Αναταράξεις στις αγορές – Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αρνητικό επενδυτικό κλίμα επικρατεί ξανά σήμερα (3/8) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ εξακολουθεί να προβληματίζει τις αγορές. Οι αναλυτές της Deutsche Bank θεωρούν απίθανο να προκαλέσει ουσιαστική αλλαγή στη συμπεριφορά των επενδυτών, ενώ η UBS, εκτιμά ότι η υποβάθμιση από τη Fitch θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην αγορά σε σύγκριση με ότι συνέβη μετά την υποβάθμιση του 2011 από τον οίκο S&P. Να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι το μέσο χρέος των χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ είναι στο 39% προς το ΑΕΠ, ενώ στις ΗΠΑ είναι στο 113%, όπως ανέφερε η Fitch στην ανακοίνωσή της.

Του Παντελή Μάνου

Εν τω μεταξύ, η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Ιούλιο ήταν βαθύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η πτώση της μεταποίησης συνδυάστηκε από επιβράδυνση της ανάπτυξης στον κλάδο υπηρεσιών, περιορίζοντας τη στήριξη της οικονομίας.

Έτσι, ο τελικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών PMI, που καταρτίστηκε από την S&P Global υποχώρησε στο 48,6 τον Ιούλιο από 49,9 του Ιουνίου, κάτω, δηλαδή, από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,25%, στη σημερινή της συνεδρίαση. «Το επιτόκιο θα είναι επαρκώς περιοριστικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%», προειδοποίησε η BoE στην ανακοίνωσή της.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει πτώση κατά 0,97%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 0,89%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,29%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,95%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει πτώση σε ποσοστό 0,65%. Αντίθετα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 87 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1314,38 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,65%.

Ομόλογα

Σημαντικές ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,58%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 9 bps στο 4,27%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 6 μονάδες, στο 3,63% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,82%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,07%, στα 80,34 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,92%, βρίσκεται στα $83,95. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας ενώ υποχωρεί έναντι του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0922 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση