Κ. Μητσοτάκης: Θέλουμε μια γοργή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκό πρόβλημα το μεταναστευτικό

Εμείς θέλουμε μια γοργή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Λετονίας.

Ακόμα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι είναι άδικο για την Ελλάδα να φέρει το αποκλειστικό βάρος της διαχείρισης του, αλλά και να κατηγορείται ότι δεν σώζει ανθρώπους στη θάλασσα.

Απευθυνόμενος στον Λετονό ομόλογό του είπε ότι αναφερθήκατε στην ανάγκη για περισσότερους πόρους στην Άμυνα και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη είναι εκείνη που μας επιτρέπει να είμαστε ελεύθεροι.

Ξεκινώντας την ομιλία του κι αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «επικεντρωθήκαμε στην πολιτική που κάνει τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων ενώ ταυτόχρονα καταδείξαμε ότι οι πολιτικές κέντρου, οι πολιτικές προόδου μπορούν να βρουν ανταπόκριση στο ευρύ κοινό και να πολεμήσουν την πολιτική του λαϊκισμού».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πράγματι κατορθώσαμε να κερδίσουμε μία δεύτερη θητεία και επικεντρωθήκαμε στην πολιτική που κάνει τη διαφορά για τη ζωή των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα καταδείξαμε ότι αυτές οι πολιτικές κέντρο, οι πολιτικές προόδου μπορούν να βρουν ανταπόκριση στο ευρύ κοινό και να πολεμήσουν την πολιτική του λαϊκισμού. Νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα που κομίζει η πρόσφατη εκλογική μας νίκη στην Ελλάδα.

Την προηγούμενη χρονιά γιορτάσαμε την εκατονταετηρίδα των διπλωματικών μας σχέσεων και πιστεύω ότι έχουμε εξαιρετικές προοπτικές έτσι να δώσουμε μία νέα ώθηση στις εν λόγω σχέσεις. Ίσως να είμαστε σε διαφορετικά σημεία της ηπείρου, υπάρχει μια γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά νομίζω ότι τρόπον τινά αντιμετωπίζουμε κοινές οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. Πρώτα απ’ όλα θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι είχαμε ένα εξαιρετικό επίπεδο κατανόησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπου εμείς ανταλλάξαμε απόψεις για συγκεκριμένα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούσαν το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

Νομίζω ότι κοιταχτήκαμε κατάματα σε ζητήματα όπως η ενεργειακή κρίση και εμείς πολεμήσαμε για ζητήματα που αργότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε, όπως ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Εμείς μοιραζόμαστε αυτή την ανάγκη για την Ε. Ε να κινηθεί προς μία ψηφιακή και πράσινη μετάβαση με γοργό ρυθμό. Ταυτοχρόνως δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία. Για αυτό το λόγο άλλωστε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν από τα θέματα που συζητήσαμε και είχαμε μία κοινή κατανόηση. Θα πρέπει εμείς να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με οποιονδήποτε τρόπο. Θα πρέπει όλοι να το κατανοήσουμε αυτό ώστε οι Ουκρανοί να κερδίσουν στην τελική νίκη και αυτά θα συζητηθούν και στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους».

Κείμενο σε εξέλιξη

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση