ΕΚΤ: Νέα αύξηση του κόστους δανεισμού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα – Θα είναι η τελευταία;

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στρέφονται σήμερα τα βλέμματα καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει για μία ακόμα φορά το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη κατά 25 μονάδες βάσης και να πραγματοποιήσει άλλη μια αντίστοιχη αύξηση τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για μία απόφαση, η οποία έχει προαναγγελθεί τόσο από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο κι από άλλους κεντρικούς τραπεζίτες. Η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει τονίσει ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει κλείσει καθώς παρατηρούνται σημάδια ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

  • Η νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα 15 Ιουνίου θα ανεβάσει το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,50%.

Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο μετά από συνεχείς αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης.

Το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι εάν η κ. Λαγκάρντ δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα σταματήσει ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων της ΕΚΤ. Πολλοί οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters την περασμένη εβδομάδα επέμειναν ότι τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. που προβλέπουν ότι θα είναι και η τελευταία, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να παραμένει στο 3,75% έως το τέλος του έτους.

Το ζήτημα του πληθωρισμού

Το βασικό επιχείρημα για τη συνέχιση ανόδου των επιτοκίων είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, παραμένει υψηλός παρά τη μικρή επιβράδυνση που κατέγραψε τον Μάιο στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο.

  • Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στην Ελλάδα, δεν αναμένεται να «δουν» νέες αυξήσεις στη μηνιαία τους δόση, καθώς οι ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη, όπως και οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, έχουν προχωρήσει σε «πάγωμα» των επιτοκίων για ένα χρόνο στα επίπεδα που ήταν κατά την 31η Μαρτίου. Επομένως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες δεν επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων που ανακοινώνει η ΕΚΤ.
  • Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται για ακόμα μία φορά από τον Ιούλιο του 2022.

www.ertnews.gr

Κυριάκος Καρυώτης

Αφήστε μια απάντηση