Συνέντευξη Μητσοτάκη στο βρετανικό ITV: «Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα» – Eθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, 4 παρεμβάσεις

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο βρετανικό δίκτυο ITV

Να επιλέξουν την Ελλάδα και τη Ρόδο για τις διακοπές τους κάλεσε τους Βρετανούς ο πρωθυπουργός στέλνοντας παράλληλα το μηνυμα, μέσω συνέντευξης του στη δημοφιλή εκπομπή του βρετανικού δικτύου ITV «Good Morning Britain» πως η χώρα παραμένει ένας «απολύτως ασφαλής» προορισμός.

«Η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής και όλα λειτουργούν κανονικά. Και όσοι από εσάς ψάχνετε για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ελάτε στη Ρόδο. Και για όλους όσοι υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους εξαιτίας των πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την προσεχή άνοιξη και το προσεχές φθινόπωρο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στο νησί και θα απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει η χώρα μας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ο πρωθυπουργός απάντησε πως προωθούνται μεταρρυθμίσεις για την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες θα είναι οικονομικά συμφέρουσες για τα νοικοκυριά.

Όπως ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Ήδη καλύπτουμε σχεδόν το 50% των αναγκών μας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ανανεώσιμων πηγών. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80% έως το 2030. Έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία και μια πολύ σαφή εντολή να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσουμε σχετίζονται προφανώς με το κλίμα. Το καλό είναι ότι διαθέτουμε σημαντική χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουμε πιο ομαλή τη μετάβαση για τα νοικοκυριά. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα είναι πιο οικονομική και για τα νοικοκυριά».

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και για αυτό η χώρα μας αναγκάζεται να συνομιλεί με τις χώρες στην νότια Μεσόγειο από όπου συνήθως ξεκινούν τα δρομολόγια των διακινητών. Προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόνισε, είναι η πάταξη των δικτύων που εκμεταλλεύονται την απελπισία των ανθρώπων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις νόμιμες οδούς μετανάστευσης, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι στην παρούσα φάση η χώρα μας έχει ανάγκη από εργάτες γης στον αγροτικό κλάδο.

Τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα

Οι 4 παρεμβάσεις:

  • Ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη, ήδη καλύπτουμε σχεδόν το 50% των αναγκών μας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ανανεώσιμων πηγών. Όπως είπε στόχος να φτάσουμε στο 80% έως το 2030.

  • Αποθήκευση Ενέργειας

Η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ πρέπει να συνοδευτεί και με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης για εξισορρόπηση και σταθεροποίηση του συστήματος.

  • Ενεργειακή αποδοτικότητα

Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η έξυπνη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης και αλλαγής συμπεριφορών προς τη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας.

  • Εξηλεκτρισμός των ελαφρών μεταφορών

Ηλεκτροκίνηση στα μεσαία/ελαφριά οχήματα με ταυτόχρονη ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και αλληλεπίδρασης με το δίκτυο.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι διαθέτουμε σημαντική χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουμε πιο ομαλή τη μετάβαση για τα νοικοκυριά.

Ενισχύεται η συνεργασία Αθήνας – Καΐρου

Σημειώνεται ότι την Αίγυπτο επισκέπτεται αύριο (3/8) ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί στις 11.00 το πρωί με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αλ-Σίσι, στο προεδρικό μέγαρο στο Ελ Αλαμέιν. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Με την επίσκεψη αυτή επαναβεβαιώνεται η πολύ ισχυρή διπλωματική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου των τελευταίων ετών με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη στενή συνεργασία της χώρας με την Αιγυπτο και στα ενεργειακά.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση