Δ. Τζωρτζίνης (Ιατρ. Συλ. Καλαμάτας) στο Πρώτο: Ενδεχομένως κάποια ανταρσία των μεταναστών οδήγησε στην βύθιση του σκάφους (audio)

navagio metanastes

«Αυτό που άκουσα από το Λιμενικό και το λέω ανεπίσημα γιατί δεν είμαι αρμόδιος, είναι ότι το πλοίο ξαφνικά ανατράπηκε λόγω μετακίνησης προφανώς αυτών που ήταν μέσα, που ήταν δέκα φορές παραπάνω από ό,τι μπορούσε να χωρέσει το αλιευτικό» ανέφερε ο Δημήτρης Τζωρτζίνης, πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Καλαμάτας, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Πιθανόν γι’ αυτό δεν μπορούσαν να αντιδράσουν τα γυναικόπαιδα και έμειναν εκεί στο κύτος. Προφανώς γι’ αυτό δεν έχουν βρει κάποιον» προσέθεσε.

«Στην πορεία, από ό,τι κατάλαβα από τις συζητήσεις του Λιμενικού, έμειναν από καύσιμα. Είχαν σοβαρό πρόβλημα μηχανικό ή καυσίμων, δεν μπορούσαν να κινηθούν. Το πλοίο ήταν χωρίς μηχανή, άνευ μηχανικής δύναμης. Άρα, επομένως εκεί προφανώς δημιουργήθηκε η ανταρσία, γιατί οι διακινητές είναι μεμονωμένοι, συγκεκριμένος αριθμός. Νομίζω ότι κάποιοι κρατούνται, δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό.  Θα μπορούσε να είναι ανταρσία. Προφανώς, οι άνθρωποι είδαν ότι τους υποσχέθηκαν διαφορετικά πράγματα και στην πορεία είχαν διαφορετικά πράγματα. Πιθανόν αντέδρασαν σε αυτό το πράγμα και αυτό ήταν ολέθριο για την ανατροπή του σκάφους» συμπλήρωσε ο κ. Τζωρτζίνης.

«Δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσοι ακριβώς ήταν πάνω στο πλοίο. Πάντως οι ευρεθέντες είτε ζώντες είτε πνιγμένοι είναι υποπολλαπλάσιοι κατά πολύ του πραγματικού αριθμού. Και επειδή δεν έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Λιμενικού Σώματος, βρεθεί κάποιος εδώ και ώρες, είτε νεκρός είτε ζωντανός, όλοι οι υπόλοιποι πιθανόν να έχουν παρασυρθεί από το κύτος του σκάφους και να βρίσκονται στο φρέαρ των Οινουσσών, το οποίο έχει ένα βάθος που δεν μπορεί να προσεγγιστεί» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Καλαμάτας.

Από τους διασωθέντες, οι περισσότεροι είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών, μόλις δύο είναι πάνω από 35 και ένας είναι 16 ετών. Είναι όλοι άντρες, δεν υπάρχει καμία γυναίκα μεταξύ των ζωντανών. «Στους πνιγμένους είναι μία γυναίκα και ένα δεκάχρονο παιδάκι. Από τα γυναικόπαιδα δεν έχει επιβιώσει κανένας. Κανείς δεν φορούσε κανένα σωσίβιο. Αυτοί που σώθηκαν μάλλον ήξεραν μπάνιο και ήταν πιο οι γεροί, οι πιο δυνατοί» προσέθεσε ο κ. Τζωρτζίνης.

«Το ΕΚΑΒ έφερε ασθενοφόρα από όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, όπου μπορούσαν να μετακινηθούν και να υπάρχει ασφάλεια πίσω. Ο κύριος Κατσαρός, διευθυντής του ΕΚΑΒ Πελοποννήσου και ο διοικητής του ΕΚΑΒ έστησαν έναν μηχανισμό ο οποίος ήταν υποδειγματικός. Η συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική, την Ελληνική Αστυνομία, τον Δήμο Καλαμάτας, εμάς τους γιατρούς, τους γιατρούς του Νοσοκομείου, το Νοσοκομείο Καλαμάτας που έβαλε όλους τους γιατρούς σε επιφυλακή και όλο το προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί του νοσοκομείου που ήρθαν στον χώρο υποδοχής και έκαναν τη διαλογή και κυρίως ο Δήμος Καλαμάτας, ο οποίος με προσωπική παρέμβαση του δημάρχου έστησε  μία οργάνωση με στρώματα, με χώρο, με τρόφιμα, με τροφή, με τουαλέτες, με ντουζιέρες, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν κάποιες στοιχειώδεις συνθήκες μέχρι να μεταφερθούν μάλλον το απόγευμα σήμερα στη δομή της Μαλακάσας. Άρα αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να τους πούμε μπράβο σε όλους αυτούς ανθρώπους. Η οργάνωση ήταν υποδειγματική. Ήταν μία κρίση σημαντική. Δεν ήταν απλό πράγμα γιατί δεν ξέραμε ούτε πόσοι θα έρθουν ναυαγοί και πόσοι ακόμα θα ακολουθούσαν. Ο μηχανισμός ήταν άψογος και ο συντονισμός ήταν άψογος» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Τζωρτζίνης.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση