Ρουκετοπόλεμος Βροντάδων: Με την οριοθέτηση του εθίμου προσπαθεί να ξεπεράσει ο δήμος τις αντιδράσεις – Τι είπε ο κ. Βεργίνας

Greece Rocket Science Photo Gallery

Οι τελευταίες προετοιμασίες, εν μέσω αντιδράσεων από ορισμένους κατοίκους, γίνονται στη Χίο για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου και για το τι αναμένεται να γίνει φέτος μίλησε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας.

«Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων πεντακόσια χρόνια, τουλάχιστον, πραγματοποιείται από τους κατοίκους του Βροντάδου. Υπάρχουν, πράγματι, κάποιοι κάτοικοι οι οποίοι αντιδρούν δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα τα σπίτια τους βάλλονται από τις ρουκέτες. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ο δήμος φροντίζει και λαμβάνει μέτρα προστασίας των ιδιοκτησιών τους» ανέφερε μιλώντας στις «Συνδέσεις».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαχο Τουρισμού η δημοτική αρχή Χίου κατανοεί τόσο τους κατοίκους που διαμαρτύρονται όσο και τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι επιθυμούν το έθιμο να διατηρηθεί. «Προσπαθούμε, στο μέτρο που εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση, να βρεθεί μία λύση ούτως ώστε νομικά και πρακτικά να οριοθετηθεί το έθιμο και να είναι απόλυτα ασφαλές για όλους» σημείωσε ο κ. Βεργίνας.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ στο νησί, Θοδωρής Πυλιώτης, οι δύο εκκλησίες Παναγιά Ερειθιανή και ο Άγιος Μάρκος λειτουργούν κανονικά αλλά λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προστασίας και με τα πλέγματα.

Σήμερα αναμένεται να γίνει μια συνάντηση με τους κατοίκους που αντιδρούν στο εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο έθιμο του ρουκετοπόλεμου με τους επισκέπτες να ελπίζουν ότι το έθιμο θα τηρηθεί με ασφάλεια.

Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες που χρησιμοποιούν ως εκρηκτικό μείγμα κάρβουνομ νίτρο και θειάφι, στήνονται σε ξύλινες βάσεις και το σφύριγμα μιας κόρνας δίνει το σύνθημα για την έναρξη των «εχθροπραξιών». Στη συνέχεια, ακολουθεί «παύση πυρός» για να προσέλθουν οι πιστοί στην Εκκλησία και μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» βροχή ρουκετών καλύπτει τον ουρανό κάνοντας τη νύχτα μέρα.

Για την ιστορία ο νικητής της αναμέτρησης μεταξύ των δύο εκκλησιών και των ενοριτών τους προκύπτει μετά την καταμέτρηση των πετυχημένων βολών στο καμπαναριό.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες 15 άτομα που διατηρούν τις κύριες κατοικίες τους στην περιοχή του Βροντάδου ζητούν με εξώδικο να μην πραγματοποιηθεί το έθιμο αφού πρόκειται για «παράνομη και επικίνδυνη για τις ζωές μας και τις περιουσίες μας διεξαγωγή του «εθίμου» της εκτόξευσης των ρουκετών».

Πηγή: Θοδωρής Πυλιώτης | Χίος

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση