Έφυγε από τη ζωή ο Jah Shaka, ο πρωτεργάτης της dub και της reggae

Έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος της dub και της reggae, Jah Shaka (Τζα Σακά) σύμφωνα με αναρτήσεις στενών φίλων και συνεργατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ακριβής ηλικία του δεν είναι γνωστή, ενώ προς το παρόν αδιευκρίνιστη παραμένει και η αιτία θανάτου του.

Ο τραγουδιστής, παραγωγός και ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας, γνωστός και ως Zulu Warrior, μεσουράνησε στη μουσική σκηνής του Λονδίνου και έβγαλε μερικούς από τους πιο σημαντικούς δίσκους στο είδος του.

Συνέχισε να παίζει και να κάνει περιοδείες μέχρι και πριν από λίγες ημέρες.

Ο Jah Shaka μετακόμισε στο Λονδίνο από την Τζαμάικα ως παιδί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως μέλος της γενιάς των Windrush. Για τον ίδιο και τους συνομηλίκους του, η μουσική ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για την προσαρμογή στο εχθρικό περιβάλλον στο οποίο βρέθηκαν.

«Όταν οι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική για την Καραϊβική, το μόνο που μπορούσαν να πάρουν μαζί τους ήταν η μουσική τους, τα τραγούδια τους και οι αναμνήσεις τους από την πατρίδα. Έτσι, με την πάροδο των χρόνων, αυτό ήταν το μόνο που είχαν οι άνθρωποι για να τους κρατήσουν ενωμένους», ανέφερε σε διάλεξη του Red Bull Music Academy, το 2014.

«Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 στο Λονδίνο, γίνονταν πάρτι σε σπίτια με 50-60 άτομα με μόνο πικάπ. Βοηθούσε τις οικογένειες να γνωρίσουν άλλες οικογένειες, κάτι που ήταν σημαντικό εκείνη την εποχή, επειδή οι άνθρωποι ήταν τόσο αναγκασμένοι να είναι διαχωρισμένοι».

Το 1980 ο Jah Shaka, πρωταγωνίστησε ως ο εαυτός του στην ταινία Babylon.

Μετά την ανακοίνωση της είδησης την Τετάρτη, οι μουσικοί μοιράστηκαν αφιερώματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: Guardian

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr