Χρ. Βερναρδάκης στο Πρώτο: Κόμμα γερασμένο ο ΣΥΡΙΖΑ – Κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης (audio)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΧΡ

«Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν ένα πλήρες περίγραμμα αποφάσεων, προγραμματισμού και στοχοθεσίας εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, τι σκοπεύει καταρχήν ο ίδιος να κάνει» δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Θάνου Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».

«Άρα, πρέπει να προσδιορίσει ο ίδιος το τι ακριβώς σκοπεύει με τον ίδιο του τον εαυτό να κάνει. Και βεβαίως ποιο σχέδιο έχει, αλλά σχέδιο, όχι σκαρίφημα, για την επόμενη μέρα. Δηλαδή ποια πολιτική γραμμή, ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες, ποια πρόσωπα, ποιες δομές οργανωτικές, με ποιον τρόπο σκοπεύει να δρομολογήσει την όποια προσωπική του απόφαση λάβει σε αυτές τις συνθήκες» προσέθεσε ο κ. Βερναρδάκης.

«Ο ιστορικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον γνωρίσαμε, είναι προφανές ότι έχει κλείσει» είπε ο κ. Βερναρδάκης, αναφερόμενος στην φράση που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Βερναρδάκης, δεν αφορά μόνο πρόσωπα, «αφορά οργανισμούς, αφορά όλη αυτή τη συμπύκνωση, η οποία υπήρξε από την εποχή της μεγάλης εκλογικής ανόδου το 2012». «Αυτός ο κύκλος κλείνει και είναι δημιουργικό το ότι κλείνει έστω και με μια βαριά ήττα, διότι προσφέρει την ευκαιρία για έναν βαθύ αναστοχασμό και μια επανατοποθέτηση στις καινούργιες συνθήκες» προσέθεσε.

Καταθέτοντας την προσωπική του γνώμη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας πρέπει «να επανατοποθετήσει τον εαυτό του».
«Αυτό θέλει μια βαθιά ανασυγκρότηση, ψυχολογική και προσωπική. Και προφανώς θέλει και μια στρατηγική. Εξαρτάται από τις αποφάσεις που θέλει να πάρει κανείς. Αλλά θέλει όμως σχέδιο αυτό, ακόμα και μια επάνοδος σε ρόλους πρωταγωνιστικούς και κυρίαρχους θέλει ένα πολιτικό σχέδιο, δεν μπορεί να γίνει από μόνο του. Τα πρόσωπα λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο» ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης.

Ερωτηθείς αν πρέπει να επανιδρυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός, είπε και ο ίδιος έχει χρησιμοποιήσει τον όρο επανίδρυση προσυνεδριακά. «Εγώ μίλησα για επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, ως οργανισμός ήταν ένα κόμμα γερασμένο, ένα κόμμα με δομές ξεπερασμένες, ένα κόμμα με ελάχιστη αντιστοίχιση με τις κοινωνικές δομές, δηλαδή στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα» είπε χαρακτηριστικά.

«Το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και άρα πρέπει να κάνει την όποια αυτοκριτική του και για τις πολιτικές του επιλογές και για την πολιτική του γραμμή, είναι γιατί υπέστη μία μεγάλη μείωση στις λαϊκές και εργατικές και μισθωτές περιοχές σε όλη την Ελλάδα και γιατί έχασε αυτό τον κοινωνικό εκλογικό κορμό τη στιγμή που τον είχε και το 2012 και το 2015, αλλά και το 2019 που παρά την παρά την εκλογική ήττα κράτησε πολύ μεγάλη κοινωνική συνοχή με έναν κορμό. Αυτό το πράγμα το απώλεσε» υπογράμμισε ο κ. Βερναρδάκης.

«Καθαρά εκλογικά» επισήμανε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα μεσαίο κόμμα αντικειμενικά. «Καθαρά εκλογικά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να θέσει θέμα εξουσίας. Χρειάζεται μια βαθύτατη ανανέωση, χρειάζεται μια βαθύτατη επανίδρυση και ως οργανισμός και ως δηλαδή δυνατότητα εκπροσώπησης κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και ως πολιτικό σχέδιο. Υπό την έννοια αυτή βρίσκεται σε μια πολύ μεταβατική κατάσταση» σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης.

Πέρα από το ότι «είναι ένα γερασμένο κόμμα» ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βερναρδάκης προσέθεσε και πως είναι ένα κόμμα «έξω από τις κοινωνικές αντιθέσεις τις σημερινές». «Με απασχολεί πάρα πολύ, ότι το άθροισμα των τριών ακροδεξιών κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, στις λαϊκές συνοικίες, στην εργατική λαϊκή ψήφο φτάνουν το 20-25%. Αυτό είναι ένα τεράστιο καμπανάκι. (…) Για την Αριστερά και για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μείζον ζήτημα αυτό. Πώς θα το απαντήσεις, πώς θα το ερμηνεύσεις, αν θα σταθείς. Είδαμε μία αντινομία που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατά κάποιο τρόπο χάσει αυτό το δυναμισμό του, να σκέφτεται με προωθητικό τρόπο, ενώ στην πραγματικότητα όλο το πρόβλημα ήταν ότι έχανε τις λαϊκές και εργατικές και μισθωτές τάξεις. Η συζήτηση γινότανε για το αν ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θα επανέλθει η αναλογική εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες» επισήμανε ο κ. Βερναρδάκης, τονίζοντας ότι ο «έμπαινε και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα λάθος πεδίο να συζητήσει».
«Το πρόβλημά του, δεν ήταν τα ανώτερα στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών που προφανώς θα πρέπει να τα εντάξεις κι αυτά σε ένα πολιτικό πρόγραμμα, αλλά το πρόβλημα ήταν το πώς έχανες τις μεγάλες λαϊκές βάσεις που είχες» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο κατά πόσο είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως δεν το αποτιμά ως τέτοιο και εξέφρασε την άποψη ότι «αναγκαστικά πρέπει να συζητηθεί και αυτό, απλώς πρέπει να γίνει με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα».

