Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας: Τα πλεονεκτήματα για τη χώρα μας

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία είναι η ανάκτηση μετά από 13 χρόνια της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS Ratings. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διεθνής τύπος κάνει λόγο για το τέλος της κρίσης του ελληνικού χρέους, ενώ ο ESM αναφέρει πώς η Ελλάδα πέτυχε ένα στόχο-ορόσημο.

Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη

Τα πλεονεκτήματα από αυτή την αναβάθμιση ουσιαστικά επικεντρώνονται σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι μια μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και κατά συνέπεια των ελληνικών τραπεζών που υπό κανονικές συνθήκες θα μεταφερθεί και στην πραγματική οικονομία. Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της προσέλκυσης νέων επενδύσεων και η βελτίωση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης στην πρόθεση της Ελλάδας να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και στην αποκατάσταση της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα. 

Για μια πολύ σημαντική εξέλιξη σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας εξαιτίας των μεγάλων φυσικών καταστροφών, κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης: “Το άλμα αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και τεχνικού χαρακτήρα. Προϋπέθετε αφενός τη συστηματική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο και η οποία είχε επιβραβευτεί μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις”.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο οίκος Moody’s, ο οποίος διατηρεί την Ελλάδα τρία σκαλιά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, θα αξιολογήσει και αυτός την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Θα ακολουθήσει η Standard&Poors στις 20 Οκτωβρίου και ο φετινός κύκλος των αξιολογήσεων θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου με την έκθεση του οίκου Fitch.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση