Μ. Σανταμούρης στην ΕΡΤ για κλιματική αλλαγή: Θα δούμε πρωτόγνωρα πράγματα – Θα αλλάξει άρδην η ποιότητα ζωής

clima

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τον καιρό του μέλλοντος. Ο κ. Ματθαίος Σανταμούρης, φυσικός – διακεκριμένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ τόνισε ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η ένταση της γενικής κλιματικής μεταβολής αλλά και της τοπικής κλιματικής μεταβολής, φοβάμαι ότι όχι αυτή αλλά κάτι χειρότερο θα είναι νέα πραγματικότητα».

«Για να σας δώσω να καταλάβετε το πόσο έχει αυξηθεί ουσιαστικά η ένταση των φαινομένων. Το 2010 οι ασφαλιστικές εταιρείες πλήρωσαν παγκόσμια για ουσιαστικά προβλήματα τα οποία σχετίζονταν με ακραία φαινόμενα περίπου 1 δισ. δολάρια Πέρσι πλήρωσαν 200 δισ. δολάρια. Καταλαβαίνετε, τα φαινόμενα έχουν γίνει πάρα πολύ έντονα. Το βλέπουμε συνεχώς σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς εάν συνεχιστεί αυτή ουσιαστικά η έλλειψη αφύπνισης, πρακτικά θα δούμε πράγματα τα οποία είναι πρωτόγνωρα».

Πώς θα είναι το επόμενο διάστημα

«Η επόμενη κατάσταση θα είναι μια κατάσταση όπου θα έχουμε πολλά ακραία φαινόμενα, θα έχουμε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες, θα έχουμε φαινόμενα τα οποία πιθανότατα δεν γνωρίζουμε σήμερα γιατί ποτέ δεν τα είδαμε στο παρελθόν» εξηγεί ο κ. Σανταμούρη. «Δεν έχουμε δηλαδή τέτοια πείρα και θα έχουμε φαινόμενα τα οποία πρακτικά θα στοιχίσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα αλλάξουν άρδην αν θέλετε την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Όπως αναφέρει πρόκειται για «Φαινόμενα ουσιαστικά ακραία είτε στη διάρκεια του χειμώνα είτε στη διάρκεια του καλοκαιριού. Φαινόμενα τα οποία σχετίζονται ουσιαστικά με χιλιάδες θανάτους. Φαινόμενα τα οποία σχετίζονται ουσιαστικά με τρομερές μεταβολές στο κλίμα σε μια περιοχή. Πράγματα δηλαδή τα οποία ουσιαστικά εκτός από τη μέση τιμή η οποία πρακτικά μεταβάλλεται και μεγαλώνει όσον αφορά τη θερμοκρασία και μια σειρά άλλες παραμέτρους, δημιουργούν καταστάσεις οι οποίες δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί έως σήμερα και οι οποίες πρακτικά ίσως δεν είναι και γνωστές μέχρι σήμερα και ίσως μας τρομάξουν πάρα πολύ στο μέλλον».

Όσο για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, είπε ότι ο μέσος πολίτης μπορεί να κάνει λίγα πράγματα αλλά «τα τελευταία χρόνια υπάρχει, ιδίως για τις πόλεις, μια πάρα πολύ έντονη αν θέλετε έρευνα, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη τεχνολογιών οι οποίες προκαλούν και επιτρέπουν την λεγόμενη θερμική ανάσχεση. Σήμερα μπορούμε και μειώνουμε τη θερμοκρασία των πόλεων 4-5 βαθμούς. Έχουμε 250 τέτοια παραδείγματα σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπου η μέση θερμοκρασία έχει μειωθεί περίπου γύρω στους 2,5 βαθμούς και σήμερα είμαστε ικανοί να τη μειώσουμε γύρω στους 4 – 5 βαθμούς. Πάρα πολλές πόλεις στον κόσμο έχουν εφαρμόσει τις τεχνολογίες αυτές και πρακτικά έχουν πάρει μέτρα για την προστασία των πολιτών τους. Ο μέσος πολίτης λίγα πράγματα μπορεί να κάνει. Αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν είναι αυτοί οι οποίοι στην πραγματικότητα θα πρέπει να πάρουν αυτά τα μέτρα για να προστατεύσουν τον κόσμο».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr