Η μεταμόρφωση 5+1 ιστορικών ακινήτων στην καρδιά της Αθήνας

Ιστορικά ακίνητα στην καρδιά της Αθήνας μεταμορφώνονται αποκτώντας σταδιακά νέα ζωή μέσα από νέες χρήσεις.

Με «προίκα» την προνομιακή τους θέση προσελκύουν αξιόλογους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, που συνεχίζουν να δίνουν σύσταση «buy» για το ελληνικό real estate παρά τους «αντίθετους ανέμους» που επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Αν και ο τουρισμός εξακολουθεί να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο επενδυτικό κύμα που «σαρώνει» το κέντρο της πρωτεύουσας, φαίνεται ότι «πόντους» αρχίζει να κερδίζει και η προοπτική των μεικτών χρήσεων.

Μέγαρο Μποδοσάκη

Με «συνωστισμό» επενδυτών κυρίως από τον ξενοδοχειακό κλάδο έκλεισε η πρώτη φάση για τη μακροχρόνια μίσθωση του Μεγάρου Μποδοσάκη, ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Το υποδειγματικά συμμετρικό γωνιακό κτίριο επί της λεωφόρου Αμαλίας 20 και Σουρή 5 με απρόσκοπτη θέα από την Ακρόπολη μέχρι το λόφο του Λυκαβηττού και τον Εθνικό Κήπο, προσέλκυσε το ενδιαφέρον «πολύ αυξημένου» αριθμού υποψήφιων μισθωτών, κυρίως Ελλήνων, αλλά και ξένων, οι οποίοι κατέθεσαν μη δεσμευτική πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έχει απευθύνει το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ιδιοκτήτης του κτιρίου.

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνονται ο όμιλος ΛΑΜΨΑ (Μεγάλη Βρετανία, King George, Αthens Capital MGallery) και ο όμιλος Διβάνη. Επίσης λέγεται ότι προκαταρτικό ενδιαφέρον εκδήλωσε και η Grivalia Hospitality αν και πηγές κοντά στην εταιρεία δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την πληροφορία.

Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και προτάσεις για γραφειακές χρήσεις.

Με βάση το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον οι περισσότερες προτάσεις προς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου συνολικής επιφανείας 12.819 τ.μ., αφορούν την αξιοποίησή του ως ξενοδοχειακή μονάδα.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας, που έχει αναλάβει ο σύμβουλος του ιδρύματος, η εταιρεία εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων Κεντρική – Savills Hellas, αφορά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν.

Όπως αναφέρεται πάντως στην πρόσκληση ενδιαφέροντος: «Οι προτιμητέοι πλειοδότες θα πρέπει να αναφέρουν ρητά στις δεσμευτικές προσφορές τους ότι ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Συνιστάται στους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες να λάβουν υπόψη κατά τη διαμόρφωση των προσφορών τους ότι το Ίδρυμα, έχοντας ως κύρια προτεραιότητά του την εκτέλεση του κοινωφελούς έργου του, επιδιώκει να επιλέξει έναν ενοικιαστή του οποίου η προσφορά θα προβλέπει την απρόσκοπτη καταβολή του μισθώματος από την έναρξη της μίσθωσης την 01.01.2024.»

Η ιστορία του κτιρίου

Το Μέγαρο Μποδοσάκη, είτε ως έδρα ισχυρών χρηματοπιστωτικών οργανισμών (βλέπε ΕΤΒΑ, Πειραιώς με τελευταία τη Eurobank) είτε ως πολυτελές «σκηνικό» στον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο (π.χ. εκεί στεγαζόταν η Χαλυβουργία  του αδίστακτου Προκοπίου Αδάμαντα στην ελληνική κωμωδία του 1961 «Έξω οι κλέφτες», με πρωταγωνιστή τον αξεπέραστο Ορέστη Μακρή), θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα κτιριακά συγκροτήματα του αθηναϊκού κέντρου.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου, που συμπληρώνει εφέτος 65 χρόνια ζωής, καθώς άρχισε να κατασκευάζεται το 1949 και ολοκληρώθηκε το 1958, φέρουν την υπογραφή του Ανδρέα Πλουμιστού (1897-1962), ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας.

Ο Ανδρέας Πλουμιστός σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μονάχου το 1922. Το πιο γνωστό του έργο είναι η συνεργασία του με τον νεαρό τότε Άρη Κωνσταντινίδη στο σχεδιασμό των Προπυλαίων του Α΄ Νεκροταφείου το 1939. Σχεδίασε επίσης πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Με σαφείς επιδράσεις από την αρχιτεκτονική της Γερμανίας του Μεσοπολέμου το έργο του χαρακτηρίζεται ως μοντέρνος κλασικισμός, κάτι που αποτυπώνεται και στο Μέγαρο Μποδοσάκη.

Σοφοκλέους και Αιόλου

Μεταξύ των ακινήτων που θα αλλάξει ριζικά είναι και το συγκρότημα κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ., που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου.

Πρόκειται για ένα ακίνητο του ομίλου της Alpha Bank (πρώην κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας), που πρόκειται να ενταχθεί στο project Skyline με μετόχους τη Dimand, την Alpha Bank, την Premia Properties και σύντομα και την EBRD. Στο ακίνητο σχεδιάζεται η ανάπτυξη μεικτών χρήσεων, με τη μετατροπή ενός τμήματος σε κατοικίες.

Το κτίριο, στη γωνία των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1955-1959, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη (1992-1969), απόφοιτου της γερμανικής σχολής του Berlin-Charlottenburg.

Το συγκεκριμένο κτίριο, βρίσκεται μέσα στο πνεύμα ενός απλοποιημένου φονξιοναλιστικού κλασικισμού. 

Μέγαρο Σλήμαν

Ένα ακόμη ιστορικό κτίριο που αλλάζει χρήση είναι το Μέγαρο Σλήμαν – Μελλά στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, με τον όμιλο Μήτση να το μετατρέπει σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων.

Το σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 36 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από τον όμιλο, περιλαμβάνει την αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του μεγάρου.

Ο όμιλος αναδείχθηκε ανάδοχος για την εκμίσθωση του κτιρίου των 7.115 τ.μ. που ανήκει στον ΕΦΚΑ. Αρχές του φετινού χρόνου υπεγράφη η σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου, με διάρκεια 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη. Βάσει των όρων του διαγωνισμού, το ελάχιστο ύψος επένδυσης που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει ο όμιλος Μήτση, ανέρχεται σε 15,2 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1880 – 1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ και περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις πάνω από το ισόγειο ορόφους, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο Σλήμαν – Μελλά. Εκεί στεγάζεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829,50 τετραγωνικών μέτρων.

Μινιόν

Μέχρι 2021, που η Dimand απέκτησε το Μινιόν, το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα», τα σχέδια για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου στο τετράγωνο των οδών Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου, ήταν πολλά, αλλά χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Όλοι όσοι κατά καιρούς βρέθηκαν να διαφεντεύουν την τύχη του ήθελαν να το αποκαταστήσουν ως πολυκατάστημα.

Σήμερα, στο ξεκίνημα του έργου της ανακατασκευής του κτιρίου, υπάρχει συνωστισμός υποψήφιων μόνιμων κατοίκων Ομόνοιας! Και αυτό γιατί το Μινιόν θα αναβιώσει όχι ως ένα εμπορικό συγκρότημα αλλά ως ένας «πράσινος» πόλος μεικτών χρήσεων, με κατοικίες, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Οι κατοικίες, ήτοι 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες, από 50 έως 125 τετραγωνικά μέτρα, θα αναπτυχθούν σε αυτόνομο σημείο του κτιρίου, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου

Επιπλέον θα αναπτυχθούν 7.700 τ.μ. γραφείων, 6.100 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων, αλλά και 800 – 1.000 τ.μ. χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Τα καταστήματα θα βρίσκονται τους χαμηλούς ορόφους, ενώ τα γραφεία θα βρίσκονται στους πιο ψηλούς ορόφους.

Συνολικά η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απόκτησης του ακινήτου).

Πρώην κτίριο ΔΟΛ

Το ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ στη στην οδό Χρήστου Λαδά 1-3, άλλαξε χέρια καταλήγοντας στον γερμανικό όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Ehret+Klein.

Ανακατασκευάζεται πλήρως με τις εργασίες να έχει αναλάβει η κατασκευαστική ParosTec.

Στο κτίριο των 3.500 τ.μ., που βρίσκεται στο κέντρο του λεγόμενου «επιχειρηματικού τριγώνου» της Αθήνας, εκδόθηκαν από τη Δημοσιογραφική Οργάνωση Λαμπράκη (ΔΟΛ), μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες «Τα Νέα», «Το Βήμα», αλλά ο « Οικονομικός Ταχυδρόμος».

«Με άλλα λόγια, το τέλειο μέρος για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κτιρίου γραφείων», όπως αναφέρουν οι νέοι ιδιοκτήτες.

Το διατηρητέο της Ζαλοκώστα

Κάτω από την ομπρέλα της ΛΑΜΨΑ προστέθηκε άλλο ένα κτίριο το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο το 2024.

Ο λόγος για το διατηρητέο κτίριο στον πεζόδρομο της Ζαλοκώστα, συνολικής επιφανείας 1.854 τ.μ.

Το ακίνητο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 και ήταν ιδιοκτησίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Στη συνέχεια εντάθηκε στο χαρτοφυλάκιο του e- EΦΚΑ, που προκήρυξε διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα έχει χαρακτήρα boutique και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο Athens Capital Center Hotel – ΜGallery Collection, το τελευταίο 5άστερο της ΛΑΜΨΑ που βρίσκεται στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Κριεζώτου.

Αφήστε μια απάντηση