Ν. Υόρκη: Με Κύπρο και Ισραήλ ξεκινούν οι επαφές του Γ. Γεραπετρίτη στο πλαίσιο της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Cyprus Greece

Τριμερή Συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ θα έχει σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος στην συνέχεια θα συμμετάσχει και σε τετραμερή, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, και της Κροατίας.

Στη συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών, θα αναφερθεί στις προοπτικές ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας, στους τομείς, μεταξύ άλλων, του περιβάλλοντος, της υψηλής τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας.  Θα εστιάσει και στο θέμα της ενέργειας,  στο πλαίσιο της ανάγκης προώθησης της ενεργειακής διαφοροποίησης και διασυνδεσιμότητας καθώς στόχος της της Ελλάδας είναι η ανάδειξή της σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα αναφερθεί επίσης στη σημασία διεύρυνσης του σχήματος «3+1» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, καθώς και στη μελλοντική επέκταση της συνεργασίας με την προσχώρηση της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας, η οποία διεξάγεται κατόπιν πρωτοβουλίας της Κροατίας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί στον σημαίνοντα ρόλο της Ελλάδας στη λειτουργία του «Κάθετου Διαδρόμου» φυσικού αερίου υπό το φως της πρόσφατης ένταξης της χώρας στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών», ως 13ου πλήρους μέλους. Επιπλέον, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την υιοθέτηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, ο κ. Γεραπετρίτης θα αναδείξει εκ νέου, τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, με την ηγεσία της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), στην οποία, επίσης, θα συμμετάσχουν η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Ο κ. Γεραπετρίτης θα μιλήσει για τη σημασία διατήρησης της στενής συνεργασίας του AJC με την ελληνική Ομογένεια. Θα παρουσιάσει, τέλος, τις τελευταίες εξελίξεις στις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και Ελλάδας-Ισραήλ.

Ο κ. Γεραπετρίτης, στη συνέχεια, θα παρευρεθεί σε Υπουργική Συνάντηση με θέμα την 25η επέτειο υιοθέτησης του Καταστατικού της Ρώμης για την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών, θα αποτελέσει η διεύρυνση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ώστε να καταστεί αρμόδιο και για την εκδίκαση των εγκλημάτων επίθεσης που τελούνται από υπηκόους κράτους, μη μέρους, στο Καταστατικό.

Στο πλαίσιο προώθησης της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, αλλά και με γνώμονα την προώθηση των διμερών σχέσεων της Ελλάδας ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ελβετίας, της Σομαλίας, της Τυνησίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ειδικότερα, με τον Εμιρατινό ομόλογό του, ο κ. Γεραπετρίτης θα προβάλει την προοπτική εμβάθυνσης της συνεργασίας στον εμπορικό και επενδυτικό τομέα και θα τονίσει την κοινή προσήλωση αμφότερων των χωρών στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά την Τυνησία, ο κ. Γεραπετρίτης θα εκφράσει την υποστήριξη της Ελλάδας για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τυνησίας με έμφαση στους τομείς της οικονομίας και της μετανάστευσης.

Νέα Υόρκη -Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση