Μέτσοβο: Η κάμερα της ΕΡΤ στο μουσείο υδροκίνησης στο Ανθοχώρι – Δείτε εικόνες

364161739_596631789300658_8926174856439220657_n

Στο Ανθοχώρι Μετσόβου, σε μία έκταση 8 στρεμμάτων, εκτείνεται το Μουσείο Υδροκίνησης, που “αγκαλιάζει” τη ροή του νερού από το όρος Λάκμος, σε υψόμετρο 2.295 μέτρων, μέσα στο πράσινο της φύσης.

Εδώ, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα συμβατικά μηχανήματα και τα εργαλεία, που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί Ηπειρώτες για να εκμεταλλευτούν τη δύναμη του νερού.

Από τους νερόμυλους,τα μαντάνια ως τις αντλίες, τους αγωγούς και τα ανοιχτά δίκτυα ύδρευσης της νεροτριβές, μπορεί κανείς να κατανοήσει την τεχνογνωσία και την προοπτική των ανθρώπων, που ζούσαν παλιότερα.

Δύο αδέρφια επένδυσαν στον Πολιτιστικό Τουρισμό

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Μετσόβου κατάφεραν να στηρίξουν τους δύο νέους τον Γιώργο και τον Γιάννη Γεωργίου, να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους και να δώσουν τουριστική ώθηση σε έναν τόπο με μεγάλες δυνατότητες.

Το ταξίδι των δύο νέων ξεκίνησε το 2018, οπότε και πήραν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν τα Γιάννινα και τις δουλειές τους στον χώρο της εστίασης και να έρθουν στο Ανθοχώρι.

Πρώτο επαγγελματικό βήμα, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο όρος Λάκμος… Όμως το ταξίδι δεν σταματά εδώ…

Αποφασίζουν να ανοίξουν το κοινοτικό καφενείο… Και έτσι το νερό μπαίνει στο αυλάκι…

Ο τόπος αναβαθμίζεται, το μουσείο Υδροκίνησης γίνεται πραγματικότητα και το Ανθοχώρι μπαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Όλες η εργασίες γίνονται με την καθοδήγηση και εποπτεία της υπηρεσίας νεότερων μνημείων και μέσα από το Μουσείο γνωρίζουμε σήμερα το τρόπο, που οι Ηπειρώτες αξιοποίησαν το νερό και τη φυσική του δύναμη, ως ένα καλό παράδειγμα προσαρμογής και ανάπτυξης μιας τοπικής πηγής ενέργειας.

Αν και πλέον σε μεγάλο μέρος του κόσμου η υδροκίνηση έχει αντικατασταθεί από άλλες μορφές ενέργειας, η ιστορία ενός τόπου και μιας κοινωνίας, που ζούσε με το νερό, αποτυπώνεται με έναν μοναδικό τρόπο, σε αυτό το Μουσείο.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος

www.ertnews.gr

Αγγελική Μανουσέλη
image}

Αφήστε μια απάντηση