεως στεγαστικών δανείων. Μια διαφορά η οποία μήνα με τον μήνα μεγαλώνει καθώς περνάνε οι αυξήσεις από την αναπροσαρμογή του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κυρίως στα δάνεια, πολύ λιγότερο στις καταθέσεις.

Το πρώτο μέτρο του πακέτου των παρεμβάσεων αποσκοπεί στο να ενταθεί ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο, με την χορήγηση στεγαστικών αλλά και επιχειρηματικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό σημαίνει ότι άλλες εταιρείες π. Χ οι εταιρείες τεχνολογίας τραπεζικής, ο λεγόμενος κλάδος fintech , ή επενδυτικά κεφάλαια που έχουν τη ρευστότητα για να χορηγήσουν δάνεια, όχι όμως να συγκεντρώνουν καταθέσεις, θα μπορούν, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος να χρηματοδοτούν την αγορά. Δεν είναι κάτι άγνωστο στην ελληνική αγορά. Υπάρχει το πλαίσιο για τα λεγόμενα μικροδάνεια δάνεια που κυρίως εφαρμόζεται στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Στόχος είναι να υπάρξει επέκταση, στα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια.

Το δεύτερο μέτρο αφορά στη δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες μέσω του κινητού τους να αποστέλλουν χρήματα να κάνουν μία συναλλαγή μέχρι 500 ευρώ/ημέρα χωρίς να πληρώνουν προμήθεια (υπηρεσία IRIS).

Το τρίτο μέτρο αφορά στη θέσπιση κανόνων και ποινών για τους Servicers που δεν συμμορφώνονται. Καθώς και μέτρα προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών με σαφή διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που είναι ευάλωτοι και σε αυτούς που παριστάνουν τους ευάλωτους για να μην αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Το τέταρτο μέτρο αφορά στην πώληση των τραπεζικών μετοχών από το Δημόσιο. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ο μέτοχος των τραπεζών, σε άλλες τράπεζες με μεγαλύτερο ποσοστό σε άλλες με μικρότερο. Προωθείται η ρευστοποίηση αυτών των μετοχών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση για μια μη συστημική τράπεζα.

Το πέμπτο μέτρο, αφορά στην εξυγίανση ισολογισμών των τραπεζών. Μια λύση αντίστοιχη αυτής του «Ηρακλή» προκειμένου να εξυγιανθούν περισσότερο οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση