Η Βρετανίδα φυσικός που κάνει τις επιστημόνισσες πιο εμφανείς στο Διαδίκτυο

Στην καθημερινότητά της, η Τζέσικα Γουέιντ περνάει τον χρόνο της σε ένα εργαστήριο στο Imperial College του Λονδίνου περιτριγυρισμένη από φασματόμετρα, παλμογράφους – και άνδρες.

Τη νύχτα, γράφει βιογραφίες στη Wikipedia για γυναίκες ερευνητές σαν κι αυτήν που δεν έχουν διαδικτυακή παρουσία.

«Δεν μπορούμε απλώς να φωνάζουμε για το πόσο χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στην επιστήμη. Πρέπει να κάνουμε το σημείο να τιμούμε και να γιορτάζουμε τις γυναίκες επιστήμονες που έχουμε», δήλωσε στο AFP.

«Νομίζω ότι το να γράφουμε τις ιστορίες τους και να διασφαλίζουμε ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τι έχουν κάνει είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να το κάνουμε αυτό».

Η Γουέιντ, 34 ετών, εργάζεται στην επιβλητική πανεπιστημιούπολη του Imperial στο δυτικό Λονδίνο από το 2016.

Ως φυσικός, ασχολείται με την ανάπτυξη νέων γενεών ημιαγωγών με βάση τον άνθρακα για να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικές οι οπτικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως οι τηλεοράσεις και οι ηλιακοί συλλέκτες.

Είναι επικεφαλής μιας ομάδας πέντε ατόμων σε μια ευρύτερη ομάδα περίπου 15 ατόμων. Από αυτούς, μόνο μια άλλη επιστήμονας είναι γυναίκα.

Η επιστήμη «είναι πολύ ανδροκρατούμενη», δήλωσε η Γουέιντ, μιλόντας με λύπη για την έλλειψη ενδιαφέροντος γι’ αυτήν μεταξύ των κοριτσιών των οποίων οι γονείς δεν είναι επιστήμονες.

«Μόλις μπήκα σε ένα τμήμα φυσικής που είχε στην πλειοψηφία του άνδρες και στην πλειοψηφία του άτομα από λευκό προνομιούχο περιβάλλον, συνειδητοποίησα ξαφνικά ότι δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να σπουδάσουν φυσική, δεν ενθουσιάζονται όλοι με αυτό», πρόσθεσε.

«Αυτή η έλλειψη ποικιλομορφίας επηρεάζει την επιστήμη που κάνουμε, τα ερωτήματα που θέτουμε, τις κατευθύνσεις που ακολουθούμε, τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε τις καινοτομίες μας στην κοινωνία, το πού χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα τέτοιου είδους συσκευές στον κόσμο και ποιον ωφελούν».

Η Ορατότητα

Ο Γουέιντ επιδιώκει τώρα να «μεταφέρει την επιστήμη σε περισσότερους ανθρώπους», αλλά συνάντησε «κενά γνώσης» στη δωρεάν, πολύγλωσση, συνεργατική εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου.

«Η Wikipedia είναι μια καταπληκτική πλατφόρμα επειδή χρησιμοποιείται από όλους στην κοινωνία», δήλωσε.

«Χρησιμοποιείται από 15 δισεκατομμύρια σημεία πρόσβασης το μήνα. Γονείς, εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, δημοσιογράφοι, επιστήμονες, Amazon, Alexa, Google Home, όλοι χρησιμοποιούν τη Wikipedia όταν αναζητούν πληροφορίες».

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, πρόσθεσε: «Περίπου το 90% των συνεργατών και των συντακτών της Βικιπαίδειας είναι άνδρες και περίπου μόνο το 19% των βιογραφιών στην αγγλόφωνη Βικιπαίδεια αφορούν γυναίκες».

Η Γουέιντ ξεκίνησε να αποκαταστήσει την ανισορροπία το 2018 και έκτοτε έχει γράψει σχεδόν 2.000 σελίδες μόνη της, με ρυθμό μία κάθε βράδυ, στο σπίτι, μετά το δείπνο.

«Παίρνουν πάνω από μία ώρα η καθεμία, οπότε είναι ήδη πάρα πολλές ώρες από τη ζωή μου», είπε γελώντας. Όμως δεν πτοείται από το δύσκολο έργο.

«Δεν βλέπω να σταματάει σύντομα», είπε.

Στην πραγματικότητα, η ίδια η έρευνα δημιουργεί περισσότερη δουλειά, καθώς συχνά ανακαλύπτει περισσότερες γυναίκες επιστήμονες όταν γράφει μια άλλη βιογραφία.

Το πρώτο λήμμα βιογραφίας της Γουέιντς στη Βικιπαίδεια ήταν η Αμερικανίδα κλιματολόγος Κιμ Κομπ.

Την είδε σε ένα συνέδριο, αλλά αφού την έψαξε στη Wikipedia διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε τίποτα για την ωκεανογραφική της έρευνα.

Η Αναγνώριση

Η Γουέιντ, η οποία είναι τώρα μέλος ενός δικτύου γυναικών συντακτών και διευθύνει εργαστήρια για το πώς να γράφουν για τη Βικιπαίδεια, λέει ότι η παρουσία ενός ατόμου και το έργο του στο διαδίκτυο σημαίνει ότι είναι ανακαλύψιμο.

«Τα κοριτσάκια που ψάχνουν στο google κάτι, ας πούμε για τους αχινούς, θα κάνουν κλικ και στη συνέχεια θα καταλήξουν σε μια σελίδα της Βικιπαίδειας για μια φοβερή γυναίκα επιστήμονα που είχε συμβάλει σε αυτό», είπε.

«Αν προσπαθείτε να προτείνετε κάποιον για ένα βραβείο ή να γίνει υπότροφος ή να προσκαλέσετε κάποιον να δώσει μια διάλεξη, πάντα τον γκουγκλάρετε και αν έχει μια βιογραφία όμορφα συνοψισμένη σε ένα μέρος όπως η Wikipedia, είναι πολύ πιο εύκολο να γράψετε την αναφορά ή την παραπομπή κάποιου».

Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Γκλάντις Γουέστ, μιας 92χρονης μαύρης Αμερικανίδας μαθηματικού, το προφίλ της οποίας ήταν ένα από τα πρώτα της Γουέιντ.

Ξεκινώντας το 1956, όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβαλλόταν ακόμη ο φυλετικός διαχωρισμός, εργάστηκε επί 42 χρόνια σε συστήματα ναυτικής πλοήγησης. Οι υπολογισμοί της οδήγησαν τελικά στην ανάπτυξη του GPS.

«Έκανα έρευνα για την Γκλάντις για να γράψω τη σελίδα της και υπήρχαν τόσα λίγα για εκείνη στο διαδίκτυο, ήταν σχεδόν 90 ετών και κανείς δεν την είχε βραβεύσει», είπε.

«Έβαλα τη σελίδα της στη Wikipedia στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του 2018 και τον Μάιο του 2018 ήταν στις 100 κορυφαίες γυναίκες στον κόσμο του BBC».

«Έπειτα την έβαλαν στο Hall of Fame της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και κέρδισε το μετάλλιο Prince Philip της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής, το οποίο δεν είχε δοθεί ποτέ στο παρελθόν σε γυναίκα».

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Ντάνιελ Στάνκοβιτς