Το μεσημέρι της Τρίτης η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης – Τι σηματοδοτούν τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν στο Υπ. Συμβούλιο

YPOURGOI-COMBO

Κρατώντας το χέρι της συζύγου του Μαρέβας και έχοντας στο πλευρό τους, τα τρία τους παιδιά Σοφία, Δάφνη και Κωνσταντίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε με τα πόδια στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι.

Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη τελετή – παρουσία των τριών αδελφών του, στενών οικογενειακών του φίλων, αλλά και της αδελφής του πατέρα του – ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ορκίστηκε εκ νέου Πρωθυπουργός από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Αλλαγές υπήρξαν σε όλα τα βασικά χαρτοφυλάκια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να… ανακατεύει την τράπουλα. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν 15 γυναίκες (ποσοστό 25%). Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 έτη, ενώ το 45% προέρχεται από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Η επιστροφή στο Μέγαρο Μαξίμου

«Ξεκινά άλλος ένας κύκλος σκληρής δουλειάς», ήταν η πρώτη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως Πρωθυπουργός.

Δύο ώρες νωρίτερα, είχε λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, δίνοντας και το στίγμα για τη νέα τετραετία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

«Έχω δεσμευθεί ότι θα κάνουμε πράξη στη δεύτερη τετραετία μεγάλες αλλαγές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις … Έχουμε μια ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη αυτές τις μεγάλες αλλαγές, έχουμε μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχουμε μια οκτακομματική Βουλή. Πιστεύω όμως ότι η Δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις. Και βέβαια δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι αυτή η οκτακομματική Βουλή, ουσιαστικά, ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχτηκε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς για τη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ιδιαίτερα θερμή ήταν και η υποδοχή που επιφύλαξαν στον Πρωθυπουργό οι συνεργάτες του και η οικογένειά του, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου.

Η επιλογή των προσώπων

Το ευδιάκριτο το μεταρρυθμιστικό στιγμα αντανακλάται και στα πρόσωπα που επελέγησαν για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Στον τομέα της υγείας επικεφαλής είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ένα πρόσωπο με κέντροαριστερο και κοινωνικό προφίλ, που, όπως επισημαίνεται, μπορεί να φέρει σε πέρας τις μεγάλες αλλαγές για ένα δημοσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Στον τομέα της Παιδείας επικεφαλής τίθεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Πιστώνεται την ψηφιοποίηση του κράτους και πλέον θα αναλάβει να τρέξει τη δημιουργία του νέου σχολείου.

Στον τομέα του Δημοσίου, η Νίκη Κεραμέως θα τρέξει το μεγάλο στοίχημα για ένα κράτος αποτελεσματικό με μεγάλο ζητούμενο την αξιολόγηση. Αξιολόγηση που η ίδια ως υπουργός Παιδείας, προώθησε στην εκπαίδευση. 

Η παρουσία του κ. Φλωρίδη σηματοδοτεί και αυτή τα ανοίγματα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Και όπως σημειώνεται είναι ένα πρόσωπο με μεταρρυθμιστικό προφίλ.

Ιστορική νίκη

Από την ιστορική νίκη που κατέκτησε η Νέα Δημοκρατία στις χτεσινές εκλογές, κατέγραψε τα υψηλότερα εκλογικά της ποσοστά σε:

Λακωνία 47,83%
Βόρειο Τομέα Αθηνών 47,32%
Κυκλάδες 46,67
Σέρρες  45,68%

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η ΝΔ κυριάρχησε σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και σε όλες τις ηλικίες, από τη νέα γενιά μέχρι και τους συνταξιούχους με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά από το exit poll.

                   ΝΔ           ΣΥΡΙΖΑ
17-34 ετών   28%          20%
35-54           39%          16%
55-64           41%           19%
65+              52%            18%

                                           ΝΔ            ΣΥΡΙΖΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ                            43%               14%
ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ         45%               16%
ΜΙΣΘ. ΔΗΜ. ΤΟΜΕΑ          36%               22%
ΜΙΣΘ. ΙΔΙΩΤ. ΤΟΜΕΑ         35%               17%
ΦΟΙΤΗΤΕΣ                          30%               18%
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ                  50%               18%

Ηχηρά ονόματα εκτός Βουλής

Παρά τα εξαιρετικά ποσοστά που κατέγραψε η ΝΔ ηχηρά ονόματα μένουν εκτός βουλής λόγω της ενισχυμένης αναλογικής. Μεταξύ αυτών η Φωτεινή  Πιπιλή, ο Άγγελος Συρίγος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα, η Μαρία Συρεγγέλα, ο Τάσος Γαϊτάνης και η Ιωάννα Γκελεστάθη.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση