Εκλογές 2023: Αντιπαράθεση για τις μετεκλογικές συνεργασίες

vouli55677

Εντείνονται οι ζυμώσεις στα κόμματα και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις πλησιάζοντας προς τις εκλογές. Αγκάθι παραμένει το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δεν έχει αρχές. Την ίδια ώρα Τσακαλώτος και Δραγασάκης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές, ένα ενδεχόμενο που ο Αλέξης Τσίπρας έχει απορρίψει. «Καθαρή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση κυβέρνησης μόνο αν είναι πρώτο κόμμα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Η 21η Μαΐου θα είναι η Κυριακή της αυτοδύναμης και ισχυρής Ελλάδας, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κέρκυρα, με τον πρωθυπουργό να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, και έθεσε εμφατικά τα διλήμματα της κάλπης.

«Οι αντίπαλοί μας δεν έχουν αρχές. Εάν οι αριθμοί βγαίνουν -μικρή η πιθανότητα αλλά μπορεί να υπάρξει- τότε δεν θα διστάσουν να συμμαχήσουν ανεξάρτητα από όσα λένε προεκλογικά. Τους ενώνουν, άλλωστε, δύο πράγματα: Η ιδεοληψία τους για την εξουσία, αλλά τους ενώνει και μία αντιπάθεια, μερικές φορές τολμώ να πω και ένα μίσος, για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για μένα προσωπικά. Θέλουμε κυβερνήτη και πλήρωμα που αποδεδειγμένα μπορούν να ξεπερνούν τρικυμίες ή θέλουμε πολιτικά «μπουλούκια» που ναυαγούν στις δυσκολίες; Θέλουμε στο τιμόνι τη Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Τόσο απλά και τόσο καθαρά» υπογράμμισε.

Το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών: “Μητσοτάκης ή αλλαγή” επανέλαβε, από τη Δράμα, ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι είναι ο πρωθυπουργός της άγνοιας.

«Το Μαξίμου πρέπει να είναι σύμβολο δημοκρατίας και όχι έδρα Ανώνυμης Εταιρίας. Ως εδώ με την οικογενειοκρατία. Με τη διαφθορά Με την ακρίβεια. Με την ανασφάλεια. Με τη καθεστωτική φαυλότητα Με την αδικία. Αυτό το ως εδώ από οργή και αγανάκτηση να γίνει πολιτική δυναμική για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήξερε, ούτε και ξέρει τίποτε, ο κύριος Μητσοτάκης. Θα το ξαναπώ, λοιπόν. Αφού δεν ήξερε, ας τον κηρύξει ο λαός μετεξεταστέο στις εκλογές, να κριθεί μετεξεταστέος με την ψήφο σας. Δεν ήξερε τι κάνει στο διπλανό γραφείο του Μαξίμου ο ανεψιός του» τόνισε.

Θετικοί σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα την 21η Μαΐου, εμφανίστηκαν Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος -κάτι που πάντως ο Αλέξης Τσίπρας απέρριπτε παλιότερα, λέγοντας ότι είναι αντίθετος με σχηματισμό “κυβέρνησης ηττημένων”.

«Αν φτάσεις στο 47% και είναι τρία τα κόμματα, τι κυβέρνηση ηττημένων? Δεν πειράζει τη ΝΔ να κυβερνήσει με 35%. Εδώ όμως μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει 48-49%, δεν τη λες κυβέρνηση ηττημένων» είπε ο  ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος», του Απόστολου Μαγγηριάδη

«Θα διαχειριστούμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα, δε θα μείνουμε αδρανείς» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης στο ATTICA

«Άρα αλλάζετε το σενάριο που λέγατε “όχι στην κυβέρνηση των ηττημένων”» του επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

Στην περιρρέουσα κατάσταση, που επιβάλλει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, εστιάζει ο Δημήτρης Μάρδας, με το Θάνο Πλεύρη να κάνει λόγο για τερατογένεση.

«Η στρατηγική των κομμάτων εξουσίας είναι μία: θέλουν την πρωτιά. Από κει και πέρα υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια. Η οικονομική κατάσταση επιβάλει κυβέρνηση από την πρώτη διαδικασία και κύρια προσπάθεια θα είναι να συνεργαστούμε» σημείωσε ο Δημήτρης Μάρδας, υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο κύριος Τσίπρας έχει πει άλλα λέγονται προεκλογικά και άλλα γίνονται. Αν του δοθεί ευκαιρία να κάνει κυβέρνηση ηττημένων, θα την κάνει. Το διακύβευμα είναι αυτοδυναμία της ΝΔ αλλιώς τερατογένεση» επισήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στις μετεκλογικές συνεργασίες αναφέρθηκε και ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας για μια νέα εποχή όπου δε χωρούν “αλαζονικά διλήμματα για αυτοδυναμίες”.

«Με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό ξεκινάμε προγραμματικές συζητήσεις βάσει των προτεραιοτήτων, που έχουμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα… Τα πρόσωπα τα οποία θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την κυβέρνηση, πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός Εξωτερικών ή ο Υπουργός Οικονομίας» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πυρά στην κυβέρνηση εξαπολύει ο Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο στελέχη του κόμματος του να μεταπηδήσουν στη Ν.Δ.

«Σκιές στο κόμμα και προδοσία των ψηφοφόρων που ψήφισαν ένα κόμμα να πάει αυτόνομα, δε μπορώ να δεχτώ. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να πάει να κυβερνήσει με βουλευτές του άλλου… βέβαια τη ΝΔ την ξέρουμε. Είναι επιστήμονες στην αποστασία!» δήλωσε στο OPEN

Το ΜΕΡΑ25 δεν θα στηρίξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Κρίτων Αρσένης,βουλευτής του ΜέΡΑ 25 ΣΤΟΝ ΑΝΤ1.

«Εμείς πιστεύουμε στην απλή αναλογική και απευθυνθήκαμε σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αν και είναι χαοτικές οι διαφορές μας. // Το ΜΕΡΑ25 δεν θα στηρίξει ποτέ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης από τη Λέσβο, όπου περιοδεύει δήλωσε: « Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας είναι απολύτως υπεύθυνοι για τη λειτουργία ενός ψηφιακού παρακράτους, “κουκουλοφόρων”, ψηφιακών συμμοριών, που στοχοποιούν προσωπικότητες ανθρώπων, που είτε θεωρούν ότι μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδια τους είτε για άλλους δικούς τους λόγους».

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν στο δρόμο προς την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση