Εκλογές 2023: Στις 20:30 την Κυριακή η πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος – Όλη η διαδικασία αφού κλείσουν οι κάλπες

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Τώρα τρία μόλις 24ωρα απομένουν για το άνοιγμα της κάλπης την Κυριακή 21 Μαΐου. Στο υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταδοθούν φέτος τα αποτελέσματα, καθώς για πρώτη φορά αναμένεται περίπου μετά τις 9 το βράδυ να έχουμε και μια σαφή εικόνα για τα ποσοστά των κομμάτων.

Τι θα βλέπουμε στις οθόνες μας αφού κλείσουν οι κάλπες στις 7 το απόγευμα της Κυριακής

Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος στις 20:30. Στις 21:30 – 22:00 θα έχουμε το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της επικράτειας.

Γιατί θα γίνει τόσο γρήγορα; Γιατί σε όλα τα εκλογικά τμήματα πλέον οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με την ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT, οπότε σε πραγματικό χρόνο θα έρχονται εδώ τα αποτελέσματα και θα μπαίνουν στην βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Συνολικά σε 21.400 εκλογικά τμήματα θα υπάρχει αυτή η συσκευή ασφαλούς μετάδοσης στην οποία ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα περνά τα αποτελέσματα. Παράλληλα τα αποτελέσματα θα αναμεταδίδονται και με την κλασική μέθοδο, δηλαδή με τα κλασικά τηλεγραφήματα. Αυτό ίσχυε από το 1981 από τους δήμους δηλαδή και τις περιφέρειες θα φτάνουν εδώ και θα μπαίνουν στη βάση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επιπλέον, για πρώτη φορά θα έχουμε ενημέρωση για την προσέλευση του κόσμου, θα υπάρχει εικόνα δηλαδή για τη συμμετοχή στις εκλογές. Μέσω πάλι αυτής της συσκευής θα στέλνεται πόσος κόσμος έχει ψηφίσει. Θα έχουμε σε τρία διαδοχικά διαστήματα την ημέρα των εκλογών Ενημέρωση για την προσέλευση στις 10:30, στις 13:00-13:30 και στις 16:00-16:30.

Ο Ηλίας Γιαννίτσος, διευθυντής έργου εκλογών Singular Logic, δήλωσε σχετικά: «Η διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα γίνεται με δύο τρόπους, δηλαδή το τηλεγράφημα, το έντυπο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αποτελεσμάτων μέσα στο εκλογικό τμήμα και το οποίο μεταδίδεται μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεύτερη μέθοδος είναι η μέθοδος του SRT. Όπως έχουμε πει με τη μέθοδο αυτή, όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών καταρχήν συμπληρώνει το χαρτί, πατώντας το πλήκτρο Αποστολή φτάνει αυτόματα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στο σύστημα των εκλογών.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση