Πυρ και μανία η ΝΔ για τα περί παγώματος μισθών

Οι προβλέψεις στην εαρινή έκθεση της Κομισιόν για την ανεργία απομακρύνουν το σενάριο άμεσης επαναφοράς των τριετιών, εξανεμίζοντας τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν με την κυβέρνηση να αναφέρεται συχνά στην ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας. Βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν η επαναφορά των τριετιών – που παραμένουν παγωμένες από το 2012- θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη.

Οι εκτιμήσεις για αργή μείωση της ανεργίας περιλαμβάνονται μαζί με τις συστάσεις για τα δημοσιονομικά και για τις επιδοτήσεις ρεύματος  στην έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας που εστιάζει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για πάγωμα μισθών, ερμηνεία που εξόργισε τη ΝΔ, η οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news και εστιάζει στη δέσμευσή της για νέα αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού κατά 25% έως το 2027.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν και οι τριετίες

Η πρόβλεψη της Κομισιόν για αργή μείωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια ώστε να διαμορφωθεί στο 12,2% το 2023 και στο 11,8% το 2024, εξανεμίζει τις ελπίδες για γρήγορη επαναφορά των τριετιών – δηλαδή του επιδόματος προϋπηρεσίας που ελάμβαναν έως το 2012 μισθωτοί.

Αισιοδοξία για γρήγορη επαναφορά των τριετιών δεν δημιουργεί ούτε το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 που κατατέθηκε στην Κομισιόν, προβλέποντας ότι η ανεργία θα μειωθεί σε 11,8% το 2023, σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026.

Εκτιμήσεις που αν επιβεβαιωθούν τοποθετούν το ξεπάγωμα των τριετιών στο 2027, καθώς προϋπόθεση για να επαναλειτουργήσει το καθεστώς των τριετιών είναι το ποσοστό της ανεργίας μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%.

Ωστοσο η ΝΔ και στην τελευταία ανακοίνωσή της σημειώνει με νόημα ότι «η κυβέρνηση παγίως τα τελευταία 4 χρόνια κάνει συντηρητικές εκτιμήσεις στις επίσημες προβλέψεις της για την πορεία οικονομίας, ΑΕΠ, επενδύσεων, ανεργίας κοκ και παγίως τα τελικά αποτελέσματα είναι καλύτερα των εκτιμήσεων μας».

Σημαντικό ζήτημα εκτός από την επαναφορά των τριετιών είναι και αν αυτές θα μετρήσουν αναδρομικά όταν έχουν διανυθεί στον ίδιο εργοδότη. Για παράδειγμα, κάποιος υπάλληλος με προϋπηρεσία 3 ετών την 1η Ιανουαρίου 2012 και προσαύξηση 10% στον μισθό του, με τις τριετίες θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2015, κλείνοντας δηλαδή 6 χρόνια δουλειάς. Αντίστοιχα, την 1η Ιανουαρίου 2018 όταν έκλεισε 9 χρόνια προϋπηρεσίας, θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10%, δηλαδή, συνολικά αύξηση της τάξης του 30% (10% από την πρώτη τριετία και +20% από τις δύο επόμενες).

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Λίγες μόλις μέρες μετά την καταδίκη, μέσω της κάλπης, των fake news και της τοξικότητας που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγάγει σε κεντρική στρατηγική, συνεχίζουν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις» επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με «δήθεν πάγωμα των μισθών την επόμενη διετία» όπως αναφέρει.

Η ΝΔ σημειώνει πως «πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κα. Ακρίτα και ο κ. Πολάκης, διαδίδουν ψευδώς ότι οι μισθοί «παγώνουν» την επόμενη διετία επικαλούμενοι αποσπασματικά δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας και έκθεση της Κομισιόν» και προσθέτει ότι «αυτό που αποκρύπτουν σκοπίμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συσκοτίσουν και εντέλει να παραπλανήσουν τους πολίτες, είναι ότι το δημοσίευμα δεν αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού που ήδη συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει, αλλά στην επαναφορά των «τριετιών» αφού πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Κάτω, δηλαδή, από το ποσοστό που ορίζει ο νόμος του 2012 που εφάρμοσε πιστά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019».

Η ανακοίνωση της ΝΔ συνεχίζει τονίζοντας ότι «αυτό που εντέχνως δεν αναφέρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση παγίως τα τελευταία 4 χρόνια κάνει συντηρητικές εκτιμήσεις στις επίσημες προβλέψεις της για την πορεία οικονομίας, ΑΕΠ, επενδύσεων, ανεργίας κοκ και παγίως τα τελικά αποτελέσματα είναι καλύτερα των εκτιμήσεων μας. Αυτό άλλωστε μαρτυρά η πτώση της ανεργίας κατά >5 μονάδες την τετραετία 2019-2023 αλλά και ο διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την υπόλοιπη Ευρώπη, η μεγαλύτερη πτώση δημοσίου χρέους στην ΕΕ κοκ. Πράγμα που σημαίνει ότι μόνο η πολιτική της ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί ακόμη πιο δυναμική αύξηση του ΑΕΠ και ταχύτερη του προσδοκώμενου πτώση της ανεργίας κάτω από 10% και τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τη ΝΔ «η πραγματικότητα είναι ότι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία παραδόθηκε στο 17,5% ενώ περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι στη χώρα μας αμείβονταν με μισθό χαμηλότερο των 700 ευρώ/μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί περαιτέρω το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών εισοδημάτων. Επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή οι Έλληνες έγιναν φτωχότεροι από τους υπόλοιπους ευρωπαίους.»

Αντιθέτως, προσθέτει «την περίοδο 2019-2023, η ανεργία μειώθηκε κατά 5 επιπλέον μονάδες, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από την προηγούμενη τετραετία, κατά +20%, από τα 650 στα 780 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Εργάνη, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό κάτω των 700 ευρώ μειώθηκαν κατά >250.000 ή κατά 35%, και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες και ο πληθυσμός που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας».

«Με βάση αυτή την καλύτερη πορεία της οικονομίας, της απασχόλησης, των επενδύσεων και των εισοδημάτων, η ΝΔ έχει δεσμευθεί για νέα αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού κατά 25% έως το 2027 και διπλάσια αύξηση του ΑΕΠ από την υπόλοιπη Ευρώπη σε ετήσια βάση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση