«Ελληνική Λύση»: Στις κοινοβουλευτικές ομάδες η πρόταση για άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ

[362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ  (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 «Ή Ελληνική Λύση, προσηλωμένη στην προάσπιση του εθνικού συμφέροντος, επανακατέθεσε την πρόταση για άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος και προστίθεται ότι:

«Η πρόταση της Ελληνικής Λύσης βασίζεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Κάθε παρέκκλιση από το Διεθνές Δίκαιο με μειωμένες επήρειες κλπ, συνιστά απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, άρα εθνική μειοδοσία. Η πρόταση της Ελληνικής Λύσης έχει ήδη διανεμηθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες και καλούμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να την υπερψηφίσουν».

Στην αιτιολογική έκθεση που δημοσιεύει η Ελληνική Λύση αναφέρεται ότι:

Στο νόμο 2289/1995 (ΦΕΚ Α΄ 27/8-2-1995), με τίτλο: «Αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις» και ειδικά στο πρώτο κεφάλαιο για την «Άσκηση των Δικαιωμάτων του Δημοσίου» άρθρο 2 παρ. 1 εδ. γ΄, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 156 παρ.1 του Ν.4001/2011 (ΦΕΚ Α 179/22.8.2011) αναφέρεται ότι: «Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ` ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.».

Επομένως η χώρα μας έχει ήδη δια νόμου καθορίσει τη μέθοδο οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ελλείψει συμφωνίας με άλλα γειτονικά κράτη. Και σε ότι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αυτή έχει ήδη συντελεστεί με τις ανωτέρω διατάξεις, σε ότι δε αφορά την ΑΟΖ, αυτή έχει μεν οριοθετηθεί, αλλά μένει μόνο να κηρυχθεί επίσημα δια νόμου και να κατατεθούν συντεταγμένες στον ΟΗΕ».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «η Τουρκία, σε αντίθεση με τη χώρα μας, αφενός έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τόσο στον Εύξεινο Πόντο, όσο και στις νότιες ακτές της στη Μεσόγειο, ενώ απειλεί με casus belli τη χώρα μας, ακόμα και για την περίπτωση επέκτασης στο Ιόνιο Πέλαγος των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ., αφετέρου έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο, με την πρώην Σοβιετική Ένωση, με τη Βουλγαρία και με τη Ρουμανία. Τελευταία δε, επιχειρεί τετελεσμένα σε βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο με τη γνωστή πλην παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη.

Επειδή λοιπόν, δεν έχουμε κάτι άλλο πλέον να περιμένουμε, καθόσον τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη διστάζουν να προχωρήσουν μαζί μας σε διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ, αν δεν θέλουμε να ενισχύσουμε με την παθητική μας στάση τη δημιουργία τετελεσμένων από την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσουμε τις ανωτέρω διατάξεις».

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση