Ομιλία Μπ. Ομπάμα: Δημοκρατία, μετανάστευση και τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ NOSTOS 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Μπάρακ Ομπάμα βρίσκεται στη χώρα μας επίσημος προσκεκλημένος του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση μεταξύ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και του προέδρου του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλου. Τόνισε μεταξύ άλλων πως «η δημοκρατία μπορεί να δουλέψει αν της δοθεί η δυνατότητα».

Οι απαντήσεις του Μπαράκ Ομπάμα κινήθηκαν ουσιαστικά σε τρεις άξονες. Τρία ήταν τα βασικά σημεία η δημοκρατία και κατά προέκταση η ελευθερία, η μετανάστευση και η τεχνητή νοημοσύνη.

Τόνισε τη σημασία της δημοκρατίας και είπε ότι αυτή τη στιγμή η δημοκρατία στον κόσμο τίθεται υπό αμφισβήτηση και ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα είτε τα απολυταρχικά καθεστώτα που υπάρχουν, είτε στον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε ακόμα και τα ακραία στοιχεία. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην άνοδο κάποιων ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είπε ότι οι νέοι πιστεύουν στη δημοκρατία, όμως αμφισβητούν τους θεσμούς και τόνισε ότι η ελευθερία είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση απέρριψε την έννοια της ισότητας έτσι όπως την ζητάνε πολλοί. Είπε όμως ότι όλοι θα πρέπει να έχουν στον κόσμο τα προς το ζην και είπε ότι πρέπει να παλέψουμε για τη δημοκρατία και ότι είναι το πολίτευμα για το οποίο αξίζει να παλέψουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, λέγοντας ότι όλοι θα πρέπει να έχουν τα προς το ζην, συνέδεσε και το μεταναστευτικό. Είπε δηλαδή ότι ο βασικός λόγος που έχουμε ένα τόσο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι το γεγονός ότι πάρα πολλοί άνθρωποι ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και γι’ αυτό προσπαθούν για μία καλύτερη ζωή. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά «δείτε την κινητοποίηση που έχει γίνει στον Ατλαντικό για να βρεθούν οι πέντε δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι χάθηκαν με το σκάφος, αλλά δεν έχει γίνει αντίστοιχη κινητοποίηση στο μεταναστευτικό».

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ομιλίας ήταν για την τεχνητή νοημοσύνη. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος ήταν ο «πρόεδρος της τεχνολογίας» καθώς στα χρόνια του, από το 2008 μέχρι το 2016 που ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρξε πολύ μεγάλη τεχνολογική πρόοδος όπως η μεγάλη ταχύτητα του ίντερνετ και η δημιουργία των έξυπνων τηλεφώνων. Προσέξτε όμως, είπε, υπάρχει η σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης και μάλιστα δεν είναι και τυχαίο ότι είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι αυτοί της τεχνολογίας ζητούν οι ίδιοι να βάλουμε κανόνες, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα είτε με έλλειψη θέσεων εργασίας είτε ακόμα και με την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δηλαδή ψεύτικες ειδήσεις που παλιά ήταν ένα απλό κείμενο, ενώ τώρα είναι ένα βίντεο στο οποίο δεν καταλαβαίνουμε ποιος μιλάει.

Το παρών έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, αλλά και διασημότητες ήταν στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα όπως η Γκλεν Κλόουζ και η Νία Βαρντάλος.

Ολόκληρη η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα:

Κλειώ Νικολάου

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση