Στο «φουλ» οι μηχανές των κομμάτων – Περιοδείες και αντιπαραθέσεις (video)

vouli

Το εκλογικό δίλημμα της αυτοδυναμίας της ΝΔ για να αποφευχθεί η πολιτική παραλυσία θέτει ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας το σενάριο που ο ίδιος αποκαλεί “τερατογέννεση”, δηλαδή μια κυβέρνηση των ηττημένων με ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25. “Η Μητσοτάκης ΑΕ θα φύγει από το Μαξίμου μόνο αν κερδίσει ο Τσίπρας” δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για συνάντηση με τον Καγκελάριο Σολτς. Το Σάββατο 22 Απριλίου, θα προκηρυχθούν και επισήμως οι εκλογές. Σήμερα, τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ανέλαβε ο Άκης Σκέρτσος.

Εφ’ όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση ένα μήνα πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με αιχμή τα εκλογικά διλήμματα και το διακύβευμα της επόμενης τετραετίας.

Κάλεσμα συσπείρωσης και συστράτευσης προς τα γαλάζια στελέχη απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, σε μία πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας δύο ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, θέτοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τον πολιτικό μαραθώνιο των επόμενων 30 ημερών, με βασικό στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μία αυτοδύναμη και ισχυρή Ελλάδα για να ξαναπιάσουμε το νήμα της δημιουργίας, χωρίς τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και τα βαρίδια μας πολιτικής παραλυσίας, με τη μορφή μιας πιθανής αταίριαστης συνεργασίας.

Θέλουμε κυβέρνηση που ξεπερνά τρικυμίες ή θέλουμε ερασιτέχνες που ναυαγούν στις δυσκολίες;

Λέγοντας συνεργασία, κάποιοι εννοούν παραλυσία. Και γι’ αυτό η αναγκαιότητα είναι μία. Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Μιλώντας σε ομογενείς στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας -που το πρωί της Παρασκευής συναντάται με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς– εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε: «Το κόμμα λοιπόν που θα κερδίσει αυτές τις εκλογές θα έχει τη πολιτική νομιμοποίηση αλλά και την ηθική νομιμοποίηση να δημιουργήσει συμμαχίες και μια κυβέρνηση σταθερή.

Η ΝΔ αυτό το αρνείται. Λέει ότι θέλει επαναληπτικές εκλογές μέχρι να έρθει αυτοδύναμη. Εμείς από την άλλη είμαστε έτοιμη, αν έρθουμε πρώτοι στις εκλογές της 21ης Μαΐου να σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Μια κυβέρνηση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που όλοι ξέρουμε».

Από την Πολιτική Επιτροπή της γαλάζιας παράταξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν μίνι απολογισμό των πεπραγμένων αυτής της τετραετίας, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή τη σύγκριση της κυβέρνησής του με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι μία ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγήσει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, σήκωσε τους τόνους για το μεταναστευτικό, τόνισε εμφατικά ότι ο φράχτης στον Έβρο επεκτείνεται παρά την κατάπτυστη -όπως τη χαρακτήρισε- τροπολογία Παπαδημούλη και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για ακατάσχετη παροχολογία: «Από το 2019 μέχρι σήμερα πετύχαμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ υλοποιώντας παράλληλα όσα υποσχεθήκαμε τον Ιούλιο του 2019 στους Έλληνες πολίτες.

Είμαστε πρόθυμοι να συγκριθούμε. Προτιμούμε τη σύγκριση από τη σύγκρουση, ώστε οι πολίτες να ζυγίσουν αντικειμενικά όσα κατέκτησαν τα τελευταία 4 χρόνια σε αντίθεση με όσα υπέμειναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας τάζει πάλι πάρα πολλές παροχές. Μιλάμε για ένα σχέδιο τόσο ανεφάρμοστο που το γνωρίζουν και οι ίδιοι, επειδή όμως ξέρουν ότι θα χάσουν δεν τους στοιχίζει τίποτα να τάζουν τον ουρανό με τα άστρα».

Το δίλημμα της κάλπης έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα δημοσιοποίησε τρία νέα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας -με αφορμή μία αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη- ότι «την 21η Μαΐου γυρνάμε την πλάτη στην αδικία». Ο κ. Τσίπρας είπε πως: «Ο κ. Μητσοτάκης και το καθεστώς του για να χάσει πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τo λένε μόνο η απλή λογική αλλά και τα μαθηματικά. Η ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΕ θα φύγει από το Μαξίμου μόνο αν χάσει τις εκλογές. Και θα χάσει τις εκλογές η ΝΔ, μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Ας το καταλάβει ο καθένας και η καθεμιά».

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας πυκνώνουν τις περιοδείες και τις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Οι επόμενοι σταθμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Ναύπλιο και την Καλαμάτα, ενώ το Σάββατο το απόγευμα -αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών και τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής- θα μιλήσει στην πρώτη μεγάλη ανοικτή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του: τα Χανιά (22/4) και θα περιοδεύσει σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο (23/4). Ακολουθεί: συγκέντρωση στο Αιγάλεω (24/4), περιοδεία σε Θήβα-Λειβαδιά (25/4), στην Καβάλα και την Ξάνθη (27/4).

Οι επόμενοι σταθμοί του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας -μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο- συνεχίζει πυκνό πρόγραμμα περιοδειών, με καθημερινές επισκέψεις στην Αττική και την περιφέρεια για απευθείας και αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες.

Προτάσσοντας την οικονομική και κοινωνική ατζέντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει το βασικό τρίπτυχο των προγραμματικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας:

-Αύξηση των μισθών κατά 25% σε βάθος τετραετίας

-Αναμόρφωση του κράτους & ειδική μέριμνα για τους νέους

-Αναβάθμιση του ΕΣΥ με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το πλέγμα των νέων κυβερνητικών δράσεων για την πρόληψη νοσημάτων βρέθηκε στο επίκεντρο και ειδικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό να στέκεται στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ με ένα βίντεο στο TikTok έστειλε το δικό του μήνυμα για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», καλώντας όλες τις γυναίκες να κάνουν δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού: «Θεωρώ ότι έχουμε βάλει τα θεμέλια για μία πραγματική επανάσταση σε έναν τομέα πολιτικής ο οποίος στο παρελθόν δεν τύχαινε ποτέ της απαραίτητης προσοχής της πολιτείας. Έχουμε σημαντικούς εξασφαλισμένους πόρους, για να υλοποιήσουμε τις δράσεις μας αυτές και από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ».

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει άμεσα τον γάμο για όλα τα πρόσωπα, τονίζει με συνέντευξή του στο περιοδικό ANTIVIRUS ο Αλέξης Τσίπρας: «Οι αγκυλώσεις της συντηρητικής κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελούν τη βασική αιτία που η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν ήρθε τελικά προς ψήφιση και στη Βουλή. Μια προοδευτική κυβέρνηση θα το φέρει άμεσα προς ψήφιση στη νέα Βουλή».

Στην τελική ευθεία της προκήρυξης των εκλογών, νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Άκης Σκέρτσος, με τον Γιάννη Οικονόμου -ο οποίος κατέρχεται στη Φθιώτιδα- να του παραδίδει τη σκυτάλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μιλώντας σε πιο προσωπικό τόνο.

Την επόμενη εβδομάδα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανακοινώνουν και τα ψηφοδέλτια επικρατείας.

Δυο μόλις ημέρες πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και η μάχη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνεται.

Μηνύματα συσπείρωσης και πανστρατιάς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας εμπεριείχε η πανηγυρική ομιλία του πρωθυπουργού στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας πριν τις εκλογές.
Το κλίμα εδώ στην οδό Πειραιώς ήταν άκρως προεκλογικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταχειροκροτείτε σε πολλά σημεία της παρέμβασής του, μέσω της οποίας έδειξε το δρόμο της μάχης από πόρτα σε πόρτα, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τη στρατηγική της συνεχούς διεύρυνσης της «γαλάζιας» παράταξης, η οποία έφερε τη νίκη στις εκλογές του 2019…
Αύριο ο πρωθυπουργός ξεκινά νέο κύκλο περιοδειών. Θα βρεθεί στο Ναύπλιο, τη Μεγαλόπολη και την Καλαμάτα, ενώ ενδεικτικό στοιχείο της συσπείρωσης των «γαλάζιων» είναι ότι στη Μεσσηνία θα βρεθεί στο πλευρό του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα τοποθετούνται τα τελευταία κομμάτια στο παζλ της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας, με ισχυρή παρουσία και μάλιστα σε εκλόγιμες θέσεις γυναικών. Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη, θα παρουσιαστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε συγκέντρωση ομογενών στο Βερολίνο, ενώ τόνισε πως απαιτείται η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στη δεξιά, η οποία συχνά συνεργάζεται και με εθνικιστικά κόμματα. Ανέφερε επίσης ότι όπως γίνεται και στην Ευρώπη, οι κάλπες στην Ελλάδα θα αναδείξουν ποια θα είναι η συμμαχική κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε: «Οι αντίπαλοί μας κινδυνολογούν. Λένε ότι η απλή αναλογική και οι συμμαχικές κυβερνήσεις θα φέρουν αβεβαιότητα. Στην πραγματικότητα ή αβεβαιότητα και η αστάθεια είναι οι ίδιοι.

Και η σταθερότητα, είναι συνώνυμο των κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας, που θα απολαμβάνει πολύ πιο ευρεία στήριξη στον λαό από ότι οι λεγόμενες αυτοδύναμες κυβερνήσεις».

Αργότερα την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την ηγεσία του Die Linκe.

Τη Παρασκευή 21/4 στις 9:00 το πρωί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία του SPD στο κτίριο Βίλι Μπραντ, όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γιώργος Παντελάκης, Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση