Ένθετο Οικονομία: Στα ύψη ο χρυσός και το πετρέλαιο

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών οδεύουν τιμές του χρυσού, καθώς εντείνονται οι εκτιμήσεις  ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων προσελκύοντας τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια. Η μίνι τραπεζική κρίση οδήγησε σε σημαντική πτώση τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και τις προσδοκίες για τα επιτόκια να περιορίζονται σημαντικά, γεγονός που ώθησε τον χρυσό υψηλότερα. Μετά τη λήψη μέτρων ο χρυσός υποχώρησε αν και από την αρχή του χρόνου καταγράφει κέρδη της τάξης του 7,8%.

Σε αιφνιδιαστική δραστική μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου προχώρησαν 5 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, Ιράκ, Αλγερία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ. Συνολικά μαζί με τη Ρωσία η μείωση της παραγωγής έως τέλος του έτους ανέρχεται σε περισσότερα από 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Μεγάλη άνοδος σημειώνεται στις διεθνείς τιμή του “μαύρου χρυσού”. Εντείνονται οι εκτιμήσεις για σοβαρή επίδραση στις πληθωριστικές πιέσεις και κατά συνέπεια στο ύψος των επιτοκίων.

Ακριβότερο είναι και το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς έληξε από το Σάββατο 31 Μαρτίου η επιδότηση. 15 λεπτά το λίτρο ακριβότερο στα 1,35 ευρώ ανά λίτρο. Στις 15 Απριλίου σταματά η διάθεση του.

Από σήμερα οι νέοι ηλικίας έως 39 ετών μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζες για να εξασφαλίσουν στεγαστικό δάνειο με μεγάλη επιδότηση επιτοκίου. Ωστόσο αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον είναι στραμμένο και στις διαβουλεύσεις για τις επιπτώσεις που ήδη προκαλεί στους δανειολήπτες η πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα εξακολουθούν να αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο για τους καταναλωτές σε Ευρώπη και Ελλάδα, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και αντισταθμίζοντας την πτώση στις τιμές της ενέργειας. Το θέμα επιμελήθηκε η Μαρίνα Δεμερτζιάν.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση