Ένθετο Τέχνες: “Υδάτινα σώματα” – Η ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας

entheto-texnes

Η 18η Μπιενάλε  Αρχιτεκτονικής της Βενετίας ανοίγει στις 20 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου 2023. Τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι «Το Εργαστήριο του Μέλλοντος.

Η επιμελήτριά της, αρχιτέκτων Λέσλι Λόκο, με καταγωγή από την Γκάνα και την Σκωτία, καλεί την αρχιτεκτονική κοινότητα και τους επισκέπτες να προβληματιστούν για τους τρόπους που η αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλει στην διαμόρφωση του αυριανού κόσμου, μετά την αποικιοκρατία και την εξάρτηση από τα πετρελαιοειδή. 

Την εθνική μας εκπροσώπηση φέτος ανέλαβαν ο Κωστής Πανηγύρης και ο Ανδρέας Νικολοβγένης, καθηγητές Aρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας ο πρώτος, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο δεύτερος. 

Στο ελληνικό περίπτερο θα παρουσιάσουν με μακέτες, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις από γυαλί τον κόσμο των τεχνητών λιμνών της χώρας μας, ως έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής. Με θέα το Φράγμα και την λίμνη του Μαραθώνα, ένα μεγάλο δημόσιο έργο που εξασφάλισε την ύδρευση της πρωτεύουσας, οι δύο αρχιτέκτονες μίλησαν στην κάμερα της ΕΡΤ για πολλά, ενδιαφέροντα, και εν πολλοίς άγνωστα στοιχεία σχετικά με τα υδάτινα σώματα της πατρίδας μας. 

Δείτε ακόμα στο ένθετο για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στο ΕΡΤNEWS:

«Garamont 12” στο θέατρο Πορεία: «Γκαραμόντ 12», από το όνομα της κλασικής γραμματοσειράς, είναι ο τίτλος του έργου της Μαρίας Δριμή που ανεβάζει το Θέατρο Πορεία. Ένας πετυχημένος συγγραφέας με αγοραφοβία, ο Μαρκ, προσλαμβάνει τον Τζέικ για να τον υποδύεται στις αναγκαίες δημόσιες εμφανίσεις του. Τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, όταν μία νεαρή, επίδοξη συγγραφέας μπαίνει στη ζωή του alter ego του. Ένας ταλαντούχος νεαρός σκηνοθέτης, ο Ρώσος Sergei Okunev, σκηνοθετεί την 1η παράσταση του έργου. Παίζουν η Μαρία Ζορμπά, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, ο Χάρης Τζωρτζάκης και η Σίλια Μπισιώτη.

“Ερρίκος Ε’”: Από το Λονδίνο στο Μέγαρο Μουσικής: Ο Κιτ Χάρινγκτον, γνωστός από το Game of Thrones, υποδύεται τον Ερρίκο τον Ε’ στο ομώνυμο δράμα του Oυίλλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσίασε το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας στο Donmar Warehouse την περασμένη σεζόν. Την παράσταση θα δούμε κινηματογραφημένη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του NT Live στις 27 Απριλίου.

Σπουδή στην ψυχολογία της εξουσίας και στον εθνικισμό που οδηγεί σε καταστρεπτικούς πολέμους, το δράμα του Σαίξπηρ έχει πρωταγωνιστή τον νέο και άπειρο βασιλιά Ερρίκο Ε’, που παρασύρει την Αγγλία σε ένα αιματηρό πόλεμο με τη Γαλλία. Στην υψηλής ενέργειας παράσταση του Μαξ Γουέμπστερ τίθενται κρίσιμα ερωτήματα με πρώτο και κύριο αν και κατά πόσο έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

www.ertnews.gr

Μαρία Νικολαΐδου