Το Αναστάσιμο φως μεταλαμπαδεύεται στα κεριά των πιστών

Screenshot_5

Το ανέσπερο φως, που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης στην οικουμένη έφτασε στις 8.31 το βράδυ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με αεροσκάφος Α320neo και ήδη έχει αρχίσει η μεταλαμπάδευση ώστε με ειδικές πτήσεις της Aegean και της Olympic Air να φτάσει στις μητροπόλεις της Αττικής και της νότιας Ελάδας.

Το ‘Αγιο Φως μεταφέρει μήνυμα ελπίδας και παρηγοριάς για την τραγωδία των Τεμπών. Μετά τον Σταυρό ακολουθεί Ανάσταση και μετά τον θάνατο η ζωή, τόνισε στο μήνυμά του ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Ραφαήλ.

Με αίσθηση ταπεινοφροσύνης παρέλαβα το ‘Αγιο Φως εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση. Ειχαμε την τιμή να συμματάσχουμε στην τελετή Αφής. Ας ευχηθούμε το Φως της Ανάστασης του Κυρίου να μας καθοδηγεί να αναπτερώνει την ελπίδα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Όλοι οι δρόμοι της Αθήνας άνοιξαν για την πομπή που κατευθύνεται στον πρώτο Ναό της χώρας που υποδέχεται το Άγιο Φως, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα. Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ το μεταφέρει με το ειδικό καντήλι και ευλογεί τους πιστούς που περιμένουν εκεί για να παραλάβουν το Φως. Εκπρόσωποι των μητροπόλεων μεταφέρουν στη συνέχεια το Άγιο Φως στις ενορίες.

Στο αναστάσιμο με ισχυρό συμβολισμό μηνύμά του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευχήθηκε μετά την πρώτη Ανάσταση, να ακολουθήσουν και άλλες προσωπικές και συλλογικές.

Αύριο το πρωί ο κ. Τσίπρας, θα επισκεφθεί το Ναυτικό σταθμό Κέρκυρας προκειμενου να ανταλλάξει ευχές με στρατεύσιμους και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος παρέδωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία το Αναστάσιμο φως, με κάθε επισημότητα.  Είναι το φως που προέρχεται από την πηγή της θείας ενεργείας. Ευχόμεθα αυτό το φως της Αναστάσεως του σωτήρος ημών Χριστού, το φως του Παναγίου Τάφου να φωτίζει άπαντα τον κόσμο, ιδιαιτέρως να φωτίζει τους ηγέτας του κόσμου για να εργάζονται υπέρ του αγαθού της ειρήνης», διαμήνυσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης παρέλαβε το ‘Αγιο Φως με την ευχή: Είθε το φως, το φως της Ανάστασης που εξήλθε από τον Πανάγιο Τάφο, το φως της Ανάστασης του Χριστού να φέρει το μήνυμα της ζωής, της ειρήνης και της ελπίδας σε ολόκληρη την οικουμένη.

Οι καμπάνες του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ήχησαν χαρμόσυνα κατά την τελετή της Αφής. Χιλιάδες πιστοί ύψωσαν τις λαμπάδες καθώς το Άγιο Φως εξερχόταν από το Ιερό Κουβούκλιο. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κρατούσε δύο δεσμίδες από 33 αναμμένα κεριά, όσα και τα χρόνια του Ιησού. 

Προηγήθηκε η ιερή λιτανεία τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο. Η πόρτα αποσφραγίστηκε σύμφωνα με το τυπικό, αφού πρώτα ελέγχθηκε το εσωτερικό του για να αποκλειστεί η παρουσία οποιουδήποτε αντικειμένου που θα μπορούσε να ανάψει φωτιά.

Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, μετέχουν ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνόδου Ορθοδοξίας και τα μέλη της Συνόδου: Θανάσης Δαβάκης βουλευτής της ΝΔ και Γιάννης Σαρακιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της επιτροπής απόδημου ελληνισμού της Βουλής και ο εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Θεόκλητος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση