«Στάση αναμονής» στις Αγορές περιμένοντας αύριο τη FED

Financial Markets Wall Street Federal-Reserve

Μικτές τάσεις και μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (19/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Οι επενδυτές εστιάζουν στην έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η FED θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.

Στο μεταξύ, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν τη δραστηριότητα και η τα οικονομικά ζητήματα της Κίνας συνιστούν «βασικό κίνδυνο» για την παραγωγή σε όλο τον κόσμο.

Του Παντελή Μάνου

«Ο αντίκτυπος της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής γίνεται ολοένα και πιο ορατός, η επιχει-ρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν μειωθεί και η ανάκαμψη στην Κίνα έχει εξασθενί-σει. Αντιμετωπίζουμε τις διπλές προκλήσεις του πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης» α-ναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής οργανισμός.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2024 από 3% φέτος. Ειδικότερα, μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ευρωζώ-νης για φέτος και το επόμενο έτος, προβλέποντας συρρίκνωση 0,2% στη Γερμανία το 2023. Αντιθέ-τως, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, θα επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2024 από 2,2% το 2023 αλλά θα είναι καλύτερη από ό,τι προβλεπόταν τον Ιούνιο.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει μικρές απώλειες κατά 0,18%, στο Πα-ρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,12%, στη Μαδρίτη ο κύ-ριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,43%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,61%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,17%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 86 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1227,78 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,91%.

Ομόλογα

Σε ανοδική πορεία παραμένουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,73%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 2 bps στο 4,52%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,80% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 4,11%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Συνεχίζουν την ανοδική κίνηση τους οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Μάλιστα, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022, το μπρεντ βρίσκεται πάνω από τα 95 δολάρια ανά βαρέλι.

Η μείωση της παραγωγής από Σαουδική Αραβία και Ρωσία σε συνδυασμό με τις ενδείξεις οικονο-μικής ανάκαμψης στην Κίνα δίνουν περαιτέρω ώθηση στην τιμή του <<μαύρου χρυσού>>.

Και ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κινούνται προς τα 100 δολάρια, ο πρίγκιπας Α-μπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, επέμεινε σε δηλώσεις του ότι η απόφαση του βασιλείου να παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέ-λος του τρέχοντος έτους δεν αποσκοπούσε στην αύξηση των τιμών.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,08%, στα 92,40 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,61%, βρίσκεται στα $95,08.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0690 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση