“Μηχανή Κάφκα”: Μία παράσταση για την ένοχη σιωπή, την ανθρωποφαγία και την “ηδονή” του βασανιστή

Screenshot_7

Η “Μηχανή Κάφκα“, για την ένοχη σιωπή των θεατών, είναι μία παράσταση βασισμένη στη Σωφρονιστική αποικία του Franz Kafka. Το σπουδαίο αυτό έργο, μπορούν να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα, στον ιδιαίτερο χώρο του Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης / Goethe-Institut Thessaloniki.

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής, μετά το «Γράμμα στον πατέρα»επιστρέφει στα γραπτά του Franz Kafka, εμπνεόμενος, αυτή τη φορά, από τη «Σωφρονιστική αποικία». Το κορυφαίο όσο και επίκαιρο έργο του σπουδαίου συγγραφέα του 20ου αιώνα, γράφτηκε στην καρδιά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και καταγγέλλει την πιο στυγνή μορφή βίας που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα.

Σύμφωνα με την ηθοποιό Χαρά Σβάνου, το έργο εστιάζει στο γεγονός ότι η Ευρώπη στέκεται απέναντι στα γεγονότα ως απλή παρατηρήτρια.

Σε ένα υπερσύγχρονο ολοκληρωτικό καθεστώς, τρία σώματα, ο αξιωματικός, ο στρατιώτης και ο κατάδικος, παρουσιάζουν σε δύο Ευρωπαίες επισκέπτριες ένα «ιδιόρρυθμο» μηχάνημα βασανιστηρίων που εγγράφει στο σώμα του κατάδικου, επί δώδεκα ώρες, την ποινή του μέχρι θανάτου. Οι δύο εκπρόσωποι του Δυτικού Πολιτισμού θα παραστούν μάρτυρες στη ζωντανή εκτέλεση ενός ανθρώπου. Εκείνες, αν και, ευαισθητοποιημένες απέναντι στο θέαμα της βίας, παραμένουν αδρανείς και προστατευμένες πίσω από το τζάμι τους, υπερασπιζόμενες, με κάθε κόστος, την αθωότητά τους.

Η παράσταση πατάει πάνω στο θέμα της ανθρωποφαγίας και της ηδονής που αντλεί ο βασανιστής. Περισσότερο όμως, επιχειρεί να καταδείξει εκείνον που παρακολουθεί τη βία από την τηλεόραση στο σαλόνι του τρώγοντας pop corn, ως «ηδονοβλεψία» της βίας.

www.ertnews.gr

Μπέλλα Θεριού