Κ. Ζαχαριάδης: Η θητεία Μπακογιάννη δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε

Δηλώσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση αλλά και για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤ με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

Όσον αφορά το μέτωπο των πυρκαγιών δήλωσε: «Είναι μια συγκλονιστική κατάσταση, δεν χωράει αμφιβολία. Ιδίως η είδηση με τους 18 ανθρώπους οι οποίοι κάηκαν μέσα στο δάσος. Νομίζω ότι η εικόνα στη χώρα είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Φαίνεται να έχει χαθεί ο έλεγχος. Εμένα με συγκλόνισε και η χθεσινή είδηση με την εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Ακόμα και σε εμπόλεμες ζώνες η εκκένωση ενός νοσοκομείου είναι η τελευταία λύση. Η ευθύνη της πολιτείας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η προστασία της περιουσίας των πολιτών, η προστασία του φυτικού πλούτου της χώρας».

Στη συνέχεια προσπάθησε να συνδέσει το ζήτημα με την ποιότητα ζωής των πολιτών στην Αθήνα: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτικές οι οποίες είναι ανθεκτικές απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αξιοπρεπή καθημερινότητα και καθαρό αέρα όταν κάθε καλοκαίρι έχουμε τεράστιες εκτάσεις που δεν είναι βεβαίως μέσα στη στενή αρμοδιότητα του Δήμου της Αθήνας. Είναι όμως δίπλα, είναι η Πάρνηθα, είναι η Πεντέλη, είναι ο Υμηττός».

Ερωτώμενος για το δικό του σχέδιο ώστε η Αθήνα να γίνει βιώσιμη και πράσινη, υποστήριξε ότι πρέπει να αναληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες και από τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης και από τον δεύτερο και από την κεντρική διοίκηση, ώστε ιδίως για τα δάση, τα αστικά και τα περιαστικά να υπάρχουν όλα τα μέτρα της πρόληψης. «Δεν έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε προκειμένου τα δάση, τα αστικά και τα περιαστικά να μην οδηγηθούν σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά να δώσουμε και τη δυνατότητα της αποκατάστασης. Αν δείτε πόσος δασικός όγκος τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει οικοδομηθεί στο λεκανοπέδιο Αττικής… Θα έχουμε δασολόγιο ή δε θα έχουμε, θα έχουμε κτηματολόγιο ή δεν θα έχουμε;» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Χρειάζεται όμως στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Χρειάζονται νέα μέσα για να μπορέσουν οι πυροσβέστες μας να επιχειρήσουν. Χρειάζεται συγκρότηση της Δασικής υπηρεσίας, η οποία κάνει την προληπτική δουλειά στο δάσος για να μην φτάσουμε εκεί. Υπάρχουν διεθνώς οι λύσεις και οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες προστατεύουμε το φυτικό πλούτο και χρειάζεται και μια αυστηρή νομοθέτηση στο πώς μπαίνουν τα όρια των πόλεων, που σταματάμε να χτίζουμε και που ξεκινάει το πράσινο».

Όσον αφορά τη θητεία του Κ. Μπακογιάννη τα τελευταία 4 χρόνια στο δήμο της Αθήνας υποστήριξε ότι δημιούργησε περισσότερα προβλήματα σε σχέση με αυτά τα οποία προσπαθεί να λύσει και ακόμα και ότι ήταν πολύ χαμηλότερη των περιστάσεων και της ταχύτητας που υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Συγκεκριμένα για το θέμα των βυθιζόμενων κάδων είπε: «Και εμένα αν με ρωτήσετε, είναι καλό που υπάρχουν οι βυθιζόμενοι κάδοι. Ο κ. Μπακογιάννης είπε όμως ότι είναι 25, θα γίνουν 40 και θα γίνουν λίγες εκατοντάδες στο τέλος του χρόνου. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι κάδοι που υπάρχουν και χρειάζονται στην Αθήνα. Άρα λοιπόν καλό είναι να υπάρχουν κάποια μικρά πράγματα που να δείχνουν ότι στο μέλλον μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο οργάνωσης αποκομιδής των απορριμμάτων. Αλλά 25 και 40 κάδοι βυθιζόμενοι δεν αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Δυστυχώς παρά την πρόοδο, χρειαζόμαστε έναν κάδο ανά 100 ανθρώπους, είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτήρισε το κυκλοφοριακό ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του Λεκανοπεδίου. Για τον Μεγάλο Περίπατο του κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Ο κ. Μπακογιάννης με τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να παρέμβει, το έκανε πολύ χειρότερο και αποδιοργάνωσε την πόλη. Είναι η περίφημη ιστορία του Μεγάλου Περίπατου, η οποία είναι εδώ και τρία χρόνια στην πόλη και καθυστερεί. Δεν είναι αποδεκτό ένα τέτοιο λάθος στο κέντρο της πόλης που δυσχεραίνει τη ζωή κατοίκων, επισκεπτών, τουριστών. Εγώ παρακολουθούσα τον κ. Μπακογιάννη τα πρώτα χρόνια που υπερασπιζόταν την ιδέα του ποδηλάτου στο κέντρο της πόλης. Η τελική μορφή που έχει φέρει για τον μεγάλο περίπατο δεν έχει ποδήλατο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι χρειάζονται στην Αθήνα αναπλάσεις με σοβαρότητα και σχέδιο: «Εγώ μίλησα για πράσινες διαδρομές, δηλαδή για δρόμους μικρότερους ή μεγαλύτερους που κατεβαίνουν με πράσινο και ενώνουν τους χώρους που μπορούν να δώσουν μια ανάσα στο λεκανοπέδιο».

Αφού κατηγόρησε τον κ. Μπακογιάννη για αποσπασματικά έργα βιτρίνας, δεσμεύτηκε ότι θα πάει τις επόμενες μέρες στις υπηρεσίες του Δήμου και θα ζητήσει αναλυτικά το κοστολόγιο, ώστε να κρίνουν οι δημότες κατά πόσο τα χρήματα τους έχουν πάει σε μια σωστή κατεύθυνση.

Επίσης έθεσε το ζήτημα της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας. «Υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να ζήσουν στην περιοχή τους. Είναι εικόνα πρωτεύουσας αυτή, όπως οργανώνεται η ζωή της από την πλατεία Ομονοίας και κάτω;; Και οι υπηρεσίες του Δήμου και οι υπηρεσίες κεντρικής διοίκησης πρέπει να παρέμβουν και να συγκρουστούν με μικρότερα η μεγαλύτερα συμφέροντα και κυκλώματα, τα οποία μπορεί να έχουν να κάνουν με εμπόριο λευκής σαρκός, με ναρκωτικά, με οτιδήποτε άλλο. Γινεται να μη μπορεί ένας πολίτης ο οποίος έχει μια περιουσία στο κέντρο της πόλης να ζήσει εκεί; Είναι ανεκτό και αποδεκτό να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κάνουν τις βιολογικές τους ανάγκες έξω από τα σπίτια των ανθρώπων και να μην παρεμβαίνει συντεταγμένα; Αυτό είναι το λίπασμα μέσα από το οποίο τροφοδοτείται η ακραία αντίληψη».

Ο υποψήφιος δήμαρχος έθεσε και το ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας. «Υπάρχουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να περπατήσουν στην πόλη. Υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρικό αμαξίδιο και δεν υπάρχουν διαδρομές στην πόλη. Δεν λέω για όλη την πόλη, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά να έχει έστω κάποιες διαδρομές. Υπάρχουν μαμάδες και γιαγιάδες και μπαμπάδες και παππούδες που δεν μπορούν να πάρουν το καροτσάκι τους με το παιδί τους και να κάνουν μια βόλτα στην πόλη. Αυτά είναι μείζονα ζητήματα για να μπορεί η Αθήνα να ανακτήσει και για τον άνθρωπο που ζει εκεί, αλλά και για αυτόν που την επισκέπτεται, την αξία της και τη δυναμική της ως μια ισχυρή μητροπολιτική πρωτεύουσα» σημείωσε.

Σχετικά με την πρόταση νόμου που θα κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ για αποκλεισμό του Η. Κασιδιάρη από τις δημοτικές εκλογές, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μια πάγια νομοθετική ρύθμιση ώστε τέτοιες περιπτώσεις να μην υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε εκλογές όταν κάποιος έχει καταδικαστεί στον πρώτο βαθμό για τέτοιου είδους εγκλήματα στη βάση της δικαστικής απόφασης. «Θεωρώ ότι είναι θεσμική αναπηρία του πολιτικού μας συστήματος και μια αντίληψη προσβλητική προς τη θεσμική συνέχεια του κράτους σε κάποιες κάλπες οι καταδικασμένοι νεοναζί να μην εκτίθενται, όπως οι βουλευτικές εκλογές και μετά να εκτίθενται στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί λοιπόν κάποιος ο οποίος έτσι κι αλλιώς θα τεθεί σε αργία με βάση το νόμο, του δίνει το δικαίωμα για δύο μήνες να κάνει κήρυγμα μισαλλοδοξίας, σκοταδισμού, ναζισμού; Συμπληρώνουμε 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Ξεχάσαμε, δεν μάθαμε; Έχουμε ευθύνη σαν δημοκρατικό πολιτικό σύστημα να προστατέψουμε την κοινωνία από τους ναζιστές και να προστατέψουμε και τη δημοκρατία από τους ναζί. Επιθυμώ να υπάρξει μία συναινετική απόφαση από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία θα βάλει μπλόκο στην κάθοδο των ναζιστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές», τόνισε.

Τέλος σχολίασε και την κίνηση του κ. Μπακογιάννη να καλέσει τους πολίτες σε ένα κίνημα για τα τραπεζοκαθίσματα: «Ποιος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να διαφυλάξει τη νομιμότητα στην πόλη, να προστατέψει τα δικαιώματα των δημοτών και να απελευθερώσει το δημόσιο χώρο αν όχι ο δήμαρχος Αθηναίων; Ο κ. Μπακογιάννης έδειξε ότι είναι ανήμπορος να διαφυλάξει αυτά τα δικαιώματα και ότι καλεί τους πολίτες να συνδράμουν σε κάτι το οποίο ο ίδιος θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και 4 χρόνια».

«Ο κ. Μπακογιάννης δεν είναι καινούργιος. Ο κύριος Μπακογιάννης έχει κάνει ήδη μια θητεία στην πόλη και διεκδικεί μία δεύτερη θητεία στην πόλη. Για να μας απαντήσει λοιπόν γιατί θέλει τη δεύτερη θητεία στην πόλη πρέπει να μας πει και τι έκανε και τι δεν έκανε» κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση