Open Call για το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας από το Ίδρυμα Μαμιδάκη

Έλληνες επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, των οποίων η δουλειά βασίζεται σε έρευνα, πειραματισμό και συνεργασίες, όπως καλλιτέχνες κάθε είδους, επιμελητές, ακτιβιστές, αρχιτέκτονες, ερευνητές, ποιητές, συγγραφείς, μεταφραστές και ακαδημαϊκοί, καλούνται να συμμετάσχουν στο δεύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας (Research Residency Programme) που διοργανώνει το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη (Arts Research and G. & A. Mamidakis).

Το Πρόγραμμα θα φιλοξενήσει 8-10 fellows, είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, και θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης από τις 14 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2023.

Η φετινή φιλοξενία εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Ecologies of Care, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Δημιουργική Ευρώπη και έχει ως στόχο τη διεξαγωγή έρευνας, τη δημιουργία νέας γνώσης και τον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας με έμφαση στις Οικολογίες της Φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα διοργανωθούν διαδραστικά ερευνητικά και βιωματικά εργαστήρια με ειδικούς εταίρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε συγκεκριμένα θέματα όπως η φροντίδα και η επιμέλεια, η πολιτική και η ηθική της φροντίδας και του καταναλωτισμού, η φροντίδα και η γλώσσα, η φροντίδα και η ηγεσία.

Η προσέγγιση του θέματος και τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν το επόμενο έτος με τη μορφή έντυπων και ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά στο Minos Beach Art Hotel με τον Κήπο Γλυπτικής, μια από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης γλυπτικής στην Ελλάδα.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μόνο μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος εδώ. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 23:59 της Δευτέρας 28 Αυγούστου 2023.

Τα έντυπα των αιτήσεων πρέπει να συμπληρώνονται στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα- δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή οποιουδήποτε άλλου μέσου εκτός από το επίσημο έντυπο αίτησης που βρίσκεται στον δικτυακό τόπο.

Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνών και Φιλοξενίας 2022

Το περσινό πρόγραμμα φιλοξένησε εννέα fellows οι οποίοι, μαζί με εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πειραματίστηκαν και διερεύνησαν όλες τις εκφάνσεις της έννοιας της φροντίδας και τις συνέπειες της απουσίας της. Με την ενασχόληση με μια σχετική έννοια που κυριαρχεί στη σύγχρονη διεθνή έρευνα, αλλά δεν έχει ακόμη μελετηθεί ειδικά στην Ελλάδα, το περσινό πρόγραμμα φιλοξενίας αποτέλεσε το πρώτο προζύμι για περαιτέρω ανάπτυξη τόσο στην έρευνα και διάδοση του θέματος στην Ελλάδα όσο και στην προσωπική και επαγγελματική πορεία του κάθε συμμετέχοντα.

Το έργο κατέληξε πρόσφατα σε μια δημοσίευση που υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα και επιβλέφθηκε από μέλη του προγράμματος διαμονής. Το πιο σημαντικό είναι ότι δημιούργησε ένα δίκτυο ανθρώπων που έμαθαν την αξία της φροντίδας και της αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης.

Ίδρυμα Γ. Μαμιδάκη

Το Ίδρυμα Γ. Μαμιδάκη είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή την υποστήριξη και προώθηση της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού, τη μεταφορά γνώσης και τη στήριξη της μόνιμης εκπαίδευσης. Το ArtPrize ιδρύθηκε το 2019 και προσφέρει υποστήριξη στην καλλιτεχνική δημιουργία, σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σε πολιτιστικά ιδρύματα και σε νέους καλλιτέχνες, ενώ ο οργανισμός εγκαινίασε ένα σύστημα προγραμμάτων διαμονής το 2022. .

Ένα εντατικό πρόγραμμα συνεργασίας διάρκειας μίας εβδομάδας, γεμάτο συζητήσεις, προβληματισμούς, εργαστήρια και επιτόπια έρευνα, το πρόγραμμα αυτό παρέχει ένα χώρο συνύπαρξης και ώσμωσης μεταξύ των ανθρώπων στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, δημιουργώντας μια πλατφόρμα διαλόγου, συλλογικής μάθησης, έρευνας και πειραματισμού πάνω σε τρέχοντα ζητήματα και παρέχοντας μια συνέργεια και συνέργεια και στοχεύει στην ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr