Στη «μάχη» της κάλπης: Περιοδείες των πολιτικών αρχηγών – Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών

ÅÈÍÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ 2019 / ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ ÁÐÏ ÔÇÍ ØÇÖÏÖÏÑÉÁ(EUROKINISSI/ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

Στη μάχη των εκλογών πέφτουν και πάλι οι αρχηγοί των κομμάτων. Επίσκεψη στο εργοτάξιο της γραμμής 4 του Μετρό στην Κατεχάκη πραγματοποίησε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από αύριο αρχίζει νέο γύρο περιοδειών, με πρώτο σταθμό την Κέρκυρα, όπου την Πέμπτη θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Επτανήσων. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Λαύριο, εστίασε στα θέματα οικονομίας και ακρίβειας. Από το Σάββατο, που ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκινά επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές.

Νέο κύκλο περιοδειών ξεκινούν οι πολιτικοί αρχηγοί εντός και εκτός Αττικής, με τους προεκλογικούς ρυθμούς να εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην επίσημη προκήρυξη των εκλογών και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Δίνοντας έμφαση στα έργα υποδομής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εργοτάξιο της γραμμής 4 του Μετρό στην Κατεχάκη και παρέστη στην τελετή της ονοματοδοσίας του μετροπόντικα «Αθηνά» που θα σκάψει σε 12,8 χιλιόμετρα μήκος, περιλαμβάνοντας 15 νέους σταθμούς με την απόσταση Γαλάτσι – Γουδί να γίνεται πλέον σε 17 λεπτά.

«Η γραμμή 4 του μετρό είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα εκτελεστεί στη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας η γραμμή 4 θα είναι έτοιμη. Θα εξυπηρετεί 350.000 συμπολίτες μας και θα δώσει τεράστια ανακούφιση στο συγκοινωνιακό πρόβλημα της πρωτεύουσας. Ένα ακόμα σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο δρομολογείται από αυτή την κυβέρνηση» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αυτά τα 4 χρόνια κάναμε σημαντικά βήματα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο Twitter με το νέο σποτ της ΝΔ ενόψει των εκλογών στις 21 Μαΐου

«Μειώσαμε τους φόρους, την ανεργία, την ταλαιπωρία των πολιτών μέσω της ψηφιοποίησης», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης . Ωστόσο, όπως γράφει: «Λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Όχι».

«Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τα βήματα μπροστά. Σταθερά. Ακόμη πιο τολμηρά», γράφει στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της ΝΔ για τις φετινές εκλογές στις 21 Μαΐου.

Η οικονομία και η ακρίβεια βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Από το Λαύριο όπου επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση.

«το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι ένα. Μητσοτάκης ή αλλαγή. Μια προύποθεση υπάρχει γι΄αυτό. Να έρθει πρώτος και με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της 21ης του Μάη(…) Αυτό το δίλημμα πρέπει να το θέτουμε και στους κεντρώους και στους κεντροδεξιούς. Δεν τους απορρίπτουμε αυτούς τους πολίτες εμείς. (…)Μας κυβερνά η ανώνυμη εταιρεία Μητσοτάκης Α.Ε. Και για να σταματήσει να κυβερνά πρέπει να χάσει» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε και πάλι τον πρωθυπουργό σε τηλεμαχία.

«Εφόσον ο ίδιος λέει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης ας έλθει με τον Τσίπρα μόνο να συγκριθεί. Τι φοβάται; Αφού είναι Μωυσής γιατί δεν έρχεται;» σημείωσε.

«Σε αυτή την αναμέτρηση θα πάμε με θέσεις. ο Μωυσής όμως απέφευγε την αντιπαράθεση μαζί μου, όπως ο διάολος το λιβάνι… να έρθει να συγκριθεί με τον Τσίπρα, αφού είναι Μυωσής» σημείωσε.

Οι εκλογικές μηχανές έχουν ανάψει και στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών παραμένουν στο επίκεντρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να επισκεφτεί γειτονιές της Αθήνας, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στη Μυτιλήνη.

Ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δήλωσε:

«Για εμας το διακυβευμα δεν είναι Μητσοτάκης ή Τσιπρας είναι κυρίως οι νεοτερες γενιές να πάρουμε τη δυναμη τα χέρια μας … αυτό μεταφράζεται σε κυβέρνηση συνεργασίας, αυτοδυναμία εγγύηση αδιαφάνειας και έλλειψης ελέγχου. Δεν μιλάμε για συγκυριακά αθροίσματα εδρών αλλά για συνεργασία σε προγραμματικές θέσεις»

To Λαύριο αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δίνοντας έμφαση σε θέματα υγείας και ακρίβειας.

«Το κρίσιμο είναι το πόσο δυνατός θα είναι ο λαός την επόμενη μέρα με ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ για να κάψει τα αντιλαϊκά σενάρια και να ανοίξει ελπιδοφόρους δρόμους» σημείωσε η Βιβή Δάγκα, μέλος ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ

«Η Ελληνική Λύση ζητά την ψήφο των Ελλήνων για υπερασπιστεί τα δίκαια της πατρίδας, να αγωνιστεί για τη δική μας Ελλάδα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

«Και οι δύο θέλουν να κάψουν την απλή αναλογική και να πάμε στην δεύτερη εκλογή. Από τη στιγμή που μας έκλεισαν το παράθυρο στον προεκλογικό διάλογο δεν τους ενδιαφέρει τίποτα» επισήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Τις τελευταίες λεπτομέρειες της προεκλογικής στρατηγικής τους εξετάζουν τα επιτελεία τον κομμάτων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων επικρατείας.

Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών

Από το Σάββατο, που ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκινά επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές.

Η πρώτη μεταπασχαλινή περιοδεία του Πρωθυπουργού έχει ως προορισμό την Κέρκυρα. Το πρωί θα επισκεφθεί χώρους πολιτισμού και τουριστικές υποδομές του νησιού. Στη συνέχεια θα δώσει το παρόν στην παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος των Ιονίων νήσων, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΝΔ στο δημοτικό θέατρο.

Το μεγάλο πολιτικό ορόσημο έρχεται στο τέλος της εβδομάδας. Το πρωί του Σαββάτου αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Αμέσως μετά θα έχουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και με αυτό τον τρόπο θα σηκωθεί και επίσημα η αυλαία μίας προεκλογικής περιόδου τεσσάρων εβδομάδων.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει και η διακομματική επιτροπή, προκειμένου τα κόμματα να ορίσουν εκπρόσωπό τους και να καθοριστεί και η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου.

Αλλαγές θα έχουμε και στην κυβέρνηση με τον ορισμό νέου υπουργού Εσωτερικών και νέου κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση του Γιάννη Οικονόμου θα τοποθετηθεί ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Δημήτρης Γκάτσιος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση