Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 24 δισ. ευρώ στο 7μηνο για τις ελληνικές μετοχές

Με τον Ιούλιο να παραμένει ο τέταρτος στη σειρά ανοδικός μήνας για το ΧΑ, οι ελληνικές μετοχές κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2014 κερδίζοντας 24,4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, καθώς η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 90 δισ. ευρώ από 65,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Για τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο δείκτης κεφαλαιοποίησης/ΑΕΠ έχει διαμορφωθεί στο 42% (έναντι του 78% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών αγορών) δεικνύει πως η πραγματική οικονομία αποτρέπει ακόμη τις ακραίες στρεβλώσεις.

Εννέα small caps

Μπορεί με ατμομηχανή τις τραπεζικές μετοχές (+70%), αλλά και τα άλλα blue chips, η εγχώρια αγορά μετοχών να συνεχίζει να υπεραποδίδει εφέτος, η Optima Bank όμως επιχείρησε να ρίξει φως στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, οι υψηλές αποδόσεις των οποίων συχνά συνοδεύονται και από αυξημένα ρίσκα, υψηλό δείκτη υπεραντίδρασης (beta), περιορισμένη εμπορευσιμότητα, αλλά και χαμηλότερα επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης. Σημειώνοντας πως με βάση τον κλασικό χρηματιστηριακό κανόνα δεν πρέπει κανείς να επενδύει σε αυτή την ομάδα μετοχών περισσότερο από το 10% του συνολικού  μετοχικού χαρτοφυλακίου του, ξεχώρισε εννέα small caps, τις μετοχές των Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική, Space Hellas, Ελαστρον, Ιλυδα, Revoil, Βιοκαρπέτ, Ευρωσύμβουλοι και Real Consulting.

Οι τράπεζες

Σύσταση «αγοράς» με νέες αυξημένες τιμές-στόχους τα 2,03 ευρώ (από 1,66 ευρώ) για την Alpha Bank, τα 7,46 ευρώ (από 5,9 ευρώ) για την Εθνική και τα 4,30 ευρώ (από 3,24 ευρώ) για την Πειραιώς, με την τελευταία να αποτελεί και την τοπ επιλογή της από τον κλάδο, δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης του business plan, της ελκυστικής αποτίμησης και της πιθανής συμπερίληψης στον MSCI Greece, εξέδωσε πάντως η Eurobank Equities. Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις τράπεζες δεικνύουν πως ο μετασχηματισμός του κλάδου πάει καλά, ενώ η απόφαση της ΕΚΤ για μηδενικό πλέον τοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών αναμένεται σύμφωνα με την Jefferies να έχει αρνητική επίπτωση λίγο πάνω του 2% των κερδών της Πειραιώς και κάτω του 2% για τις Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

Την ερχόμενη Παρασκευή η αναβάθμιση;

Την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Αυγούστου, η Scope Ratings, η οποία φιλοδοξεί να καταστεί η ευρωπαϊκή απάντηση (έχει καταθέσει σχετική αίτηση στην ΕΚΤ) στους «τοπ τέσσερις μεγάλους» οίκους (DBRS, S&Ρ, Moody’s, Fitch) που είναι σήμερα αποδεκτοί και από το ευρωσύστημα ως εξωτερικοί οργανισμοί αξιολόγησης (η Scope Ratings όχι ακόμη), βαθμολογεί το ελληνικό αξιόχρεο, και ίσως είναι ο πρώτος οίκος μετά τις εκλογές που θα μπορούσε να δώσει το στάτους του «investment grade» στην Ελλάδα, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα. Ο γερμανικός οίκος αναμένει ανάπτυξη στο 2,3% εφέτος στην Ελλάδα, με το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ να κυμαίνεται στο 161,2%, ενώ το 2028 θα υποχωρήσει δραστικά στο 142,2%.

Πηγή ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση