ΕΕ: Ανάπτυξη 0,1% το πρώτο τρίμηνο

Ανάπτυξη μόλις 0,1% σημείωσε η οικονομία της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο, καθώς η οικονομία της  Γερμανίας μένει στάσιμη, σύμφωνα με το CNBC.

O ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ΕΕ κυμάνθηκε στο 1,3% σε ετήσια βάση, ακριβώς κάτω από τις προσδοκίες 1,4%. Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής στην ολλανδική τράπεζα ING, δήλωσε ότι η πρόσφατη πτώση στις τιμές χονδρικής της ενέργειας και ο θερμότερος από το αναμενόμενο χειμώνας βοήθησαν το μπλοκ να αποφύγει την ύφεση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο για την ευρωζώνη από 0,1% τριμηνιαία ανάπτυξη σε μηδενική, μετά από αύξηση 0,4% το τρίτο τρίμηνο.

Προβληματισμός για την Γερμανία

Τα εθνικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την Παρασκευή έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο. Αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση και 0,1% χαμηλότερα σε μη προσαρμοσμένη βάση λόγω μιας επιπλέον εργάσιμης ημέρας το προηγούμενο έτος, όπως ανέφερε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis. Το ιρλανδικό ΑΕΠ απογοήτευσε, καθώς κινήθηκε πτωτικά κατά 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε κατά 1,6%.

Ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα θα δώσει η ΕΚΤ, ενόψει της συνεδρίασης στις 4 Μαΐου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στοχεύει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό του 6,9%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν τονίσει ότι πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς σταθμίζουν μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ή ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 3%, παρά τις αναταράξεις που επικρατούν στον τραπεζικό τομέα.

Αφήστε μια απάντηση