ΗΠΑ: Σχέδιο για πάταξη του ξεπλύματος χρήματος στα ακίνητα

Ένα νέο σχέδιο που θα βάλει τέλος στις ανώνυμες αγορές πολυτελών κατοικιών επεξεργάζεται το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κλείνοντας επί της ουσίας ένα παραθυράκι το οποίο σύμφωνα με τις αρχές επιτρέπει σε διεφθαρμένους ολιγάρχες, τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες να κρύβουν παράνομα κέρδη.

Ο πολυαναμενόμενος αυτό ρυθμιστικός κανόνας θα απαιτεί από τους επαγγελματίες των ακινήτων να αναφέρουν τις ταυτότητες των πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών που αγοράζουν ακίνητα σε μετρητά στο Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (FinCEN).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, το FinCEN πρόκειται να προτείνει τον κανόνα κάποια στιγμή αυτόν τον μήνα αν και το χρονοδιάγραμμα μπορεί να ξεφύγει.

Οι υποστηρικτές της καταπολέμησης της διαφθοράς και οι νομοθέτες ασκούν πιέσεις για νέο αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Πλυντήριο» δισεκατομμυρίων

Τον περασμένο Μάρτιο η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάντε Γέλεν είχε δηλώσει ότι οι εγκληματίες εδώ και δεκαετίες κρύβουν τα παράνομα κέρδη τους στην αγορά των ακινήτων,  προσθέτοντας ότι κατά την περίοδο μεταξύ 2015-2020 ξεπλύθηκαν μέσω του real estate έως και 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Γι’ αυτό το σημαντικό βήμα η FinCEN για να βάλει κάτι επίσημα στα βιβλία που θα ξερίζωνε μια για πάντα το ξέπλυμα χρήματος στον τομέα», δήλωσε η Erica Hanichak, διευθύντρια κυβερνητικών υποθέσεων της ομάδας υπεράσπισης του FACT Coalition.

Ορισμένοι υποστηρικτές λένε ότι η FinCEN, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα της πρότασης, κινήθηκε πολύ αργά. Οι αξιωματούχοι είπαν για πρώτη φορά το 2021 ότι σχεδίαζαν να εφαρμόσουν τον κανόνα.

Η FinCEN αγωνίζεται να ολοκληρώσει έναν σχετικό κανόνα που θα αποκάλυπτε τους ιδιοκτήτες των εταιρειών κελύφους.

Ο προτεινόμενος κανόνας θα είναι ανοιχτός σε σχόλια του κοινού και του κλάδου.

Προβληματισμός

Ενώ οι τράπεζες καλούνται εδώ και καιρό να καταγράφουν την πηγή των κεφαλαίων των πελατών και να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές, δεν υπάρχουν τέτοιοι κανόνες σε εθνικό επίπεδο για τον κλάδο των ακινήτων.

Αντίθετα, η FinCEN έχει εφαρμόσει κανόνες γνωστοποίησης αγορών ακινήτων, γνωστούς ως παραγγελίες γεωγραφικής στόχευσης (GTO), σε λίγες μόνο πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και το Λος Άντζελες. Ο νέος κανόνας αναμένεται να τους επεκτείνει σε εθνικό επίπεδο.

Οι υποστηρικτές της διαφάνειας που πιέζουν για έναν εθνικό κανόνα δείχνουν το παράδειγμα του Guo Wengui, ενός εξόριστου Κινέζου επιχειρηματία, ο οποίος, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, χρησιμοποίησε μια ανώνυμη εταιρεία κέλυφος για να διοχετεύσει παράνομο κέρδος από ένα σχέδιο απάτης στην αγορά 26 εκατομμυρίων δολαρίων μίας έπαυλης 50.000 τετραγωνικών ποδιών στο Νιου Τζέρσεϊ τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Γκούο, κάποτε επιχειρηματικός συνεργάτης του πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, έχει δηλώσει αθώος για κατηγορίες απάτης. Οι δικηγόροι του δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Αφήστε μια απάντηση