Ένθετο Οικονομία: Έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς τιμές πετρελαίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Ένα μπρα ντε φερ μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουν τα κέρδη τους και των χωρών – καταναλωτών που πλήττονται από τον πληθωρισμό και από τον κίνδυνο της ύφεσης εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα.

Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται και στις επιλογές των επενδυτών, οι οποίοι αντιδρούν στις ειδήσεις για μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από Ρωσία και Σαουδική Αραβία με τοποθετήσεις στην αγορά εμπορευμάτων ανεβάζοντας τις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού», ενώ στη συνέχεια οι εκτιμήσεις για οικονομική επιβράδυνση οδηγούν την αγορά σε ρευστοποιήσεις.

Χαρακτηριστικό της έντονης μεταβλητότητας είναι η άνοδος της τάξης του 1,68% που κατέγραψε σε μόλις ένα 24ωρο η τιμή του ευρωπαϊκού Μπρεντ για να ανέλθει μία ανάσα από τα 76 δολάρια το βαρέλι όταν την προηγούμενη μέρα είχε χάσει περισσότερο από 1%. 

Την ίδια πορεία διέγραψε και το αμερικανικο αργό με κέρδη κοντά στο 2% πάνω από τα 71 δολάρια όταν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης είχε υποχωρήσει 1,2%. 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 

ΜΠΡΕΝΤ:         75,9 ΔΟΛΑΡΙΑ/ΒΑΡΕΛΙ            +1,68% 

ΑΡΓΟ:              71,2 ΔΟΛΑΡΙΑ/ΒΑΡΕΛΙ            +2%    

Καταλυτικό για τη νευρικότητα στην αγορά είναι τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που συρρικνώθηκαν τον Ιούνιο με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο αλλά και οι δύο διαφορετικές εκθέσεις στις ΗΠΑ που επίσης έδειξαν περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας του κλάδου μεταποίησης. Στοιχεία που συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο επίμονος πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια αποτελούν βαρίδι για τις οικονομίες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. 

H μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμα κερδηθεί, γι’ αυτό και χρειάζεται επαγρύπνηση ειδικά για τον δομικό πληθωρισμό σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, ενώ από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα δεν θα υποχωρήσει εύκολα.

Την πρόωρη αποπληρωμή χρεών προς τις χώρες της Ευρωζώνης προανήγγειλε επίσημα ο πρωθυπουργός. Ποια είναι τα οφέλη και το σχέδιο για την ταχεία αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Τη συνέχιση της πορείας αποκλιμάκωσης της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ δεσμεύεται η Ελλάδα απέναντι στις αγορές κάτι που αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός και στο πλαίσιο ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΕΣ ΧΡΕΟΥΣ

(διμερή δάνεια με χώρες της Ευρωζώνης)

2024:                           2,64 δις. ευρώ

2025:                           2,64 δις. ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ                      5,3 δις. ευρώ

ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

(για τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους)

1.       Μέρος ταμειακών διαθεσίμων

(σήμερα 34 δις. ευρώ)

2.       Επανεκδόσεις ομολόγων β’ εξαμήνου

(έως και 1,6 δις. ευρώ)

ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΧΡΕΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΕΠ

2022:                           171,3%

2023:                           162,6%

2024:                           150,8% 

Αλλαγές στο «χάρτη» των χρεών της Εφορίας, με αύξηση του αριθμού των μεγαλοοφειλετών και μείωση του συνολικού χρέους, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ). Συγκεντρωμένο σε 9.000 ΑΦΜ το 78% των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία. Στα 107 δις. ευρώ το σύνολο απλήρωτων φόρων και προσαυξήσεων.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ 

Κάτω από 50 €                        517.356

50-500 €                                  1.361.967

500-10.000 €                           1.464.306

10.000 -100.000 €                   292.553 

100.000 -1 εκατ. €                   42.073

Πάνω από 1 εκατ. €                9.023

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση