Προσκλητήριο νίκης από Μητσοτάκη – Ισχυρή νίκη για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ζητά ο Τσίπρας

Μητσοτάκης - Τσίπρας

Την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης, τονίζει με κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προειδοποιεί πως η απλή αναλογική κρύβει παγίδες και ζητά ισχυρή στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για να μη δώσει τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων. Παραθέτοντας το σχέδιό του για τη νέα τετραετία δεσμεύεται για καλύτερους μισθούς, λιγότερους φόρους, περισσότερες δουλειές και ένα νέο αναβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός επισήμανε:

«Σε κάθε δυσκολία. Πρώτο μας μέλημα ήταν πώς να στηρίξουμε την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους. Εμείς είμαστε με την πρωτομαγιά. Ο κύριος Τσίπρας είναι με την πρωταπριλιά, γιατί τάζει στους πάντες τα πάντα ανερυθρίαστα. 75 δισ. ευρώ κοστίζουν αυτά που τάζει. Αν επιχειρούσε να εφαρμόσει έστω ένα μέρος του προγράμματος η χώρα θα χρεοκοπούσε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να συγκρίνουν την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύει τη συνέπεια λόγων και πράξεων, που αποτελεί, όπως τονίζει, το εχέγγυο για την υλοποίηση και των «γαλάζιων» δεσμεύσεων για την περίοδο 2023-2027.

«Υψηλότεροι μισθοί, λοιπόν, κατά τουλάχιστον 25%, περισσότερες θέσεις εργασίας, συνέχιση μιας πολιτικής η οποία μειώνει τους φόρους λελογισμένα και στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Θα καταργήσουμε στο τέλος της τετραετίας το τέλος επιτηδεύματος. Θα μειώσουμε τη φορολόγηση στα τεκμήρια, θα μειώσουμε και άλλο τη φορολόγηση στην εργασία, τις εργοδοτικές εισφορές, κάτι που ξέρω πόσο πολύ απασχολεί και τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους. Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία του νέου ΕΣΥ, με αναβαθμισμένα νοσοκομεία, αναβαθμισμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία. Θα ξαναχτίσουμε ουσιαστικά από την αρχή, με πλήρη ανακαίνιση, παραπάνω από 150 Κέντρα Υγείας» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες να στείλουν ηχηρό μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές, εκφράζοντας την πεποίθηση για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας:

«Να μας εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την «προοδευτική διακυβέρνηση», αυτή την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν. Αυτή την κυβέρνηση που θα φέρει μαζί ενδεχομένως, στο μυαλό τους, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον Βαρουφάκη, τη «Δήμητρα». Η «Δήμητρα» δεν είναι αστείο. Έχει και υποδιαίρεση η «Δήμητρα» ξέρετε. Εκατό «Δημητρούλες», 1 «Δήμητρα»… Ένας τρόπος υπάρχει για να αποκρούσουμε αυτές τις σκέψεις: πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Από τη στιγμή που θα είμαστε νικητές με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, όλα αυτά τα σενάρια πάνε περίπατο».

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει και αυτήν την εβδομάδα τις περιοδείες του σε Αττική και περιφέρεια.

Τσίπρας: «Μετά τις εκλογές το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα σχηματίσουν κυβέρνηση»

Το Κουκάκι και το Μενίδι επισκέφθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Μια προοδευτική κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να οδηγήσει τον τόπο σε μια άλλη προοπτική ελπίδας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη, εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα σχηματίσουν κυβέρνηση, ενώ επέκρινε το ΜέΡΑ25 για το πρόγραμμα «Δήμητρα».

Μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Δεν είναι δικαιοσύνη η συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης να ζει με κουπόνια και κάποιοι «ημέτεροι» να κερδοσκοπούν. Και, για να το πω και στη δική σας γλώσσα την ποντιακή, άλλα ζα σπάουνταν κι άλλα μαρουκούνταν. ΚΑΤ Μας είπαν ότι η κρίση είναι εισαγόμενη. Αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική κι έχει την υπογραφή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το συμβόλαιο δικαιοσύνης, όπως ανέφερε για τους παλιννοστούντες Πόντιους και τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Δεσμεύτηκε:

  • για δημιουργία διαρκούς διακομματικής επιτροπής που θα χαράξει σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923
  • εθνική σύνταξη στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας με πλήρες επίδομα σε ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς. 
  • Και για τα δάνεια που αφορούν τις κατοικίες τους, δεσμεύτηκε για διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων τόκων του αρχικού δανείου και ρύθμιση του υπολοίπου σε 240 άτοκες δόσεις μέχρι 100 ευρώ το μήνα. 

Πρόσθεσε, ακόμη:

«Να θυμάστε από τις 22 και μετά τις δεσμεύσεις που έδωσα ενώπιον σας για τον ποντιακό ελληνισμό τις δεσμεύσεις που έδωσα για τους παλιννοστούντες Έλληνες του Πόντου, δεσμεύσεις που θα κάνουμε πράξη με την Προοδευτική πλειοψηφία από τις 22 του μηνός».

Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει απαντήσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητα του στις Σέρρες, όπου υποψήφιος θα είναι με τη ΝΔ, ο παραιτηθείς μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία Κώστας Καραμανλής. 

«Αν θυμάστε, ο υπουργός των Τεμπών, ο κ. Καραμανλής ήταν αυτός ο οποίος με κλάματα παραιτήθηκε. Παραιτήθηκε από υπουργός. Φάνηκε ότι η παραίτηση αυτή ήταν υποκριτική. Έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό η επιλογή μου να κατέβω στις Σέρρες. Δεν έχει κάποιο προσωπικό χαρακτήρα αυτό, έχει όμως την απόφαση τη δική μου να μην αφήσω να ξεχαστεί αυτή η υπόθεση» σημείωσε.

Σε μία μικρή ανάπαυλα,  ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε γεύμα στους υποψηφίους του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους συζήτησε σε πιο χαλαρό κλίμα για πολιτική, εκλογές, την πορεία προς την κάλπη και όχι μόνο.  

Οι περιοδείες και τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Κατά την περιοδεία του στην Θράκη ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνθηκε στους νέους και τις νέες που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό λέγοντας πως μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών μπορεί να επιβάλλει το προγραμματικό του σχέδιο για την νέα γενιά.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ένα τεράστιο χρέος: Στις 21 Μαΐου να νιώθει κάθε δημοκράτης, προοδευτικός Έλληνας πολίτης ότι το σπίτι του, το ΠΑΣΟΚ, είναι ξανά ανοικτό για να αγκαλιάσει τις αγωνίες του ελληνικού λαού, να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που θα είναι υποψηφιος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο Κρήτης, στο Νότιο Τομέα της Αθήνας και στην Α’ Θεσσαλονίκης, περιόδευσε στην Ξάνθη και μίλησε στο μεγαλύτερο Πομακοχώρι της Ελλάδας τον Κένταυρο.

Κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσόυμπας από την συναυλία – αφιέρωμα του κόμματος στην εργατική Πρωτομαγιά στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και κατέθεσε στεφανι τιμώντας την μνήμη των αντιστασιακών που εκτελέστηκαν.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν επιτρέπεται κανένας να μαγαρίζει τις αξίες, τις έννοιες, τα σύμβολα και τις σημαίες, για τις οποίες θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι αγωνιστές. Εμείς δεν κρατάμε μόνο κάποια γαρύφαλλα μπροστά στις κάμερες. Μαζί με αυτά, κρατάμε κυρίως τις σημαίες του αγώνα, της πάλης. Αυτές τις σημαίες εμείς τις κρατάμε ψηλά και συνεχίζουμε».

O πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κάλεσε εκ νέου σε συμπόρευση τα κόμματα που κόπηκαν από την εκλογική διαδικασία  ενώ αμφισβήτησε το λογισμικό της εταιρείας που πραγματοποιεί τις εκλογές.

«Εχουν εγκαταστήσει ένα λογισμικό που μπο ρεί να κλέψουν τις εκλογές και το λέω ετσι ωμά,παρακαλέσαμε τον κ.Τσίπρα και τα υπόλοιπα κόμματα στην διακομματική να ελεγχθεί με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες το λογισμικό. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για κλοπή στις εκλογές είναι ικανοί για όλα» ανέφερε ο ίδιος.

Το ΜέΡΑ25 έδωσε στην δημοσιότητα το πρόγραμμα των 100 ημερών με τις λύσεις που προτείνει για την χώρα.

«Το καταθέτουμε γιατί λέμε τι θα μπορούσε να γίνει σήμερα όχι στην Δευτέρα παρουσία όταν έρθει ο κομμουνισμός ή ο σοσιαλισμός, σημερα, μέσα σε αυτό το σάπιο καπιταλιστικο συστημα» επισημαίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς τις κάλπες

Αντιδράσεις προκάλεσε Δηλωση του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Καούκη ότι θα απευθυνθουν σε βουλευτές άλλων κομμάτων αν υπολείπονται βουλευτές για να υπάρχει πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Οι υποψήφιοι της ΝΔ αποκαλύπτουν το σχέδιο Μητσοτάκη για αποστασία, ενώ από την ΝΔ ο Νικος Ρωμανος αφου χαρακτηρίζει άστοχη την δήλωση του υποψηφίου του κομματος και υπενθυμίζει δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται υπό καμία συνθήκη η Νέα Δημοκρατία να επιχειρήσει να βρει τρόπους να παρακάμψει την ετυμηγορία των πολιτων.

«Εμμέσως επιβεβαιώθηκε η επικοινωνια Μυλωνάκη με την ΝΔ» σχολιασε ο Κυριακος Βελοπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος – Γιώργος Παντελάκης – Λίνα Μπεθάνη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση