Ο πολιτισμός της Μεσογείου ενώνεται σ’ ένα τετραήμερο στην Κέρκυρα

festival

Με τη Μεσόγειο Θάλασσα να αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς για όλους τους ανθρώπους που ζουν γύρω της, επηρεάζονται από την αύρα της και ταξιδεύουν μέσω αυτής, η πρωτοβουλία που πήρε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και ένα μικρό αλλά πολύ δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο που εδρεύει σε ένα μικρό χωριό στη βορειοανατολική Κέρκυρα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σινιών έρχεται να επιχειρήσει να συνδέσει, συνδυάσει και αναδείξει τις πολιτιστικές και πολιτισμικές σχέσεις αλλά και ιδιαιτερότητες της Μεσογείου.

Πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών που διοργανώνεται από το CIOFF, τον επίσημο εταίρο της UNESCO με 53 χρόνια πορείας στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και εμπειρία στην διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ και υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο στόχος; Η παρουσίαση και ανάδειξη του πλούτου των ζωντανών παραδόσεων της Μεσογείου σε ένα τετραήμερο γεμάτο με χορό, μουσική, λαϊκές τέχνες, δρώμενα, φορεσιές, συνέδρια και άλλες δράσεις, συνομιλώντας με αφορμή την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και με στόχο την συνύπαρξη, την φιλία και την αλληλοκατανόηση.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με την τελετή έναρξης στην Ιόνιο Ακαδημία, όπου οι διοργανωτές παρουσίασαν τους στόχους και τις επιδιώξεις αλλά και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Οι χώρες συμμετοχής

Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σλοβενία και Τυνησία, συνολικά πάνω από 450 χορευτές, μουσικοί (με συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και με παραδοσιακές φορεσιές), καλλιτέχνες, παραδοσιακοί τεχνίτες, Καθηγητές Πανεπιστημίου και ερευνητές από 16 χώρες της Μεσογείου θα παρουσιάσουν -σε μια πολυπολιτισμική μουσική και χορευτική πανδαισία, με δρώμενα, παρελάσεις, video art projection, εκθέσεις εικαστικών, χορευτικά και γαστρονομικά εργαστήρια, επιστημονικό συνέδριο και οικονομικό forum- την άυλη πολιτισμική κληρονομιά της Μεσογείου.

Κοινός μεσογειακός πολιτισμός

Ο Πρόεδρος Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF Κώστας Ιωαννίδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η Μεσόγειος αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς για όλους τους ανθρώπους που ζουν γύρω της, επηρεάζονται από την αύρα της και ταξιδεύουν μέσω αυτής. Στο Διεθνές Φεστιβάλ γιορτάζεται ο κοινός μας μεσογειακός πολιτισμός με χορό, μουσική, λαϊκές τέχνες, δρώμενα, φορεσιές, συνέδρια και άλλες δράσεις.

Από την πλευρά της, εκπροσωπώντας το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ρενάτα Δαλιανούδη υπογράμμισε ότι η λεκάνη της Μεσογείου από την αρχαιότητα, ήδη, αποτέλεσε λίκνο πολιτισμικών επιρροών και ανταλλαγών, με πεδία ωσμώσεων τη μουσική και τον χορό: «Σε μια τέτοια κοιτίδα, όπου συνυπάρχουν λαοί με διαφορετικές πολιτισμικές καταγωγές και ταχύτητες ανάπτυξης από την Ευρώπη έως την Αφρική και την Ασία), η μελέτη και η ανάδειξη της πολιτισμικής διαφορετικότητας του κάθε λαού και ταυτόχρονα του κοινού κώδικα έκφρασης μέσω της μουσικής και του χορού δημιουργούν τις συνθήκες ειρήνης, κατανόησης, σεβασμού και συμβάλλουν στη διαφύλαξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς κάθε λαού, θεμελιώνοντας προοπτικές βελτίωσης για τη συνύπαρξη».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σινιών Γιάννης Γαρνέλης υπογραμμίζει ότι η Μεσόγειος ήταν που επέτρεψε στον άνθρωπο να αντικειμενοποιήσει και να πραγματώσει το ταξιδιωτικό του ένστικτο, να εμπνευστεί από την αύρα και το χρώμα της, να διαμορφώσει παραδόσεις και συνήθειες ενώ αναφέρθηκε στο επί 40 χρόνια έργο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου από το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογος Σινιών.

Σε live streaming

Ας σημειωθεί ότι συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταδίδονται μέσω live-streaming στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.youtube.com/@corfumedfest ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε στη διεύθυνση https://corfumedfest.gr/events

www.ertnews.gr

Γιάννης Ανδριώτης