«Ο Τσίπρας πρέπει να δώσει κάποιες βασικές απαντήσεις και πάνω σε αυτές να εκτυλίξει ένα πολιτικό σχέδιο. Είναι προφανές βεβαίως ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα είναι κομβική γιατί κατά κάποιον τρόπο ο χώρος αυτός εκλογικά, δημιούργησε αυτή τη δυναμική, αυτή την κυβερνητική φορά, την πλειοψηφική φορά χάρις στον Αλέξη Τσίπρα. Είναι δεδομένο αυτό, επομένως είναι σίγουρο κι αυτό νομίζω πια ότι αναγνωρίζεται και από φίλους και από εχθρούς, ότι είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερων ικανοτήτων που δεν τις έχουμε όλοι. Δηλαδή δεν είναι τόσο αυτονόητο ότι κάποιο άλλο πρόσωπο αναλαμβάνει και φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 35-36%. Άρα είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης. Μάλιστα, προσέθεσε πως αυτή τη στιγμή «δεν εμφανίζεται κάποιο τέτοιας δυναμικής πρόσωπο».

Ερωτηθείς αν μπαίνει εκ των πραγμάτων θέμα ηγεσίας, ο κ. Βερναρδάκης αντέτεινε πως μπαίνει θέμα ποιότητας ηγεσίας. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αυτό που οφείλουμε να περιμένουμε είναι ποιο είναι το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, παραμένω, αλλά υπό αυτό το συμβόλαιο το οποίο πρέπει να κάνει με την ελληνική κοινωνία, αλλιώς ανοίγει προφανώς τη διαδικασία ο ίδιος μιας μετάβασης σε μια καινούργια ηγεσία, που πάλι και αυτό θα πρέπει να προσδιοριστεί με ποιο τρόπο, σε ποιο χρόνο και ούτω καθεξής και με ποιο πολιτικό σχέδιο πάνω απ’ όλα» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ δελφίνοι» δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης, όταν του τέθηκε ανάλογο ερώτημα, «διότι δεν πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει αυτό το προφίλ ενός αστικού κόμματος». «Εάν πιθανότατα είχε διατηρηθεί σε πολύ υψηλά ποσοστά, πράγματι εκεί μπορεί να μπορεί να βλέπαμε σταδιακά την εμφάνιση τέτοιων πρακτικών ή τέτοιων προσώπων» υποστήριξε. «Έχω την αίσθηση ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα προσώπων. Το πρόβλημα είναι πρόβλημα οργανισμού και πρόβλημα στρατηγικής. Επομένως, ακόμα και αν βάζαμε κάποιον άλλον, ενδεχομένως να ήταν και πιο αναλώσιμος» ανέφερε ακόμα.

«Δεν έχει χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να μπει γρήγορα σε μία σοβαρή, συντροφική και ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει το γρηγορότερο» είπε ο κ. Βερναρδάκης, ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα του Συνεδρίου του κόμματος.

«Νομίζω ότι πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι εξελίξεις. Ταυτόχρονα να μην είναι διαδικασίες εσωστρεφείς. Πρέπει να συνδυαστούν με πολιτικές πρωτοβουλίες ανασύνθεσης και ενόψει μάλιστα των αυτοδιοικητικών εκλογών» υπογράμμισε.

«Το mea culpa δεν φτάνει» ως απάντηση για το εκλογικό αποτέλεσμα προσέθεσε ο κ. Βερναρδάκης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μία αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου.

Όσο αφορά στο σενάριο δυαρχίας που έβαλε ο κ. Βίτσας πριν λίγες ημέρες, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο κ. Βερναρδάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως θα ήταν “καταστροφικό.” «Αυτού του τύπου τα κόμματα πρέπει να προχωρήσουν με καθαρές λύσεις. Άλλωστε, μια ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος είναι αυτή ακριβώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές λόγω του ότι ήταν αμφίσημος στα μηνύματα τα οποία εξέπεμπε» τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς, αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά, «αυτό αποτράπηκε στις δεύτερες εκλογές σε κάποιο βαθμό», απάντησε ο κ. Βερναρδάκης, «δηλαδή συγκρατήθηκε, γιατί αυτό ήταν η δυναμική, η ψυχολογική δυναμική ήταν αυτή». Ωστόσο, συμπλήρωσε, «αυτός ο κίνδυνος αποτράπηκε και θα ξανατεθεί βεβαίως σαν κίνδυνος εάν δεν υπάρξουν καθαρές λύσεις». «Καταγράφηκε ως κόμμα της τάξης του 18%, αλλά αν δεν δώσει απαντήσεις, θα υπάρξουν περαιτέρω κρίσεις και περαιτέρω κατακερματισμός και του κόσμου της. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά και το αφορά όλο το σύνολο της πολιτικής Αριστεράς και Κεντροαριστεράς» είπε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς υπάρχει κίνδυνος συρρίκνωσης. Δεν είναι δεδομένοι οι ψηφοφόροι» είπε καταλήγοντας ο πρώην υπουργός.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση