Αρνητικό επενδυτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Germany Ukraine Tensions

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε χθες ότι η επίτευξη του στόχου του 2% της Fed «έχει πολύ δρόμο να διανύσει» παρότι ο πληθωρισμός υποχωρεί από τα τέλη του περασμένου έτους. Δεδομένα δύο μηνών για πιο ήπιο πληθωρισμό δεν είναι αρκετά για να πείσουν πως η μάχη έχει κερδηθεί υ-ποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές και εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της FED ίσως θέλουν να αποφύ-γουν τα λάθη της δεκαετίας του 1970 και του 1980 όταν σταμάτησαν τη νομισματική σύσφιξη πρό-ωρα.

«Θα έλεγα ότι είναι πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια ξανά στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εάν τα στοιχεία τη δικαιολογούν», είπε χαρακτηριστικά. «Θα επιλέξουμε να παραμείνουμε σταθεροί και να κάνουμε προσεκτικές εκτιμήσεις συνεδρίαση ανά συνεδρίαση» συμπλήρωσε.

Στην ένατη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων, από πέρυσι τον Ιούλιο, κατά 25 μονάδες με το επι-τόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται πλέον στο 3,75% προχώρησε σήμερα η ΕΚΤ.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, προ-κειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας του περιορισμού.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την έ-νταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής τράπεζας.

O πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί αλλά αναμένεται να παραμείνει πολύ υ-ψηλός για πολύ καιρό, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι το outlook για τον πληθωρισμό και την οικονομία παραμένει αβέβαιο.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει κέρδη κατά 1,52%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει άνοδο σε ποσοστό 2,03%, στη Μαδρίτη υψηλότερα κατά 1,01%, το Μιλάνο παρουσιάζει κέρδη κατά 1,66% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει άνοδο σε ποσοστό 0,32%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 85 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1345,63 μονάδες παρουσιάζοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,08%.

Ομόλογα

Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,42%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 4 bps στο 4,05%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 5 μονάδες, στο 3,45% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,72%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει άνοδο κατά 0,75%, στα 79,53 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με απώλειες 0,65%, βρίσκεται στα $83,61.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,1005 δολ./ευρώ.

Η υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη έχουν αυξήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου για την πα-ραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στο Άμστερ-νταμ της Ολλανδίας, για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, κινούνται στα 33 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση