Θεόδωρος Πάγκαλος: Η πολιτική του διαδρομή – Η περίοδος στο Παρίσι, ο αντιδικτατορικός αγώνας, η Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ)  (EUROKINISSI)

Μια από τις πιο πολυσχιδείς προσωπικότητες της μεταπολιτευτικής πολιτικής ιστορίας της χώρας, ο Θόδωρος Πάγκαλος, πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών. Η διαδρομή του, από τη νεολαία Λαμπράκη και το ΚΚΕ, έως το ΠΑΣΟΚ ήταν θυελλώδης, ενώ ανέλαβε κορυφαία κυβερνητικά πόστα. Ως υπουργός Εξωτερικών, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση Οτσαλάν και την κρίση των Ιμίων το 1996, ενώ φράσεις του όπως το «μαζί τα φάγαμε», για να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια, προκάλεσαν ποικίλα σχόλια και ερμηνείες.

Το αποτύπωμα του Θεόδωρου Πάγκαλου στην εξωτερική πολιτική μεταφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, ο οποίος είναι από τους λίγους ανθρώπους του χώρου που έτυχε να τον γνωρίσει και να τον ζήσει από πολύ κοντά.

«Γνώρισα τον Θεόδωρο Πάγκαλο στο Υπουργείο Εξωτερικών. Νέοι συντάκτες τότε, κοιτάζαμε με δέος αυτόν τον χαρισματικό πολιτικό, τον οποίο τον συνόδευε ήδη μια βαριά ιστορία. Η περίοδος του Παρισιού, ο δικτατορικός αγώνας, η ενεργή εμπλοκή του στις διεργασίες της Αριστεράς κι ύστερα στο ΠΑΣΟΚ.

Μερικές φορές μας περιέγραφε με τον γλαφυρό του τρόπο, τη σκληρή αντιπαράθεση που είχε με την Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε μία σύνοδο κορυφής τον είχε αφήσει στο πόδι του, νεαρός υφυπουργός τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα μεσογειακά προγράμματα».

Ο κ. Μελέτης εξήγησε ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ευφυής και πληθωρικός σαν προσωπικότητα, είχε βαθιά καλλιέργεια. «Κάναμε συζητήσεις υπό μορφή διάλεξης για την κλασική μουσική και τη ζωγραφική. Ήταν πολιτικό ον και πολλές φορές επέλεγε ο ίδιος να δημιουργεί κρίσεις» και διπλωματικά επεισόδια. Ωστόσο, συνέβαλε καταλυτικά στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου, άλλοτε «με τον καλό κι άλλοτε με τον κακό τρόπο».

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, τόνισε ότι Θεόδωρος Πάγκαλος είχε κύρος στο εξωτερικό, με «δημοσιογράφους να τον κυνηγούν στις συνόδους κορυφής» για μια δήλωση. «Στο εσωτερικό ήταν απρόβλεπτος και παρορμητικός».

Ωστόσο, υπήρχαν και οι μελανές στιγμές στην πολιτική του πορεία: Η κρίση των Ιμίων, η συμφωνία της Μαδρίτης και η σύλληψη Οτσαλάν.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Πατέρας 5 παιδιών, ο Θεόδωρος Πάγκαλος γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1938.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από την δικτατορία το 1968.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος εκλέχθηκε το 1981 για πρώτη φορά Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ιδιότητα την οποία κατείχε αδιάλειπτα μέχρι το 2012.

Ως υφυπουργός το 1982 στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου συνδέθηκε στενά με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την επίτευξη των Μεσογειακών προγραμμάτων.

Επί σειρά ετών, υπηρέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών ως υπουργός και αναπληρωτής υπουργός και συνέδεσε το όνομά του με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην υπόθεση Οτσαλάν και στην κρίση των Ιμίων ο Θεόδωρος Πάγκαλος βρέθηκε στο επίκεντρο της ιστορίας που την έχει καταγράψει ο ίδιος στα βιβλία του.

«Μαζί τα φάγαμε»: Η φράση που σημάδεψε την πορεία του Θ. Πάγκαλου

Το 2009 ορκίστηκε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και η φράση του «μαζί τα φάγαμε» το 2010 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ως υπουργός πολιτισμού, είχε ουσιαστική συμβολή στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Θ. Πάγκαλο

«Αποχαιρετούμε ένα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου μας, τον Θεόδωρο Πάγκαλο», ανέφερε σε δήλωσή του για την απώλεια του Θεόδωρου Πάγκαλου ο Ιωάννης Σαρμάς.

«Για πάνω από μισό αιώνα υπήρξε μαχητικός πολιτικός, υπηρετώντας με παρρησία τις απόψεις του» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προσθέτει: «Μαχητής της δημοκρατίας ως ενεργό στέλεχος στον αντιδικτατορικό αγώνα, τιμήθηκε από τους συμπολίτες μας με την ανάδειξή του ως βουλευτή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και διετέλεσε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα υπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του. Τον διακρίνουμε για το κοφτερό μυαλό και την ουσιαστική του σκέψη. Η Κυβέρνηση απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του Θεόδωρου Πάγκαλου και δήλωσε ότι υπήρξε «ένας πολιτικός με μακρόχρονη διαδρομή, που έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια ζωή με τους άοκνους αγώνες του για τη Δημοκρατία».

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σημίτης.

«Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς της αριστεράς και του σοσιαλιστικού κινήματος. Η ιδεολογική και πολιτική του συγκρότηση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναλυτική και συνθετική δυνατότητά του και τον πλούτο των γνώσεων του, τον καθιστούσαν στέλεχος αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, λέγοντας: «Έχω την αίσθηση ότι γνώρισα καλά τον πολύπτυχο, αντιφατικό και γοητευτικό Θόδωρο Πάγκαλο, αυτήν την εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης και όχι μόνο του κομματικού του χώρου και τον αποχαιρετώ με λύπη ως φίλο».

Επιμέλεια: Λίνα Μπεθάνη

Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση