Στη σύνταξη και με χρέη στα Ταμεία έως 20.000 ευρώ

Χιλιάδες μη μισθωτοί κυρίως αυτοαπασχολούμενοι μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς απεγκλωβίζονται από χρέη παρελθόντων ετών μετά την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής οφειλών.

Το μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο μη μισθωτούς που περίμεναν την παραγραφή ενός μέρους των οφειλών τους, προκειμένου στη συνέχεια να διακανονίσουν τα υπόλοιπα – έως 20.000 ευρώ – και να ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησής τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς που εκτιμάται ότι θα απεγκλωβιστούν από τις οφειλές και θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν είναι ήδη ηλικίας 67 ετών και άνω και είχαν οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ άνω των 20.000 ευρώ. Αυτοί, αν και έχουν τα απαιτούμενα 15 έτη ασφάλισης (τουλάχιστον), δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω του χρέους. Εάν αυτό παραγραφεί, τότε ανοίγει η διαδικασία συνταξιοδότησης μέσω διακανονισμού του υπολοίπου της οφειλής.

Αναλυτικότερα, οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν τη δεκαετή παραγραφή των χρεών τους θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στις κατά τόπον αρμόδιες τοπικές διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ όπου και θα εξετάζεται.

Η αίτηση θα συνοδεύεται υποχρεωτικά και από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται η βούληση του ασφαλισμένου για εφαρμογή των διατάξεων περί παραγραφής λόγω παρέλευσης 10ετίας, καθώς και τα χρονικά διαστήματα, φορέας, κλάδος κ.λπ. που επιθυμεί να εξεταστούν σύμφωνα με τις νέες διατάξεις. Για περιπτώσεις ασφάλισης σε διαφορετικούς φορείς η αίτηση θα είναι κοινή και θα έχει μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου.

Εξέταση αιτήσεων

Η εξέταση αιτήσεων των ασφαλισμένων θα διενεργείται από τις αρμόδιες τοπικές διευθύνσεις. Ειδικότερα για ασφαλισμένους π. ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ) και π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι αιτήσεις θα διαβιβάζονται προς εξέταση στις Γ’ και Δ’ Δ/νσεις Απονομής Συντάξεων λόγω αρμοδιότητας σε θέματα ελέγχου εισφορών έως 31/12/2016.  Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι ύστερα από αίτησή τους, που υποβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης, δύναται να προσμετρήσουν ασφαλιστικό χρόνο (συνολικά ή μέρος αυτού) του οποίου οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν παραγραφεί, τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση της σύνταξης.

Στις περιπτώσεις αυτές καταβάλλεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και των πάσης φύσεως πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων, προστίμων και επιβαρύνσεων, καθώς και των λοιπών ποσών που συνεισπράττονται με αυτές.

Την ίδια ώρα μόλις τις 4.000 φτάνουν οι αιτήσεις για 10ετή παραγραφή οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ με τους ειδικούς να το κρίνουν λογικό καθώς οι οφειλέτες δεν επιθυμούν να παραγραφεί ο ασφαλιστικός χρόνος.

Ειδικότερα μέσω της νέας εφαρμογής έχουν υποβληθεί 3.850 αιτήσεις στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, εκ των οποίων έχουν εξεταστεί οι 1.400 αιτήσεις. Μάλιστα για περίπου 1.000 οφειλέτες εξ αυτών έχει εγκριθεί η αίτησή τους και έχουν παραγραφεί χρέη χιλιάδων ευρώ.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση θεωρούν δικαιολογημένη τη μέχρι σήμερα μικρή συμμετοχή των οφειλετών στη διαδικασία παραγραφής των χρεών τους και την αποδίδουν στο γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν να χαθεί ο ασφαλιστικός χρόνος των ετών που δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Αφήστε μια απάντηση