Τριήμερο Εθνικό Πένθος για τα θύματα του ναυαγίου

Μέγαρο Μαξίμου

Τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας κήρυξε ο Πρωθυπουργός, «με τη σκέψη» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Διαστάσεις ασύλληπτης τραγωδίας λαμβάνει το ναυάγιο αλιευτικού που μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία. Το ναυάγιο έγινε ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, και ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι τραγικός, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 79 ενώ έχουν περισυλλεγεί 104. Ωστόσο, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 έως 700 επιβαίνοντες στο μοιραίο σκάφος. Οι διασωθέντες είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι γυναίκες και παιδιά είχαν μπει στα αμπάρια του σκάφους για να προφυλαχθούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται στο σημείο του ναυαγίου. Μετανάστης που πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ανεβαίνει με διασωστικό καλάθι από το σκάφος του Λιμενικού στο ελικόπτερο.

ΦΗ οι πρώτες εικόνες

Η επιχείρηση διάσωσης διήρκησε ώρες, με το Λιμενικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις να δίνουν μάχη με το χρόνο για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

ΦΗ

Στη στεριά οι στιγμές είναι δραματικές

ΦΗ

Διασώστες του ΕΚΑΒ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μεταφέρουν με φορεία μετανάστες που πάλεψαν με τα κύματα και βγήκαν τραυματισμένοι από τη θάλασσα.

ΦΗ

Λίγο αργότερα ένας μετανάστης καταρρέει κατά την έξοδό του στη στεριά. Οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν. Λιμενικοί και προσωπικό του ΕΚΑΒ τρέχουν για να τον βοηθήσουν.Τον κρατούν όρθιο και μέσα σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα ανοίγουν το φορείο και με γρήγορες κινήσεις τον βάζουν να ξαπλώσει.

ΚΙΟΥ  σπλίτ με πλάνα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ, ΔΙΚΟΙΚΗΤΗΣ 6ΗΣ ΥΠΕ
«Είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση για μεγάλο αριθμό ναυαγών από τις πιο δύσκολες σε αριθμό ναυαγών που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία»

ΚΙΟΥ σπλίτ με πλάνα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Είναι η πρώτη φορά που διαχειριζόμαστε ένα τέτοιο  συμβάν είμαστε όμως κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να μπορέσομε να ανταπεξέλθουμε».

Γιατροί και νοσηλευτές, με τη βοήθεια όλων των συναρμόδιων φορέων, στήνουν κινητά κέντρο βοήθειας και παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους διασωθέντες. Τα νοσοκομεία τίθενται σε συναγερμό για να υποδεχτούν δεκάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη από περίθαλψη.

ΚΙΟΥ 
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΑΒ
«Έχουμε μέχρι στιγμής διακομίσει 13 συνανθρώπους μας από το λιμάνι»

ΚΙΟΥ σπλίτ με πλάνα
ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 «Έχουμε και σοβαρά περιστατικά με βαριές μεταβολικές διαταραχές»

ΜΕΣΟΤΙΤΛΟΣ:
ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΑΜΠΑΡΙΑ

Οι δεκάδες νεκροί που πνίγηκαν δίπλα τους ήταν συγγενείς και φίλοι τους. Οι περισσότεροι δεν ήξεραν μπάνιο, ενώ δεκάδες γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια του σκάφους και αγνοούνται. Οι δουλέμποροι τους παραπλάνησαν λέγοντας ότι ο καιρός είναι καλός και ότι το ταξίδι θα είναι εύκολο.

ΧΑΡΤΗΣ 
Αφετηρία Λιμάνι Τομπρούκ στις ακτές της Λιβύης
Ναυαγεί ανοιχτά της Πύλου 47 ν.μ νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα
Προορισμός ήταν οι ιταλικές ακτές.

Το αλιευτικό σκάφος ξεκίνησε από το λιμάνι του Τομπρούκ στις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Το ναυάγιο έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η μηχανή σταμάτησε να λειτουργεί λόγω μηχανικού προβλήματος, επικράτησε πανικό στους εκατοντάδες μετανάστες, μέχρι που τελικά το σκάφος αναποδογύρισε και οι άνθρωποι βρέθηκαν στο νερό.

ΚΙΟΥ σπλίτ με πλάνα
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 10 ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ενημερωθήκαμε το πρωί για το θλιβερό αυτό ναυάγιο και είμαστε σε ετοιμότητα, έχουμε εδώ το στόλο μας, συνδράμει ο τομέας Καλαμάτας»

ΚΙΟΥ σπλίτ με πλάνα
ΕΛΕΝΗ ΑΛΙΦΕΡΗ, ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Ενημερωθήκαμε από τις 3.00 ώρα τα ξημερώματα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία έκτακτη κατάσταση»

ΚΙΟΥ σπλιτ με πλάνα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ, ΔΙΚΟΙΚΗΤΗΣ 6ΗΣ ΥΠΕ
«Έχει στηθεί στο λιμάνι της καλαμάτας μια δομή που γίνεται μια πρώτη εξέταση και διαλογή των ναυαγών και μια μεγαλύτερη δομή για όσους δεν χρήζουν βοήθειας κ κλινοσκεπάσματα».

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος C-130 και δύο ελικόπτερα.
 

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση