Ξεκίνησαν περιοδείες και κόντρες – Μήνυμα για ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ από Μητσοτάκη, σήμα επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ από Τσίπρα

mitsotakis_tsipras

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, οι πολιτικοί αρχηγοί εντείνουν τις εμφανίσεις τους και την επικοινωνία με τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα για αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ζητώντας από τους πολίτες να μην εφησυχάσουν.

Από το Πέραμα Ρεθύμνου όπου περιοδεύει, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κανείς εφησυχασμός – όλοι όσοι μας ψήφισαν θα ψηφίσουν ξανά και ενδεχομένως και νέοι. Ένας φίλος μου είπε μια μαντινάδα: “Σήμερα όλοι οι ψηφοφόροι σου σε καμαρώνουν και αυτοι που δεν σε ψήφισαν ίσως το μετανιώνουν”. Κρατώ το ίσως. Δεν θέλω να αναλωθούμε πάλι σε τοξική συζήτηση με πολιτικούς αντιπάλους που οι πολίτες τους καταδίκασαν – το αποτέλεσμα ήταν εκκωφαντικό (…) Έχουμε εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια τι θελουμε να κάνουμε – κάθε ευρώ είναι μετρημένο. Οι αντίπαλοι μας “έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια”. Τώρα το ΠΑΣΟΚ μας λέει θα αυξήσει τους φόρους. Αλλά αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για το ποιος θα είναι πρώτος στην αντιπολίτευση, ενώ εμείς για το ποιος θα είναι κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, το σύνθημα για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική μάχη δίνει το απόγευμα από τη Νίκαια ο πρόεδρος του κόμματος Aλέξης Τσίπρας, με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών.

Αναμένεται να δώσει το σήμα για την επανεκκίνηση, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Αναμένεται να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην τελευταία κάλπη για ανανέωση, αξιοπιστία και συνοχή και ότι ήδη προχωρά σε ουσιαστικές αλλαγές.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και την οικονομική πολιτική, τη δημόσια υγεία, την παιδεία, την αύξηση του εισοδήματος και τα εργασιακά ζητήματα. Θέσεις που θα επικοινωνήσουν νέα στελέχη με επιστημονική επάρκεια, εμπειρία και φυσικά κοινωνικές αναφορές.

Ζητούμενο είναι να δώσουν θετικές απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Ο βασικός στόχος, όπως τον παρουσίασε και χθες στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη o πρόεδρος του κόμματος, είναι: Να ανατραπούν οι συσχετισμοί, γιατί αν επαναληφθούν θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αλαζονεία και έπαρση.

Για την ήττα και τα αίτια της αναγνώρισε ότι η απλή αναλογική έφερε στρατηγικό εγκλωβισμό γιατί δεν ανταποκρίθηκε κανένα κόμμα στο κάλεμσα για προοδευτική συνεργασία. Ωστόσο, όπως είπε, η βασικότερη αιτία του αποτελέσματος ήταν ότι ο αντίπαλος επέβαλε την ατζέντα του φόβου.

Την παραίτησή του παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου. Τόνισε, ωστόσο, ότι όφειλε να αγωνιστεί, για να αποτραπεί η παντοδυναμία της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, εστίασε στο οικονομικό πρόγραμμα με όφελος για τη μεσαία τάξη. «Τέλος η ταξική πολιτική που κερδίζουν λίγοι πολλά εις βάρος της μεσαίας τάξης» ανέφερε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων. «Παλεύουμε για υγεία και πρόνοια χρηματοδοτούμενη από τον προϋπολογισμό».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε στην ΕΡΤ ότι δεν μπορεί να ασκηθεί σοβαρή πολιτική με ψέματα. «Οι προτάσεις φορολόγησης του ΠΑΣΟΚ θα χτυπήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πολιτική κόντρα για τη φορολόγηση

Σε αυτή τη φάση της προεκλογικής περιόδου, σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης αναδεικνύεται η οικονομική πολιτική των κομμάτων, κυρίως η φορολόγηση, με ανακοινώσεις και αποκαλύψεις για τους σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή – Δημήτρης Γκάτσιος – Εμμανουέλα Αργείτη – Γιώργος Παντελάκης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση