Ένθετο Οικονομία: Στην πρώτη δεκάδα της Ε.Ε. η Ελλάδα στη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

eu_flag

Τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% υπερέβη κατά πολύ η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών χωρών που κατέγραψαν σημαντική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΑΠΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2022  ΕΩΣ ΜΑΡΤΙΟ 2023

ΕΛΛΑΔΑ -20%
ΕΕ -17,7%
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ -56%
ΜΑΛΤΑ +12,7%

Ειδικότερα στην Ελλάδα η κατανάλωση μειώθηκε πάνω από 20% την περίοδο Αύγουστος 2022 -Μάρτιος 2023, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση φυσικού αερίου για τους ίδιους μήνες (Αύγουστος-Μάρτιος) μεταξύ 2017 και 2022.

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ε.Ε. υποχώρησε κατά 17,7%. «Πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε η Φινλανδία και «ουραγός» η Μάλτα.

Να σημειωθεί ότι ο στόχος για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού REPowerEU για τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Στην ελληνική αγορά μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος για τον Μάιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τον μήνα Μάιο αναμένεται να διατηρηθούν αμετάβλητα ή να σημειώσουν οριακή μείωση, καθώς τα βασικά δεδομένα της αγοράς και ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου TTF, όπως διαμορφώνονται τον Απρίλιο δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Έτσι η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην εγχώρια χονδρική αγορά, συνέχισε να κινείται πτωτικά το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του Μαρτίου και του Φεβρουαρίου. H τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης, η οποία τον Μάρτιο ήταν 0,015 ευρώ/ ΚWh. Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για το ύψος της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος του Μαΐου θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τα έκτακτα μέτρα που είχαν  ληφθεί τον Ιούλιο του 2022 για τις τιμές του ηλεκτρισμού, τουλάχιστον ως το τέλος του 2023. Ήδη έχει στείλει επιστολή για έγκριση της παράτασης στις αρμόδιες αρχές στις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν δώσει το πράσινο φως για την παράταση αντίστοιχων μέτρων που είχαν  λάβει άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία κλπ.

Τα τιμολόγια όμως ρεύματος θα αναρτηθούν από αύριο και στην πλατφόρμα e-katanalotis, ενώ από την επόμενη εβδομάδα μέσω της πλατφόρμας θα ενημερώνονται οι πολίτες και για τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων των τραπεζών.

Τον απολογισμό της 4ετίας έκανε χθες το βράδυ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Η πορεία των επενδύσεων, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης.

www.ertnews.gr

Κωνσταντίνος Αντωνίου

Αφήστε μια απάντηση